Potrivit prevederilor art.3 alin.(1), art. 4 alin.(1) si art. 5 alin.(1) din H.G. nr.1210/2003 privind organizarea si functionarea comisiilor de disciplina si a comisiilor paritare din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, in cadrul fiecarei autoritati si institutii publice se constituie, prin act administrativ al conducatorului autoritatii sau institutiei publice, comisia de disciplina, care cerceteaza faptele sesizate ca abateri disciplinare si propune sanctiunile disciplinare aplicabile functionarilor publici care le-au savarsit, compusa dintr-un presedinte si 4 membri titulari din care 2 membri sunt desemnati de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice. In cazul în care sindicatul nu este reprezentativ sau functionarul public nu face parte din vreun sindicat, desemnarea celor 2 membri prevazuti de art. 5 alin. (1) lit. b) din H.G. nr 1210/2003 se face potrivit prevederilor art. 5 alin.3 din actul normativ mentionat , prin votul secret al majoritatii functionarilor publici din respectiva autoritate sau institutie publica.
De asemenea, conform prevederilor art.39 alin.(1) si 40 alin.(1) si (3) din acelasi act normativ, in cadrul fiecarei autoritati sau institutii publice, cu exceptia celor cu atributii in domeniul sigurantei nationale, se constituie, prin act administrativ al conducatorului autoritatii sau institutiei publice, comisia paritara, compusa dintr-un numar de 4 membri titulari din care 2 membri sunt desemnati de către conducatorul autoritatii sau institutiei publice si 2 membri de catre organizatia sindicala reprezentativa a functionarilor publici din cadrul autoritatii sau institutiei publice. In cazul In care sindicatul nu este reprezentativ sau funcţionarii publici nu sunt organizati in sindicat , desemnarea celor 2 membri prevazuti de art. 40 alin. (3) lit. b) din H.G.nr.1210/2003 se face, potrivit prevederilor art.40 alin.(5), prin votul secret al majoritatii functionarilor publici din respectiva autoritate sau institutie publica.
Pentru fiecare comisie de disciplina se vor desemna cel putin 2 membri supleanti precum si un secretar titular si unul supleant , care va consemna sedinta intr-un proces verbal de sedinta .
De asemenea din comisia de disciplina vor face parte functionari publici cu functie sau grad superior sau cel putin egal cu cel al functionarului cercetat . Functionarul public are dreptul sa recuze sau sa solicite suspendarea comisiei de disciplina , cel mult o data fiecare membru al comisiei de disciplina ptr cazurile prevazute de art 9 si 12 din hotararea indicata .
~ final discuție ~