avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Tatal sotului meu a decedat in luna mai a acestui an. In urma lui au ramas mama sa,o sora si doi fii (unul dintre ei este sotul meu) . In momentul in care a decedat, se afla in intretinerea mamei sale. Ca avere a lasat doua cecuri de 5000 lei.

Rugamintea mea este sa imi spuneti care sunt considerati mostenitorii legali si ce procent revine fiecarui mostenitor. De asemenea, as dori sa imi spuneti cine trebuie sa deschida actiunea succesorala si la ce nivel se pot ridica taxele.


Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 17:28, 4 Iunie 2008
Dacă socrul, la data decesului a lăsat pe mama sa, pe sora şi doi copii, dintre care unul este soţul dv., singurii moştenitori sunt copiii acestuia, respectiv soţul dv. şi fratele acestuia.
Având în vedere faptul că singura avere succesorală lăsată de defunct sunt două CEC-uri de 5000 lei în total, nefiind bunuri imobile lăsate de defunct, notarul învestit cu dezbaterea succesiunii trebuie înştiinţat de soţul dv. că defunctul a avut doi copii şi că averea succesorală constă în cele două CEC-uri.
Dacă pe CEC-uri titular era socrul şi nu avea împuternicit sau legatar înscris pe CEC, atunci banii nu pot fi ridicaţi decât în baza unui certificat de moştenitor care se va elibera de notar, după dezbaterea succesiunii.
Taxele notariale (inclusiv onorariul notarului) diferă de la un notar la altul. ;)
Tatal sotului... asta inseamna ca in propozitia urmatoare, rudele sunt raportate tot la sot, anume ca sunt sora si mama sotului, fiii cui? Sau cum exact?
Sau sunt raportate la decedat, anume mama lui, sora lui si doi fii? Caz in care este asa cum v-a descris colega mai sus...

Taxele notariale sunt la valoare, oricine poate incepe procedura dezbaterii... Daca va intelegeti insa, poate va intelegeti... adica... ok? :yes:

Corina, de ce nu pot fi ridicati banii? Ca sunt mostenitori sezinari, pot intra in posesia bunurilor decedatului si in lipsa certificat mostenitor, nu? Bineinteles, depinde de banca si regulamentul intern al acesteia, insa nu vad de ce sa normeze peste Codul civil...
Dacă suma de bani înscrisă în carnetul CEC este pe numele defunctului, fără clauza de deces în favoarea unuia dintre moştenitori/terţ care ar putea ridica suma în baza certificatului de deces, banii nu pot fi ridicaţi de fiii defunctului - fără certificat de moştenitor - pentru că banca va solicita actul solicitantului ridicării sumei, ori dacă acesta nu este titularul carnetului CEC, nu îi va da suma.
Mai este posibil ca împuternicit pe timpul vieţii titularului să fie o persoană, fie unul dintre fii, fie un terţ care, cu încălcarea legii şi fără anunţarea băncii de intervenirea decesului titularului, vine la bancă şi ridică banii de pe CEC ca împuternicit. Dar aceasta este o ilegalitate, deoarece împuternicirea înscrisă în libretul CEC este valabilă numai pe timpul vieţii titularului nu şi în cazul decesului acestuia.
De aceea, Liliana, am menţionat cele de mai sus. Banca nu este interesată să acorde banii pe vorba: sunt moştenitor sezinar şi am venit să ridic banii defunctului tată... ci ea se bazează pe clauzele contractuale şi pe lege, respectiv pe certificatul de moştenitor eliberat de notar sau pe hotărârea judecătorească de partaj succesoral.;)
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2008
Corina Capotã, Avocat
Am inteles asta de la tine deja, dar nu ti se pare ca scrie peste lege? Peste Codul civil?
Asta nu inteleg eu... Ca legea zice ca descendentii sunt sezinari... dar la carnete CEC nu se mai aplica sau cum?

In plus, nu merge cu un certificat de calitate de mostenitor? :-/
Draga Liliana,
Mergi, te rog, la bancă şi întreabă dacă un client al tău poate scoate bani de pe un carnet CEC al părintelui său decedat doar pentru că are calitatea de fiu. ªi vezi ce ţi se spune... şi apoi mai discutăm...
Ideea este că aşa cum există termenul de opţiune succesorală ce trebuie respectat în a-ţi declara tacit sau expres dorinţa de a moşteni pe defunct, dacă ai calitatea de succesibil, după expirarea acestui termen în care nu ai acceptat moştenirea, expres sau tacit, eşti considerat străin de succesiune, în ce bază să-ţi dea banca o sumă de bani dacă nu eşti titular şi nu prezinţi un certificat de moştenitor sau carnetul CEC nu are o clauză de deces în favoarea ta? Ea (banca) nu stă să calculeze dacă a expirat termenul de opţiune succesorală de 6 luni sau nu...;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cadrul procedurii succesorale, notarul cere tuturor bancilor ... Bazy Bazy In cadrul unei mese succesorale,notarul cere tuturor bancilor extrasele de cont si/sau istoricul conturilor respective ale defunctului. In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Mama a decedat, iar dansa avea bani depuși la cec, tata este a ... Liliana Pop Liliana Pop Mama a decedat,iar dansa avea bani depuși la CEC,tata este a doua persoană care figurează la contul CEC,întrebarea este:Tata poate să retragă banii fara ... (vezi toată discuția)
Card de credit sonigeanina sonigeanina Buna ziua Va multumesc din suflet pentru ceea ce faceti si ma bucur foarte mult ca am gasit in sfirsit un ajutor.Am si eu o mare problema cu EOS KSI.In urma ... (vezi toată discuția)