Am semnat un antecontract pentru un apartament nou intr-un cartier rezidential cu o pers. fizica. In antecontract exista o clauza referitoare la plata TVA, care spune ca eu, ca si cumparator trebuie sa platesc TVA, daca la data perfectarii contractului de v-c se va percepe TVA. In cazul in care nu am posibilitatea de a plati TVA-ul pot face o notificare in acest sens si in 30 zile mi se returneaza avansul dat, acest lucru nefiind considerat culpa din partea mea.
Avand in vedere ca se percepe TVA pentru tranzactiile de acest gen intre persoane fizice, as dori sa stiu daca pot face acum acea notificare in loc sa mai astept 1 an pana cand blocul va fi gata si se va perfecta contractul de v-c?
Pai... nu crred ca e mare diferenta de timp, caci nu puteti sti cand anbume se face persoana in cauza platitor de TVA. Oricum, cel mai probabil dupa ce termina blocul, cu putintel timp inainte de a incepe vanzarile.
Asa ca, discutia juridica ramane in picioare, dar nu vad uun mare castig de timp pentru dv.
Evident, poate vanzatorul gandeste altfel si deja s-a facut platitor, nu am de unde sti.
Vanzatorul are deja o parte din blocuri terminate, pentru care face si a facut contracte de v-c, pana la momentul de fata nefiind inregistrat ca platitor de TVA. Blocul in care am luat eu se va finaliza anul viitor. Din asta sa inteleg ca numai din momentul in care va fi inregistrat ca platitor de TVA, pot face eu acea notificare?
Sunt doua momente care conteaza:
1. cel in care vanzatorul se inregistreaza ca platitor de TVA
si
2. exigibilitatea TVA, care coincide cu incheierea CVC.
Dupa parerea mea abia in momentul in care se intrunesc amandoua puteti notifica. Avlil spune ca e de-ajuns primul. In sprijinul opiniei mele aduc faptul ca atata vreme cat TVA nu e exigibila (datorata), nu aveti ce notifica. Cu toate acestea, daca va convine sa nu asteptati, puteti face notificarea acum si vedeti cum raspunde vanzatorul. In cel mai rau caz nu face nimic, considerand ca notificarea nu produce efecte. In cel mai bun caz, va da avansul inapoi. Nu aveti nimic de pierdut.
As mai avea o intrebare legata de acest subiect. In cazul in care dupa cele 30 de zile de la notificare nu mi se returneaza avansul, ce optiuni am pentru a-l recupera?