avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Banca STAT in STAT
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Banca STAT in STAT

Citesc si ramin uimit de cat de multi oameni sunt in situatia de a avea probleme cu o anumita banca, o voi numi in text "Banca lu' peste prajit". Cit de multe situatii in care au cesionat fara sa notifice pe amaritii care le platesc salariile si dau inapoi bancii de 3 - 4 ori suma imprumutata. Cit de amarnici sunt recuperatorii desprinsi tot din Banca lu peste prajit, cum de nimeni, nici o instanta nu i-a sanctionat sau nu intrerupe sirul nelegiurilor.
Vin si va intreb: de ce toate astea? Cum spunea o doamna aici, de ce pe noi ne executa instantaneu o instanta si pe ei ii lasa sa continue cu toate ca incalca multe prevederi legale?
Degeaba s-au facut atitea grupuri de lupta impotriva practicilor bancare, nu se vede nici un rezultat. A apelat cineva si la OPC, ce raspunsuri ati primit? La BNR a incercat cineva sa-i reclame? A ajuns cineva cu ei in instanta si ce s-a intamplat mai departe?
Noi ne-am asumat contractele semnate, banca de ce nu si le asuma si face numai porcarii abuzind de putere? Nu sta la discutii cu clientii, nu informeaza, mareste dobinzile si penalitatile cu totul altfel decit e in contract, nu respecta in multe cazuri legea, pai cum asa?
Dvs. ati inteles gresit subiectul, nu ma vait de ce am semnat si nu mai doresc ci ma vait tocmai de incalcarile din partea bancii a ceea ce am semnat, situatii de abuz si de sfidare la adresa clientului puternic lovit in interesele sale.
Si, la fel ca si camatarii, dumnealor, bancile incearca metode de "intimidare" prin amenintari, telefoane, hirtii fara noima... Isi imagineaza dumnealor, cu siguranta, ca au de-a face cu prosti speriosi ...
Am impresia ca fiecare vorbeste despre altceva. Nivelul dobanzii asumat prin contract este una, iar incalcarea contractului este alta.

Oarecum offtopic: "deputatul sustine ca asemenea dobanzi pot fi asimilate fenomenului camatariei, tinand cont de definitia din dictionarul limbii romane, “camata fiind dobanda excesiva incasata pentru o suma imprumutata”"
Chestia asta e o aberatie din mai multe puncte de vedere. In primul rand, notiunile juridice se analizeaza dupa sensul lor juridic, nu cel din DEX - astfel ca camata inseamna cu totul altceva de fapt. In al doilea rand, o asemenea reglementare ar incalca o sumedenie de principii si drepturi si cred ca ar fi de-a dreptul neconstitutionala. In al treilea rand, nu exista nicaieri o reglementare similara. Ce exista, inclusiv la noi, este obligatia bancilor de a-si informa corect si complet debitorii, si de a respecta contractele.
cu scuze, eu insist, sa zicem in calitate de "consumator", si spun ca initiativa deputatului e corecta, oportuna (chiar daca in intaziere maaaaare) si cu sanse mari de "trecere" (in conditii normale, ca daca iar se cedeaza la traficul de influenta, zis acum "lobby"... o sa mai stam asa inca 80 de ani...)

astfel de reglementari (si chiar extinse bancilor!!! ) sunt in aproape toata europa.

"Creditele scumpe sunt interzise in multe state europene

Jumatate din statele UE au stabilit plafoane maxime pentru costul creditului, cu scopul de a proteja consumatorii de practicile abuzive din partea finantatorilor. De cele mai multe ori, plafoanele sunt ajustabile in timp, tinand cont de evolutia pietelor financiare.

In Romania, nu exista un plafon maxim pentru costul creditelor acordate populatiei.

In toate statele membre ale UE, legislatia interzice camataria, prin Codul Civil si/sau Codul Penal. In general, aceasta practica este vazuta o incercare de a exploata lipsa de experienta sau slabiciunile unei persoane, pentru a obtine un avantaj disproportionat de mare, arata un studiu recent publicat de Comisia Europeana pe tema restrictiilor privind costul creditelor pentru populatie.

Si in Romania, camataria este incriminata, insa penalizarile se aplica numai daca imprumuturile scumpe se acorda de catre persoane neautorizate.
In cazul finantatorilor autorizati, nu exista restrictii de acest fel.

Multe state au dezvoltat acest concept si au stabilit un cadru legal precis pentru identificarea imprumuturilor scumpe si interzicerea acestora. Restrictii impuse se aplica inclusiv pentru institutiile de credit autorizate.

Studiul Comisiei Europene identifica limitari cu privire la costul maxim al creditului in 14 state: Belgia, Franta, Germania, Estonia, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania.

In cele mai multe cazuri, costul maxim al creditului este indexat periodic in functie de un reper, cum ar fi rata dobanzii practicata de banca centrala sau nivelul mediu al ratei dobanzii (ori DAE medie) la creditele acordate, conform statisticilor oficiale.

Creditele din Romania nu ar supravietui in Franta

Franta este una din tarile cu o traditie indelungata in folosirea plafoanelor pentru costul maxim al creditelor. Rata dobanzii la imprumuturi nu poate depasi cu mai mult de 33% DAE medie a pietei. Plafonul este diferit in functie de tipul de credit si suma imprumutata.

De exemplu, in aprilie 2010, creditele ipotecare cu dobanda variabila avea un plafon maxim al ratei dobanzii de 5,72%. Orice imprumut mai scump era interzis prin lege. Nu este greu de observat ca multe dintre creditele ipotecare de la noi au dobanzi ce depasesc pragul maxim permis in Franta.

In cazul creditelor de consum, ofertele de la noi intra si mai mult in zona rosie. In Franta, creditele de nevoi personale de peste 1.500 euro nu puteau avea o rata a dobanzii mai mare de 8,85% in aprilie 2010.

Belgia are un sistem de plafonare si mai strict deoarece impune plafoane nu pentru rata dobanzii, ci pentru DAE. Astfel, finantatorii nu mai pot transfera in comisioane o parte din costul creditului pentru a ocoli legislatia.

Nivel maxim al DAE este stabilit prin decret regal, fiind diferit in functie de tipul creditului si suma imprumutata. De exemplu, pentru creditele de consum mai mari de 5.000 euro, DAE nu putea depasi 12,5% in aprilie 2010.

Dintre noile state membre, Slovenia a introdus plafoane maxime pentru rata dobanzii la credite, care nu poate depasi dublul DAE medii practicate de banci, conform statisticii bancii centrale.

Si Polonia are un mecanism similar de protejare a consumatorilor. Rata maxima a dobanzii la un credit nu depasi cu mai mult de 4 ori nivelul ratei dobanzii lombard a Bancii Nationale a Poloniei. In prezent, rata lombard este 5,25%, ceea ce inseamna ca rata dobanzii la credite este plafonata la 21%.

Plafonul de dobanda limiteaza accesul la credit pentru clientii cu venituri mici

In Romania, nu exista un sistem similar, prin care costul creditelor pentru populatie sa fie plafonat, astfel ca finantatorii au libertate deplina in stabilirea dobanzilor.":O:O:O

[ link extern ]

cum isi motiveaza si sustine deputatu' initiativa cred ca tine de detalii "tehnice"... care se vor rezolva... pentru ca initiativa in sine e corecta, necesara, si exista reglementari similare in toata europaB-)

[ link extern ] /



Va rog sa nu mai copiati materiale din alte surse (ajunge un link) si sa nu abuzati de modalitatile de subliniere a textului.

Din pacate articolul respectiv nu e credibil, pentru ca nu indica absolut nicio sursa pentru cele sustinute (un singur exemplu: "Studiul Comisiei Europene identifica" - care studiu?!). Drept urmare, nu spune nimic de fapt, ci poate fi un colaj de informatii prost intelese puse la gramada. Mai ales ca in Romania nu exista, inca, o reglementare a notiunii de "camata" desi articolul citat spune altceva.
La solicitarea Comisiei Europene a fost realizat, in perioada decembrie 2009 - septembrie 2010, un studiu privind Limitarea ratei dobanzii.

Obiectivele studiului au fost:
- de a identifica diferitele tipuri de limitare a ratei dobanzii, statele membre care le aplica si motivele pentru care fac acest lucru;
- de a analiza impactul economic, financiar si social asupra diverselor parti interesate ca urmare a limitarii ratei dobanzii.
Studiul ofera un inventar privind limitarile ratei dobanzii in statele membre ale UE si detalii despre mecanismele si nivelurile la care sunt stabilite plafoanele ratei dobanzii in aceste tari. In acest scop, se foloseste o definitie larga a limitarii ratei dobanzi, care se refera la toate normele legale care limiteaza, in mod direct sau indirect, pretul contractelor de credit.
Studiul ofera o privire de ansamblu asupra creditelor pentru consumatori, in cele 27 de state membre, si informatii mai detaliate din 6 tari (Germania, Franta, Olanda, Polonia, Suedia si Regatul Unit al Marii Britanii) in care, la sfarsitul lui 2008, creditele pentru consumatori acopereau 2/3 din volumul total de credite de consum din UE.



aveti studiul comisiei europene de unde sunt extrase datele din articol aici:

"Final report of the Study on interest rate restrictions in the EU"

[ link extern ]
B-)


notiunea de "camata"?... ce sa insemne/va insemna, decat dobanda perceputa peste "plafon".

repet, in mod normal, initiativa deputatului "trece" pentru ca are baza solida (reglementari similare, chiar extinse) in europa... sa vedem cat de avangardist va fi el, sau altii, si sa includa si bancile...
B-)B-)


Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2011
ContSters123067, utilizator

Alte discuții în legătură

Inca o sentinata care atesta abuzurile bancilor fata de proprii clienti ! Roland Mindrila Roland Mindrila Citez parte din dispozitivul unei sentinte pronuntate in 2012 de Tribunal pentru a reflecta clauzele abuzive impuse de banci in contractele de creditare: ... (vezi toată discuția)
Dobanzi bancare mihaela-ioana mihaela-ioana am un credit ipotecar din 2004 cu dobanda de 9.5.% Incepand cu luna 02.2011 s-a modificat de 2 ori in crestere , dobanda ajungand acum la 10.12%. Am mers la ... (vezi toată discuția)
Legalitatea firmelor de recuperare creante branischi37 branischi37 :confused:Salut tuturor, itrebarea mea este : Chiar e legal ce fac aceste firme? (vezi toată discuția)