exBrom a scris:
Bancile sunt comercianti vand bani, iar pretul este dobanda.
Nu vise pare abuziv si pretul la paine sau la suruburi?
bancile sunt un fel de vanzatori de suruburi, sau ce?
simplist, primitiv!
... "vanzarea" de bani e ultrareglementata in toata lumea civilizata... inclusiv pretul,
maximal!
reveniti cand o sa apara un raport despre vanzarea suruburilor, similar cu acesta:
[ link extern ]
exBrom a scris:
In urma exprimarii libere si neviciate a consimtamantului, au semnat un contract pentru o anumita dobanda.
si, ce e cu asta?! ... noi aici vorbim despre altceva... despre combaterea
excesului de dobanda contractual!
nu are importanta daca astfel de dobanda se percepe prin însusi actul de împrumut, prin act separat, prin act deghizat sau în orice alt mod, nici felul contractului de imprumut de bani, civil/comercial -
CAMATA! (
"USURY", in raport... sa va fie mai usor cand/daca il parcurgeti)...
pentru ca si in fata aluia tuciuriu, burtos, ras in cap, ceafa groasa, falci mari, imbracat in trening (mai toti au si motorete)...
se exprima tot liber si neviciat consimtamantul si se semneaza un contract pentru o anumita dobanda... chiar mai solemn si cu superprezumtie de legalitate, la notar!!!
nu are nicio relevanta exprimarea libera si semnarea contractului pentru o anumita dobanda de catre imprumutat, atata timp cat acea dobanda este nelegala- asta e aspectu' nereglementat in romania de azi, asta e problema!
exBrom a scris:
Decretul lege la care faceti referire este abrogat. In momentul de fata se apliga ordonanta 9/2000, cititi va rog cu atentie - 0 Art. 10. - Dobânzile percepute sau plătite de Banca Naţională a României, de bănci, de Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A., de organizaţiile cooperatiste de credit şi de Ministerul Finanţelor Publice, precum şi modul de calcul al acestora se stabilesc prin reglementări specifice.
ce scrieti aici, cu abrogatu' si despre ordonanta s-a postat mai sus, mai sus... repetati atunci si continutul raportului CE referitor la og9!...
sa va fie mai usor vi-l mai spun o data, ca pareti a retine numai ce va convine (sau va prefaceti ca nu vedeti esentialu', sau probleme cu "logica" de care vorbeati, treaba dvs.):
pagina 82:
"
1.2.1.6 State membre fara rata speciala de plafonare
România, în urma unui decret lege din 05 mai 1938 stabileşte nivelul ratei dobânzii la maxim 4% peste rata de actualizare (taxa scont, actuala rata referinta, n.n.) a Bancii Naţionale (cu posibilitatea de stabilire a plafoanelor pentru diferite diferite perioade şi regiuni).
Prin decretul din 9 august 1954 acesta a fost abrogat şi conceptul de "rata legală a dobânzii", care a fost stabilită la 6%, a fost introdus în locul sau.
Această lege a fost ulterior modificată în 1998 şi 2000, atunci când guvernul român a decis ca rata legală a dobânzii nu ar fi aplicabila la dobânda datorată cu privire la obligaţiile financiare percepute sau plătite de Banca Naţională din România, alte bănci...
Această decizie de a exclude băncile de la un plafon juridic a fost criticata pe baza faptului că creditele excesiv de scumpe pot fi folosite pentru a exploata ("to exploit") debitoriii şi ar putea afecta relansarea economiei naţionale."
Justitie? a scris:
poate ma ajutati cu un link cu sentinte pt a depune la dosarul instantantei cat mai multa "jurisprudenta".
www.avocatnet.ro/content/for...