avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Refuz de plata indemnizatie RCA
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Refuz de plata indemnizatie RCA

Pe scurt : In urma unui accident auto, m-am prezentat la societatea de asigurari in vederea intocmirii dosarului de dauna. Dosarul s-a deschis, au fost facute poze si au fost constatate daunele. Eu m-am prezentat la service-ul auto cu acea constatare de la asigurari (in care erau trecute piesele care trebuiesc inlocuite). Dupa ce am dus masina in service, au trecut vreo 4 zile. Cei de la service m-au sunat si m-au chemat sa-mi ridic masina.

La 2 saptamani de la momentul in care mi-am ridicat masina din service, sunt sunat de la societatea de asigurari care imi spune ca in urma verificarilor (pozelor) pe care le-au facut, nu isi dau seama cum este lovita masina intr-un loc in care nu a existat contact. Deasemenea m-au intrebat daca am avut inainte masina lovita, si ca daca a fost asa, atunci eu o sa platesc doar acea componenta a caroseriei. Le-am precizat faptul ca masina nu era lovita si ca pana in momentul impactului totul era bine. Am fost amentintat ca o sa platesc toata lucrarea service-ului daca nu le spun de unde era acea cuta pe caroserie.

Dupa apelul telefonic primit de la cei de la asigurari, trec 2 luni. Ieri sunt sunat de cei de la service-ul auto care ma instiinteaza ca cei de la asigurari le-au trimis o scrisoare prin care sunt anuntati ca nu o sa plateasca daunele. Service-ul auto ma ameninta cu proces.


Intrebari :

1) Care este valoarea unui raport-expertize tehnice dat in urma analizarii unor poze
2) Care ar fi cea mai simpla cale de rezolvare a cazului
3) Care ar fi cea mai buna cale de rezolvare a conflictului

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:43, 21 Iunie 2008
Problema dvs nu este asa de grava,decat de faptul ca ati cam cazut la mijloc.Situatia de fapt este o neintelegere intre societatea de asigurari si service.Uni cer bani iar ceilalti nu ii dau ca sunt prea multi.Neinteleganduse intre ei, ambi si-au indreptat privirile catre dvs.poate cedati.Sfatul meu este sa incercati sa rezolvati mai intai de toate problema pe cale amiabila ,inaiunte sa ajungeti la judecata,apeland la serviciile unui mediator autorizat din localitatea dvs sau localitate invecinata.Costurile pt dvs ar fi reduse..Intrati pe net si cautati un Birou de mediator
www.pagina-avocatilor.ro
www.pagina-mediatorilor.ro
Succes
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2008
tatu tudor 2007, utilizator
Pe lângă faptul că este un caz interesant, mai este şi ieşit din comun. Service-ul a dat autoturismul fără acceptul scris al societăţii de asigurare. Acceptul verbal nu are nicio valoare juridică, vorbele neputându-se pune la dosar.
Eu cred că există un element, pe care nu-l ştim, care a determinat această situaţie conflictuală.
Numai bine în viitor.
Revin dupa ceva timp de atunci. In service am fost cu acea hartie de la asigurari in care erau trecute piesele care trebuiesc inlocuite. Nu s-a schimbat nimic in plus sau in minus fata de ceea ce constatasera cei de la asigurari. Devizul propriu-zis nu l-am vazut. Eu am presupus ca cei de la service l-au trimis prin fax si ca cei de la asigurari au fost de acord cu el. Nu am intampinat nici un efort in a-mi recupera masina de la service. Cei de acolo m-au sunat sa vin si sa o ridic. Am presupus ca s-a rezolvat totul. Eu am ramas stupefiat cand dupa 2 luni am fost sunat si mi s-a comunicat ca trebuie sa platesc eu valoarea reparatiilor (adica tot ce era scris in hartia aia de la asigurari), pentru ca cei de la asigurari nu vor s-o faca ! Stiu ca este un caz iesit din comun. Toti au o problema in a-si ridica masina din service daca nu se plateste reparatia de catre asigurari. D-aia am si scris aici. Dar vad ca si aici parerile sunt impartite. Nu vad cum poti s-o rezolvi amiabil. Cei de la asigurari ma acuza ca am avut masina lovita inainte de accident, iar cei de la service m-au sunat dupa bani. Eu consider ca este sarcina asiguratorului sa dovedeasca faptul ca masina a fost lovita inainte, dar pentru asta trebuie sa faca plata catre service si apoi sa ma dea ei pe mine in judecata pentru recuperarea prejudiciului. Este usor sa spui ca nu avea cum sa se indoaie tabla in cutare loc doar pentru ca in acea zona nu a existat contact fizic. Tabla se indoaie si in alte locuri decat cea de contact, insa cei de la asigurari "fac pe prostii" doar pentru a nu plati.
Cu voia Dvs. putem intra puţin în amănunte.
Descrieţi modul de producere a accidentului. Care sunt avariile suferite de autoturismul Dvs. şi a celulilalt (dacă există).
Care sunt piesele care, după părerea inspectorului de daune, nu s-au avariat în respectivul accident?


Mai există posibilitatea ca numai piesele în litigiu să nu fie plătite. Propuneţi-le această soluţie.
Domnule, nu inteleg, daca Asigurarile au trimis catre servis ce sa faca si aia au facut asta, cum sa platiti dv.?
Pai, daca cei de la asigurari trimiteau instructiuni sa se mai repare vreo 15 masini, vi le puneau in carca dv. pe motiv ca asigurarea nu le acopera?
Pai... i-a fortat cineva sa instruiasca servisul ce sa repare?
Daca ei considerau ca, in urma raportului, trebuie reparata numai jumatate de masina, restul ei considerand ca s-a avariat cu alta ocazie, nu credeti ca nu trebuia sa trimita catre servis instructiuni sa repare aia tot?
Ce-i interesa pe ei ce se intampla cu ceea ce nu acoperea asigurarea?
Si-au dat seama mai tarziu? Si... care e problema dv. ca nu se trezesc la timp? :O

Eu chiar nu inteleg, le-as spune sa ma lase in pace sau sa ma dea in judecata... amandoi, si servisul si asiguratorul...
I-ati spus dv. servisului sa mai faca una-alta pe langa ce i-a spus asiguratorul? Atunci platiti... Au reparat, inlocuit numai conform celor comunicate de asigurator? Atunci nu va intereseaza...

Pai ce, daca eu mai faceam o instiintare acelui servis sa va mai schimbe si uleiul, vi-l puneau dv. pe nota de plata? Pai dv. sunteti singurul care platiti ce comanda altii? :P

Mergeti si puneti problema asa: nu ati cerut, de ce vi s-a reparat?
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Acte cerute de asiguratorul rca al vinovatului. e un abuz? kartush1977 kartush1977 Salut pe aceasta cale pe toti membrii foumului si pun cateva intrebari legate de un accident in care am fost lovit din spate. Mai exact treaba sta cam asa: am ... (vezi toată discuția)
Neaprobare plata reparatie misu_flo misu_flo Buna, Anul trecut mi-a fost lovita masina. S-a facut constatarea si s-a aprobat reparatia. Deoarece trebuia lasata masina min 10 zile in service, iar ... (vezi toată discuția)
Rca euroins BratuAurel BratuAurel Pe data de 01.11.2015 am fost lovit de un sofer cu asigurare rca Euroins,mentionez ca masina mea era parcata regulamentar in parcarea unui restaurant si ... (vezi toată discuția)