avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare CVC dupa 5 ani din cauza unui mostenitor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare CVC dupa 5 ani din cauza unui mostenitor aparut dupa vanzare

Am cumparat un teren in urma cu 5 ani de la 3 persoane, singurele trecute pe titlul de proprietate, in calitate de mostenitori.
Acum cateva zile, dupa ce au trecut 5 ani de la tranzactie, asa cum am mai spus, a venit la mine un nepot de-al nu stiu carei ruda, amenintandu-ma ca ma da in judecata ca i-am pacalit rudele si nu l-am chemat si ep el la vanzare.
Precizez ca in titlul de proprietate nu figurau decat ceel 3 persoane, toate fiind in viata la acea data, toate fiind de acord cu vanzarea.
Stiu ca el a adresat o cere primariei , sustinand ca n-a primit terenul mostenire de la bunici si alte rude... iar primaria cunoscand ca i omul nu a depus cerere pentru restituirea terenului in termenul legal , i-a raspuns ca se poate adresa instantei pt problema lui
Este posibil sa fiu actionata in instanta ?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 16:14, 3 Iunie 2008
Daca va face acest lucru, va veti apara. Insa, pentru inceput, el trebuie sa isi rezolve problema calitatii de mostenitor.
Dvs. sunteti cumparator de buna credinta, banuiesc ca aveti un contract de vanzare-cumparare autentificat de un notar si ca ati intabulat dreptul dvs. de proprietate in Cartea Funciara.
elicon a scris:
Am cumparat un teren in urma cu 5 ani de la 3 persoane, singurele trecute pe titlul de proprietate, in calitate de mostenitori.

Numai ei erau trecuti si in cartea funciara? Vedeti extrasul care insoteste contractul de vanzare-cumparare incheiat atunci.

Acum cateva zile, dupa ce au trecut 5 ani de la tranzactie, asa cum am mai spus, a venit la mine un nepot de-al nu stiu carei ruda, amenintandu-ma ca ma da in judecata ca i-am pacalit rudele si nu l-am chemat si ep el la vanzare.
Precizez ca in titlul de proprietate nu figurau decat ceel 3 persoane, toate fiind in viata la acea data, toate fiind de acord cu vanzarea.
Stiu ca el a adresat o cere primariei , sustinand ca n-a primit terenul mostenire de la bunici si alte rude... iar primaria cunoscand ca i omul nu a depus cerere pentru restituirea terenului in termenul legal , i-a raspuns ca se poate adresa instantei pt problema lui

Este posibil, dar nu ar trebui sa va afecteze prea tare. respectivul nepot poate dovedi ca este mostenitor si ca i se cuvenea si lui o parte. In instanta poate cere ceva de la dvs, insa daca au trecut mai mult de trei ani de la inscrierea dvs in cartea funciara, el nu mai poate cere rectificarea cartii funciare, deci nu va poate inlatura ca proprietar. Este exceptia dobandirii cu buna credinta a bunurilor imobile prin act cu titlu oneros.
Nepotul respectiv poate insa cere partea ce i se cuvine de la ceilalti mostenitori care v-au vandut, si care ii datoreaza cota-parte din pretul primit de la dvs.

Nu cedati la insistentele lui, nu are sanse daca la cumparare v-ati intemeiat pe cartea funciara si daca si dvs v-ati inscris ca proprietar cu mai mult de 3 ani in urma.
Multumesc pt raspunsuri.
Da, am intabulat actul in anul 2003 si tot atunci m-am inscris in evidentele primariei.
M-a mirat faptul ca nu si-a cerut drepturile de la rudele lui si a venit la mine.
De asemenea, nu inteleg de ce rudele lui nu au mentionat existenta a inca unui mostentor si n-au facut cereree la primarie, mentionandu-l si pe el.

elicon a scris:

Este posibil sa fiti actionata in instanta dar daca va aparati bine veti obtine castig de cauza si contractul de vanzare-cumparare nu va fi anulat.

avocat Claudiu Lascoschi
Sunt tare curioasa cum ar putea fi anulat contractul, presupunand ca apararea e proasta sau inexstenta... In fine, am spus tot ce aveam de spus mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitor nedeclarat, aparut dupa 5 ani elicon elicon Am cumparat un teren in urma cu 5 ani de la 3 persoane, singurele trecute pe titlul de proprietate, in calitate de mostenitori. Dupa ce au trecut 5 ani de la ... (vezi toată discuția)
Intabulare notariala LiviuNeaguIon LiviuNeaguIon Buna seara! Tatal meu impreuna cu unchiul meu au vandut 2 loturi invecinate, mostenite de la tatal lor (bunicul meu) unei rude in anul 2001. Toate bune, ... (vezi toată discuția)
Întabulare teren extravilan Bernet Bernet Bună Ziua, Cum se procedează după ce cumpăr un teren extravilan fara Carte funciară care nu are masuratorile făcute fără extras de carte Funciară. ... (vezi toată discuția)