avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acuzatie de furt nefondata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acuzatie de furt nefondata

M-am angajat legal la un magazin cu bauturi alcoolice imbuteliate in luna februarie. Nu am preluat gestiunea cu inventar cu ar fi fost normal, mi-a spus sa fac eu un inventar.
In acest timp cat am lucrat (o luna) sefii nu au fost la magazin decat de doua ori.
Cand luau marfa din magazin, nu o scriau nicaieri nu semnau nicaieri ca au luat din gestiune. Pe data data de17 martie am demisionat pentru ca nu aveau de gand sa imi dea salariul. Am semnat decizia de incetare, am predat cheile, si a ramas ca lichidarea sa o dea dupa ce se fac statele de plata . Dupa o zi ma suna fostul sef sa imi spuna ca avut un telefon mobil in magazin ascuns dupa niste cutii printr-un dulap si ca i-am furat telefonul. Acuma spune ca daca nu ii dau telefonul nu mai vad nici o lichidare. Vreau sa precizez ca din decembrie de cand s-a deschis magazinul au fost trei randuri de vanzatoare. Si eu si colega ne-am angajat in aceeasi zi si am demisionat la fel.
In concluzie ne acuza de furtul telefonului ca sa nu mai plateasca lichidarea. Ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:14, 18 Martie 2011
Acesta se numeste santaj.
Daca nu va plateste salariile datorate, introduceti o actiune in instanta prin care solicitati obligarea acestuia sa vi le achite, conform prevederilor CIM.
Daca va acuza de furt, trebuie sa depuna o plangere la Politie in acest sens, in termen de 2 luni de zile, impotriva dv. si numai daca se va stabili indubitabil vinovatia dv. printr-o hotarare de condamnare pentru furt, veti fi obligata si la acoperirea prejudiciului creat. Daca va face o plangere penala impotriva dv. si se va stabili ca a facut-o cu rea-credinta, puteti depune dv. o plangere impotriva acestuia pentru denunt calomnios.
Dar, acest comportament nu are ca scop decat intimidarea dv. pentru a renunta la drepturile salariale. Este o practica tot mai frecventa a angajatorilor. Din pacate...
Nu va lasati calcata in picioare! Nu poate sa conditioneze plata drepturilor salariale de existenta unui presupus prejudiciu. Pentru asta poate sa introduca o actiune civila in instanta impotriva dv., tot la instanta ce solutioneaza conflictele de munca, si va trebui sa dovedeasca:
-. existenta si intinderea prejudiciului;
- ca prejudiciul a fost creat de dv.;
- vinovatia dv. in producerea prejudiciului;
- legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu. ;)
Ca sa introduc o actiune in instanta, ce acte imi trebuie si cam cat ar costa? Nu stiu daca se merita pt un rest de salariu de 300 de lei.
O plangere la politia economica ar puea fi de folos cu ceva daca ei au inchis magazinul definitiv in aceeasi zi cu demisiile noastre si sediul firmei este in alt judet?
Multumesc mult pt raspuns.
1. Nu va costa nimic introducerea actiunii in instanta , decat plata onorariului unui avocat.

2. Depuneti o sesizare la ITM si/sau introduceti actiunea in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog mult daca puteti sa ma ajutati avram1977 avram1977 buna,am lucrat la o firma ,mi-am dat demisia mi-a venit incetarea contractului de munca ,iar acum la lichidare nu vrea sa-mi dea salariul pina nu semnez ... (vezi toată discuția)
Bună seara!vin cu o întrebare care ma macină de câteva zile.lucrez ... MariaOaba15 MariaOaba15 Bună seara!Vin cu o întrebare care ma macină de câteva zile.Lucrez ca un magazin alimentar de aproximativ un an.Am prins pana acum 3 inventare.Ideea e ca ... (vezi toată discuția)
Dosar penal Antonia29 Antonia29 Buna, am o problema si nu stiu cum sa ies din ea. Am lucrat la un magazin de incaltaminte dar ulterior mi-am dat demisia.Ideea este ca s-a gasit o lipsa in ... (vezi toată discuția)