Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati intr-o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv.
Am un IF cu activitate taxi. Am pus (in luna Ianuarie 2011) pe masina de taxi o instalatie GPL pentru care am primit urmatoarea factura:
1.Sistem GPL 1 buc 2200 lei
2.Emulator 1 buc 100 lei
3.Vaporizator 1 buc 170 lei
- Aceste elemente din factura le trec in REGISTRUL DE INVENTAR cu valorile respective si apoi le trec pe cheltuieli?
Va multumesc anticipat.
Cu stima, Emilia Alexandrescu
Va rog sa ma ajutati cu o noua problema! #-o
Taxiul a fost:
- achizitionat in nov.2007 pe pers.fizica cu suma X
- inmatriculat in dec. 2008 tot pe pers.fizica
- in aprilie 2010 l-am vandut IF-ului infiintat de mine cu suma Y
In 2010 nu l-am trecut pe amortizare pt. ca nu am stiut! #-o
Stiu ca taxiurile pot fi amortizate pe o perioada cuprinsa intre 3-5 ani.. deci mai pot salva ceva din cheluieli dar nu stiu daca rezolvarea urmatoare este buna:
Y : nr de luni ramase neamortizate de la data trecerii pe IF
(32 de luni daca iau in calcul o amortizare in 5 ani)
- consider ca "am pierdut" suma de bani pe care NU am trecut-o pe lunile din anul 2010???
nu ati pierdut nimic, fiind contabilitate in partida simpla.
tot ce trebuie sa faceti este sa treceti amortizarea in fisa pentru operatiuni diverse, iar daca ati depus deja decl. 200 pentru anul 2010, nu e nici o problema, puteti depune o decl. rectificativa, adaugand la cheltuieli deductibile si amortizarea aferenta lunilor mai-decembrie 2010.
buna seara,am si eu o pb asemanataoare.in 2008 am achizitionat un autoturism pe persoana juridica,ob de activitate taximetrie,amortizarea am calculat-o la 3 ani.in luna martie 2011 am schimbat pe gpl,pe factura e trecuta instalatia ca si prestare servicii,am inregistrat astfel
231=404 2500
213=231 2500
681=213,aici as dori sa maresc durata de amortizare *o astfel de instalatie am nteles ca se amortizeaza in 8 luni,cel putin asa sustine administratorul,dar cum pot mari durata printr-o decizie a administratorului?
as dori sa maresc durata de amortizare deoarece in octombrie se amortizeaza autoturismul si avand ca activitate taximetria nu stiu ce implica lucrul acesta,ce pot face mai departe?
va rog mult,daca se poate sa ma sfatuiti ce sa fac.
va multumesc.
Amortizare utilaje
Felicia77
Buna ziua,
Va rog sa-mi explicati cum se amortizeaza in contabilitate un utilaj nou cumparat pentru productie (router cnc). Ce fel cheltuiala se considera si ... (vezi toată discuția)