avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Actionar unic si administrator
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Actionar unic si administrator

Buna seara,
Sunt actionar unic si administrator la un SRL, care a intrat in insolventa cu 2 luni in urma, fiind numit in acest caz un administrator judiciar.Cu 5 ani in urma am semnat o procura speciala la notar prin care am investit ca administrator, o terta persoana, care efectiv s-a ocupat de administrarea afacerii.Procura nu a fost inregistrata la registrul comertului.Toate semnaturile in firma s-au dat de persoana mandatata de mine.Deci au existat doi administratori, unul de fapt si unul de drept.
Cred ca administratorul judiciar va trebui sa stabileasca cine se face vinovat de situatia aceasta.
Raspunderea pentru proasta administrare a afacerii se poate imputa la amandoi , sau doar mie care sunt in acte administrator?
Respectiva persoana poate fi numita in continuare administrator special, dupa ce, a administrat prost afacerea in trecut, dar fara ca acest lucru sa fie anuntat la registrul comertului?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 15:55, 19 Martie 2011
Raspunsurile sper sa le gasiti in acest textul Legii nr. 31/1990 a societatilor comerciale, republicata:
Art. 71

(1) Administratorii care au dreptul de a reprezenta societatea nu il pot transmite decat daca aceasta facultate li s-a acordat in mod expres.

(2) In cazul incalcarii prevederilor alin. (1), societatea poate pretinde de la cel substituit beneficiile rezultate din operatiune.

(3) Administratorul care, fara drept, isi substituie alta persoana raspunde solidar cu aceasta pentru eventualele pagube produse societatii.

Art. 72

Obligatiile si raspunderea administratorilor sunt reglementate de dispozitiile referitoare la mandat si de cele special prevazute in aceasta lege.

Art. 73

(1) Administratorii sunt solidar raspunzatori fata de societate pentru:
a) realitatea varsamintelor efectuate de asociati;
b) existenta reala a dividendelor platite;
c) existenta registrelor cerute de lege si corecta lor tinere;
d) exacta indeplinire a hotararilor adunarilor generale;
e) stricta indeplinire a indatoririlor pe care legea, actul constitutiv le impun.

(2) Actiunea in raspundere impotriva administratorilor apartine si creditorilor societatii, care o vor putea exercita numai in caz de deschidere a procedurii reglementate de Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata.

Va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat pentru a evaluarea probelor si elaborarea unei strategii de lucru.
administratorul desemnat raspunde pentru administrarea societatii, daca numai el a semnat actele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa de post functionar administrativ/administrator societate comerciala carmen10 carmen10 Cine ma poate ajuta cu un model de fisa de post functionar administrativ? (vezi toată discuția)
Vanzare active srl-aveam sau nu voie cosminghe cosminghe Buna ziua Impreuna cu un asociat am infiintat un srl eu aveam 50% el 50% iar eu eram unicul administrator al societatii, pentru a ... (vezi toată discuția)
Informatii privind nr. de asociati si drepturile fiecaruia sim4matic sim4matic vreau sa infiintez un srl cu un capital de 200 ron .el a venit cu idea sa fim ambii asociati 50-50 si tot o data si administratori.intrebarea ie ce putere de ... (vezi toată discuția)