avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu delimitarea granitei unui teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu delimitarea granitei unui teren

Am o speta si nu stiu care este pasul urmator pentru a o rezolva.
Mama mea impreuna cu fratele au mostenit 2800 mp. In anul 1993 mama mea a vandut din partea ei 800 mp la doua persoane(400mp si 400mp) si i-au ramas 600 mp ei si 1400 fratelui mamei. Nu se dadusera titlurile de proprietate la acea data. Fratele mamei nu a cazut de acord cu impartirea facuta de topometrist, s-au judecat, au chemat expert judiciar, nu s-au inteles si apoi au chemat extrajuducar, iar in final, in 2009 Instanta a hotarat ca drepturile revin 1400 mp mamei si 1400 mp fratelui ei, conform expertizelor cadastrale. Expertizele cadastrale au masuratori(in lungime si in latime) diferite de ceea ce a dat primaria initial. In cartea funciara s-au dezmebrat loturile de teren si apare mama proprietar a 1400 mp, respectiv parte ei. In anii 1994 si 1996, cei doi cumparatori au inceput doua constructii si au obtinut de la primarie autorizatie de constructie pe numele mamei si fratelui ei. Primaria clar ca a gresit aici, dar problema este ca acesti cumparatori au imprejmuit 1100mp(rezulta din cea de a doua expertiza)deci au depasit limita celor 800 mp cumparati. In anul 2000 si in 2001, primii cumparatori au vandut terenurile si constructiile unor noi cumparatori. Singurul act prin care s-a vandut suprafata de teren de catre mama mea este un Protocol, scris de mana si vizat de Primarie, in anul 1993, inainte de acordarea titlurilor de proprietate. Protocolul dadea voie cumparatorilor sa foloseasca acest teren pana la aparitia titlurilor de proprietate(s-au dat abia in anul 2004), cand urmau sa fie perfectate actele de vanzare cumparare. In prezent sunt in situatia de a nu mai putea sa folosesc cei 600 mp ramasi in proprietate ci numai 300 mp, iar cumparatorii de al doilea nu vor sa chemam un expert care sa traseze cei 800 mp instrainati. Rugamintea mea este sa imi spuneti care sunt pasii pe care ii am de facut, respectiv punere in posesie, granituire sau altceva. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gvaidean , utilizator 21:59, 23 Martie 2011
Multumesc, doamna avocat. O sa fac documentatia cadastrala si apoi o sa ii chem la notar. Plata cheltuielilor privind vanzarea cumpararea a fost stabilita prin PROTOCOLUL initial si va fi facuta de catre cumparatori. As mai avea doua intrebari.
1. Pot actualii detinatori sa nu fie de acord cu ceea ce se delimiteaza in documentatia cadastrala?
2. Pot sa inchei actele cu primii cumparatori, conform PROTOCULULUI, intrucat cu actualii detinatori nu am nici un act? Oricum, la cate mi-au facut, asa cred ca voi face.
Ce se intampla daca lucrarea de cadastru si situatia terenului nu corespunde nici ca dimensiune nici ca dispunere fata de ce are primaria in evidenta. Cum se procedeaza? Multumesc.
Oare sa refaca topometristrul lucrarea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza topo , cadastru ! stelutaalistar stelutaalistar Este vorba de un teren de 400 mp si casa aferenta care face obiectul unui anecontract de vanzare-cumparare. Contractul nu s-a putut perfecta in termenul de 1 ... (vezi toată discuția)
Ce pot face pentru a pune în cartea funciara terenul moștenit? Iulia H. Iulia H. În urma decesului mamei am moștenit un teren de 466 mp. Am făcut în instanta succesiunea, ieșirea din indiviziune făcându-se înaintea decesului mamei ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate Mihai42 Mihai42 Buna ziua! Parintii mei au avut un teren de 2400 mp si o casa de 130mp aflata pe acest teren. In 2005 i-au vandut fratelui meu printr-un contract de ... (vezi toată discuția)