avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere minor

Am si eu o intrebare legata de pensia de intretinere: Am divortat in 2009si, pentru ca nu am specificat in intimpinare data de la care sa se plateasca pensia celor 2 minori, instanta a hotarat data incheierii divortului (ianuarie 2009) si nu data introducerii actiunii de divort (iunie 2008). Va rog din suflet, sa ma sfatuiti ce sa fac si daca am sanse de castig. La acea data, pentru a-mi creste copii, am facut imprumuturi pe care nu le mai pot restitui. Este dreptul copiilor, un drept pecare, niciunul dintre parinti nu-l poate negocia. gresesc cu ceva??? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:43, 6 Iunie 2011
Banuiesc ca hotararea este definitiva si irevocabila, avand in vedere data in care ne aflam.
Daca instanta a stabilit obligarea la plata intretinerii de la data pronuntarii divortului si nu de la data introducerii actiunii si in dosar nu s-au facut probe de catre tata ca pe parcursul procesului a contribuit la cresterea si educarea minorului, instanta a pronuntat o hotarare netemeinica si nelegala , insa pe care aveati posibilitatea sa o atacati cu apel in 30 de zile de la comunicare.
Neformularea caii de atac prevazuta de lege impotriva hotararii presupune o achiesare , o acceptare a dispozitiilor hotararii instantei.
Acum situatia nu se mai poate remedia.:sorry:
Va multumesc frumos pentru promptitudinea raspunsului dvs...(al meu lasa de dorit)! Daca nu va suparati, as mai putea adauga si faptul ca: in sept 2008, in cererea reconventionala, avocata mea (cu mai putina experienta) a solicitat pensia de intretinere pentru minori, dar nu a specificat data inceperii acestei plati.
Am facut apel in 30 de zile, in care ceream din nou ca tatal copiilor sa presteze plata pensiei din data cand am fost dati afara din casa (15.09.2008), desi actinunea de divort fusese introdusa in iunie 2008, fiind separati cu mult inainte (26.04.2007), a fost si acesta respins.
In termenul legal am facut recurs, cand am cerut acelasi lucru si, din nou mi-a fost respins ca nefondat, desi, tatal lor nu a contribuit in aceasta perioada (si, deci nu a avut cu ce sa dovedeasca si nici nu i s-a cerut ca ar fi ajutat in vreun fel la cresterea si educarea copiilor).
De aceea, acum, la 2 ani si jumatate, sfatuita de un avocat, am purces la prezentarea unui nou dosar in instanta, in care solicit acelasi lucru. Raspunsul a fost "instanta respinge cererea ca neintemeiata; cu drept de recurs in 15 zile."
Coincidenta (nefericita) a facut ca aceeasi judecatoare din dosarul de divort (fond) sa analizeze si acest dosar. Toate aceste termene de judecata (apel si recurs, dar si cel de acum) sa fie in van? Nu primeaza interesul minorilor?
Intrebare: mai are rost sa ma lupt cu morile de vant? Am vreo sansa de castig?
Va multumesc anticipat din suflet de mama cu doi copii... (in prezent de 4 si 8 ani)
Pensia se acorda de la data introducerii actiunii, deoarece acela este momentul sesizarii instantei cu o cerere privind stabilirea pensiei de intretinere, moment care presupune ca de la acel moment minorul se afla in nevoie.
Orice alta solicitare cu privire la obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere de la o data anterioara cererii formulate va fi respinsa.
Pe de alta parte, probatoriul tine de cel care solicita, adica de dvs.
Acum la 2 ani si jumatatea de la actiunea de divort puteti solicita doar stabilire sau majorare pensie, in functie de situatia concreta in care va aflati, alte cereri asupra unor sume anterioare de la date anterioare vor fi respinse.
Va multumesc pentru raspunsul promt.
Actiunea de divort a fost introdusa de fostul sot, pe care nu l-a interesat absolut deloc micul detaliu "copiii" si intretinerea lor. De aceea in cererea reconventionala am punctat acest aspect. Restul e afisat mai sus!
Multumesc respectuos!
Tinand cont de faptul ca el a intentat divortul si de faptul ca avocata mea era in primul an de stagiatura, acum ii costa pe copii anumite lipsuri materiale de care ar beneficia din partea tatalui. Nici in astfel de situatie nu au castig de cauza copiii mei? Multumesc

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara retroactiv evrika38 evrika38 Am un fiu de 21 de ani.Pana la 18 ani tatal lui a platit o pensie de intretinere insa la un moment dat acesta a introdus actiune pentru diminuarea cuantumului ... (vezi toată discuția)
Sistare pensie alimentara, copil 18 ani?! ContSters76214 ContSters76214 Buna ziua! Sunt divortata de 3 ani, iar din casnicie au rezultat doi copii (18 ani, respectiv 12 ani) Fiul meu a implini,t in 2 martie, 18 ani. Este elev ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara gordojmu gordojmu Intrebarea ar fi : daca se mai poate solicita in instanta, pensie alimentara pentru un copil, daca : divortul a survenit in 1993 si nu s-a solicitata ... (vezi toată discuția)