avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere minor

Am si eu o intrebare legata de pensia de intretinere: Am divortat in 2009si, pentru ca nu am specificat in intimpinare data de la care sa se plateasca pensia celor 2 minori, instanta a hotarat data incheierii divortului (ianuarie 2009) si nu data introducerii actiunii de divort (iunie 2008). Va rog din suflet, sa ma sfatuiti ce sa fac si daca am sanse de castig. La acea data, pentru a-mi creste copii, am facut imprumuturi pe care nu le mai pot restitui. Este dreptul copiilor, un drept pecare, niciunul dintre parinti nu-l poate negocia. gresesc cu ceva??? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:43, 6 Iunie 2011
In urma cu 2 ani cand s-a stabilit ca minorii sa imi fie incredintati, s-a hotarat ca pensia de intretinere sa le fie acordata din momentul hotararii si nu de la introducerea actiunii de divort sau despartirea in fapt. Am facut apel si recurs, cerand acest lucru, insa...fara rezultat. Acum, aproape la 3 ani, am deschis un nou proces cu acelasi obiect: plata pensiei minorilor din perioada de dinainte de divort, invocand facptul ca aparatoarea a omis sa scrie "negru pe alb" de la ce data sa le fie acordat copiilor acest drept. Pentru aceasta, chiar am recuzat-o pe motiv de incompetenta si neimplicare in respectarea intereselor si drepturilor copiilor. Are rost sa mai fac apel? Am sanse minime de castig?
Multumesc anticipat


In urma cu 2 ani cand s-a solutionat plata pensiei de intretinere in valoare de XXX pentru amandoi minorii pana la majorat, nu se specifica absolut nimic de studii; Pentru ca pe vremuri se platea aceasta pensie de intretinere pana la majorat (18 ani)daca minorul nu isi continua studiile si daca acest lucru se facea - pana la terminarea studiilor (21 ani). Acum mai este valabila aceasta lege?
Daca intre timp mai apare un copil (la el, pentru ca s-a recasatorit), pensia de intretinere a copiilor din prima casatorie se va micsoara? (acum, pentru amandoi primesc de pana la 1/3 din salariul lui).
Multumesc anticipat
Pensia de intretinere in favoarea minorilor se stabileste doar pana la implinirea varstei de 18 ani, lucru de altfel mentionat in dispozitivul hotararii-pana la majorat, deci nu mai tarziu de implinirea varstei de 18 ani.
Cu alte cuvinte, obligatia tatalui de a plati pensia de intretinere inceteaza de drept la implinirea varstei de 18 ani.
Daca minorul devenit major continua studiile, va fi necesar sa formuleze in nume personal o actiune de stabilirea a pensiei in favoarea sa, urmand evident sa se judece in contradictoriu cu tatal sau si sa probeze cu inscrisuri eliberate de institutia de invatamant ale carei cursuri le urmeaza, ca se afla in continuarea studiilor.
Daca tatalui i se mai naste un copil, pensia va fi tot de 16.5 % pentru fiecare.
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara retroactiv evrika38 evrika38 Am un fiu de 21 de ani.Pana la 18 ani tatal lui a platit o pensie de intretinere insa la un moment dat acesta a introdus actiune pentru diminuarea cuantumului ... (vezi toată discuția)
Sistare pensie alimentara, copil 18 ani?! ContSters76214 ContSters76214 Buna ziua! Sunt divortata de 3 ani, iar din casnicie au rezultat doi copii (18 ani, respectiv 12 ani) Fiul meu a implini,t in 2 martie, 18 ani. Este elev ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara gordojmu gordojmu Intrebarea ar fi : daca se mai poate solicita in instanta, pensie alimentara pentru un copil, daca : divortul a survenit in 1993 si nu s-a solicitata ... (vezi toată discuția)