avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua..! Am avut o relatie cu un barbat acum 11 ani din urma careia a rezultat fetita mea acum in varsta de 10 ani. Am fost impreuna aprox. 2 ani de zile dupa nasterea fetei, dupa care el a preferat sa-si petreaca altfel viata. In tot acest timp el nu a participat cu absolut nimic, nu l-a mai interesat , iar eu am preferat sa nu mai aud de el si nu am actionat sub nici o forma. Acum el are alte posibilitati, plecat fiind de cativa ani din tara, imi tot promite marea cu sarea de ceva timp ,dar bineinteles a ramas la faza de promisiuni. As vrea sa ma invatati va rog cum trebuie sa procedez ca sa pot obtine pensie alimentara pt fata si daca am vreo sansa. Va multumesc mult...!!!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 11:21, 19 Martie 2011
Introduceţi o acţiune în instanţă pentru stabilirea pensiei de întreţinere. Dacă munceşte cu contract de muncă în străinătate pensia de întreţinere se va stabili raportată la venitul net. Dacă nu, cota va fi raportată la venitul minim pe economie.
Daca minorul este recunoscut de tatal lui ( nu ati precizat acest aspect), in acest caz aveti posibilitatea formularii unei actiuni de stabilire pensie minor, pensie care poate fi stabilita:
1.-fie in functie de veniturile realizate de catre tatal minorului in situatia in care acesta este angajat cu forme legale;
-in acest caz va trebui sa indicati instantei de judecata angajatorul si sediu acestuia, pentru ca prin intermediul instantei sa fie comunicate veniturile realizate;
2.-fie in functie de venitul minim pe economie in situatia in care tatal minorului nu este angajat cu forme sau nu realizeaza venituri .
In primul caz, pensia va fi stabilita in cuantum de 25 % din venitul net realizat de catre tatal minorulu , iar in cel de-al doilea caz, pensia va fi stabilita in cuantum de 25 % raportat la venitul minim pe economie din tara respectiv la suma 670 de lei.
Actiunea se formuleaza la judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati si este scutita de plata taxei de timbru.

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pensie de intretinere.tatal in strainatate imperia imperia Buna ziua. Am introdus actiunea pentru obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere. Copilul are 3 ani . Nu am fost casatoriti,am trait in concubinaj ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara lenutaa lenutaa Buna.Parintii mei au divortat la nasterea mea,eu am ramas in custodia mamei iar tatal meu nu mi-a platit deloc pensia alimentara,am 17 ani si cateva luni...ce ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie de intretinere! oana_alexandra oana_alexandra Buna ziua! Am si eu o nelamurire. In anul 1998s-a pronuntat divortul , iar minorul a fost incredintat mamei , stabilindu-se o pensie de intretinere de 20% din ... (vezi toată discuția)