avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechimea in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechimea in munca

Sunt intr-o maare dilema!!!!!??????!Nu este scris in nici-un text de Lege ca armata si somajul s-ar lua in calculul sporului de vechime(deci nu ma intereseaza pensia-Aici situatia este clara)....Cum se procedeaza?????
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:19, 5 Iunie 2008
somaj- legea 76/2002
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
Va rog sa cititi regulamentul de postare, una din regulile pe care trebuie sa le respectati daca vreti sa postati aici este ca "un singur semn de exclamatie sau de întrebare este de cele mai multe ori suficient, trei semne sunt considerate maximul admis in orice discutie normala :), un numar mai mare ducand, probabil, la enervarea cititorului;". www.avocatnet.ro/content/tag...

Am inteles si imi cer scuze!I

Toate institutiile au cunostinta de Legea 76/2002.Atunci cum se face ca unele ia in calcul armata si somajul iar altele nu!
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2008
ContSters20980, utilizator
Potrivit Legii nr.1/1991 - in prezent abrogata prin Legea nr.76/2002 - perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primesasca ajutorul de somaj constituie vechime in munca si nu intrerupe vechimea in munca si in aceeasi unitate.
Dupa intrarea in vigoare a Legii nr.76/2002, vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea drepturilor de şomaj prevăzute de Legea nr. 1/1991 privind protecţia socială a şomerilor şi reintegrarea lor profesională, republicată, cu modificările ulterioare, până la data intrării în vigoare a prezentei legi se asimilează cu stagiul de cotizare.

Inainte de 01.04.2001, in conformitate cu art.3 alin.(3) din Legea nr.46/1996 privind pregatirea populatiei pentru aparare, timpul cat o persoana indeplineste serviciul militar “con­stituie vechime in munca”. De asemenea, art.72 alin.(1) din vechiul cod al muncii prevedea ca aceasta perioada “intra in calculul vechimii neintrerupte in aceeasi unitate”. Notiunea de “vechime neintrerupta in munca” fiind consi­derata desueta, nu a mai fost utilizata in legis­latia de asigurari sociale, dar are importanta ca “vechime in munca”. Legiuitorul nu si-a schimbat optiunea si, in legislatia actuala, aceasta perioada in care o persoana satisface serviciul militar se asimileaza stagiului de coti­zare, in conformitate cu art.38 alin.(1) lit.c) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Art.160 alin.(1) si (2) din lege reglementeaza faptul ca vechimea in munca recunoscuta inainte de 01.04.2001 si perioadele in care anterior aceleiasi date o persoana s-a aflat intr-una dintre situatiile prevazute la art.38, constituie stagiul de cotizare.
Aceeasi situatie se intalneste si in cazul concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, aceasta perioada constituie vechime in munca? daca am lucrat 10 ani intro unitate iar apoi mi-a fost suspendat contractul, pe perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, aceasta perioada constituie vechime in munca, avand in vedere suspendarea contractului pe perioada respectiva? As vrea sa-mi spuneti si in baza caror reglementari legale va sustineti raspunsul. Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Vechime in munca la contract cu 2 respectiv 4 ore Popescu Lorena Popescu Lorena Buna ziua Am de calculat o vechime in munca ptr o persoana care a inceput activitatea in 1985 iar in cartea de munca respectiv adev de vechime figureaza si cu ... (vezi toată discuția)
Pensie viorelv viorelv Scoala militară se recunoaște la timpul efectiv lucrat sau nu pentru pensie la politisti? (vezi toată discuția)
Somajul se considera vechime in munca? geanina.valean geanina.valean Buna ziua, Va deranjez cu urmatoarele intrebari: - se considera somajul vechime in munca si unde este reglementat acest lucru? - daca am fost somer pot ... (vezi toată discuția)