Buna seara la toata lumea. Vin cu un subiect foarte de actualitate care se intampla la toate firmele private.
Fapte: ca sa dai un om afara de la locul de munca, pe vechiul cod al muncii, il constrangeai prin diferite metode. Ca sa dai un om afara de la locul de munca, acum, dupa noul cod al muncii, trebuie sa dovedesti incompetenta acestuia. Aceasta incompetenta o dovedesti obligatoriu cu fisa personala de evaluare.(nu intru in amanunte).
Ipoteza: daca omul este performant si totusi vrei sa-l dai ezolvatafara pe varii motive, atunci il sabotezi in sensul ca falsifici rezultatele muncii lui ca sa para incompetent dupa care ii spui ca este "varza" si trebuie sa plece. Noul cod al muncii permite acest lucru.
Concluzie: este un act de sabotaj indreptat impotriva persoanei care lucreaza in mediul privat si, implicit, impotriva societatii la care seful este angajat. Societatea este cu capital privat 100% 50 romanesc, 50 austriac.
Argumente: exista fapte, fotografii si martori care incrimineaza faptuitorii de acte de sabotaj.
Codul penal incrimineaza actele de sabotaj indreptate impotriva statului. Intrebare: Prin largire, se poate vorbi in intelesul codului penal, despre acte de sabotaj aduse impotriva persoanei (prin darea afara pe motiv de incompetaenta in urma unui asemenea act) si al societatii private prin creerea de prejudicii de imagine si cresterea administrarii costurilor in urma unui act de sabotaj?
Multumesc si sper ca raspunsurile dvs. vor servi drept arma de aparare impotriva unor genuri de abuzuri indeptate impotriva salariatilor.
algoritmul logicii dvs pe aces sb nu se suprapune cu legea romana. daca exista un abuz privind concediera unui angajat acesta are posibilitatea sa conteste in instanta decizia de concediere. insa noul cod al muncii din start creeaza un abuz lasand la mana angajatorului concedierea privind criteriile de performanta.
Prin largire, se poate vorbi in intelesul codului penal, despre acte de sabotaj aduse impotriva persoanei (prin darea afara pe motiv de incompetaenta in urma unui asemenea act) si al societatii private prin creerea de prejudicii de imagine si cresterea administrarii costurilor in urma unui act de sabotaj?
Intrebarea este clara. Este vorba de sabotarea muncii angajatului sau nu? Se poate incadra fapta la sabotaj impotriva intereselor societatii sau persoanei? Legislatia romana permite aceasta incadrare? Este o scapare a legiuitorului?
Sa vorbim despre concret: Exista un sef care prin diferite parghii acordate de angajator, dispune de plantatie. Este agreata cea care da "avantaje sexuale" si cele care au gura mica si sunt performante. Cand vine una care este atipica, seful prin parghiile pe care le are la dispozitie, face ca acea persoana sa si dea demisia. Problema intervine cand o doamna care este performanta, intra in conflict cu seful pe motiv de opunere la orice (este mai putin important de ce se opune, ideea este ca se opune). Seful actioneaza din instinct (se pune "asta cu mine? lasa ca ii arat eu). In acel moment intervine acel act de sabotaj. Face, prin parghiile necesare (fie ca sunt oameni, fie orice) sa saboteze munca angajatei si prin acest mod, o da afara spunand ca este ineficienta.
Un angajat este performant in trecut, si, din momentul conflictului este neperformant. Despre asta vorbim.
De ce este sabotaj impotriva persoanei si a firmei totodata? Pentru ca prezentarea unei greseli de productie, se rasfrange asupra imaginii companiei, indreptarea prejudiciului material creat se face cu costuri suplimentare de transport. Societatea este astfel obligata sa suporte cheltuieli suplimentare de transport in vederea indreptarii unei greseli rezultate in urma unui act de sabotaj asupra persoanei angajate.
Caz concret: firma Xsrl executa aprovizionare, o data pe luna, cu 100 kg de cartofi, la sc Y srl., angajatul A face cantarirea cartofilor. De la cantar pana la masina, B (care este instrumentul sefului) sustrage 10 kg de cartofi. La sc Y srl ajung 90 Kg cartofi. Se consemneaza pe factura marfa livrata. Se inregistreaza in contul angajatului A o greseala. In ziua urmatoare, cele 10Kg de cartofi lipsa sunt livrate iar catre sc Y srl, cu costurile de transport, salarii, timp. Procesul continua cu n firme si, la 5 greseli, salariatul A este dat afara pe motiv de neperformanta.
A= salariat care nu-i este pe plac patronului
B= salariat "parghie", complice al sefului (pe varii motive)
Concluzia este clara. Salariatul A este fortat sa plece prin aceste manevre.
Cine are de pierdut?
1. Salariatul A isi pierde locul de munca din cauza unei sabotari a muncii lui
2. Societatea X srl care are costuri suplimentare de aprovizionare pentru a "repara" "greseala" salariatului A.
Pana la Dumnezeu te mananca sfintii, exista un proverb candva! Seful cu pricina a facut aceste "manevre" cand ii era ranit orgoliul personal sau o doamna nu "statea". Cum poate lupta o angajata cu asemenea om? Singura solutie este darea in judecata dar pe ce motiv? Prin largire, se poate vorbi in intelesul codului penal, despre acte de sabotaj aduse impotriva persoanei (prin darea afara pe motiv de incompetaenta in urma unui asemenea act) si al societatii private prin creerea de prejudicii de imagine si cresterea administrarii costurilor in urma unui act de sabotaj?
Am uitat sa mentionez, de fapt, sa reiau. Exista martorul C si D si E si F care l-au vazut pe B cum sustragea cartofii. Exista si poze cu "saci cu cartofi" care erau gasiti sub biroul lui B si nu aveau ce cauta acolo. =D>
P.S. Exemplul cu cartofii este unul general, poate fi vorba de pixuri, medicamente sau ciment
Vai de capul meu doamna! Cum puteti afirma ca nu exista sabotaj economic impotriva statului?
Art. 203. - Nu vor fi numiti experti:
1. minorii si interzisii;
2. falitii;
3. cei condamnati pentru crima sau pentru delict de fals, furt, inselaciune, abuz de incredere, marturii mincinoase, infractiuni contra bunelor moravuri, vagabondaj, abuz de putere, specula ilicita, sabotaj economic, dare sau luare de mita, trafic de influenta, delapidare, rupere de sigilii, sustragere, delicte contra sigurantei interioare si exterioare a statului, calomnie sau denuntare calomnioasa.
Extras din codul de procedura civila