avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sabotaj economic la firma privata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sabotaj economic la firma privata

Buna seara la toata lumea. Vin cu un subiect foarte de actualitate care se intampla la toate firmele private.
Fapte: ca sa dai un om afara de la locul de munca, pe vechiul cod al muncii, il constrangeai prin diferite metode. Ca sa dai un om afara de la locul de munca, acum, dupa noul cod al muncii, trebuie sa dovedesti incompetenta acestuia. Aceasta incompetenta o dovedesti obligatoriu cu fisa personala de evaluare.(nu intru in amanunte).
Ipoteza: daca omul este performant si totusi vrei sa-l dai ezolvatafara pe varii motive, atunci il sabotezi in sensul ca falsifici rezultatele muncii lui ca sa para incompetent dupa care ii spui ca este "varza" si trebuie sa plece. Noul cod al muncii permite acest lucru.
Concluzie: este un act de sabotaj indreptat impotriva persoanei care lucreaza in mediul privat si, implicit, impotriva societatii la care seful este angajat. Societatea este cu capital privat 100% 50 romanesc, 50 austriac.
Argumente: exista fapte, fotografii si martori care incrimineaza faptuitorii de acte de sabotaj.
Codul penal incrimineaza actele de sabotaj indreptate impotriva statului.
Intrebare: Prin largire, se poate vorbi in intelesul codului penal, despre acte de sabotaj aduse impotriva persoanei (prin darea afara pe motiv de incompetaenta in urma unui asemenea act) si al societatii private prin creerea de prejudicii de imagine si cresterea administrarii costurilor in urma unui act de sabotaj?
Multumesc si sper ca raspunsurile dvs. vor servi drept arma de aparare impotriva unor genuri de abuzuri indeptate impotriva salariatilor.
Cel mai recent răspuns: bsterea , utilizator 20:55, 8 Aprilie 2011
Firma nu ar avea dreptul sa refuze sa inregistreze o cerere! Cu toate acestea, daca doamna doreste sa comunice ceva firmei in scris si firma nu acceapta acel document la registratura, sa trimita documentul cu posta cu confirmare de primire! Astfel are certitudinea ca s-a primit adresa.
ROI trebuie sa fie afisat la sediul firmei intr-un loc unde se poate consulta de angajati. Poate sa faca reclamatie la ITM pentru faptul ca nu poate sa consulte ROI. La cercetarea disciplinara sa aiba grija sa nu semneze nimic cu care nu este de acord. Cum a fost convocata la cercetarea disciplinara? I-au dat ceva in scris sau i s-a comunicat verbal? Oricum, firma ar trebui sa aiba o dovada ca i-a comunicat faptul ca este cercetata disciplinar. Cercetarea disciplinara ar trebui sa se desfasoare in felul urmator: i se comunica faptul pentru care este cercetata, se prezinta punctul de vedere a firmei dupa care i se cere salariatului sa dea o declaratie in legatura cu cele prezentate. La sfirsit se intocmeste un Proces Verbal cu privire la cele discutate dupa care comisia de disciplina trebuie sa ia o decizie pe baza dovezilor. Degeaba face firma cercetare disciplinara daca nu are dovezi. Daca doamna are dovezi in legatura cu nevinovatia sa sa prezinte aceste dovezi si sa ceara ca acest lucru sa fie consemnat in PV.
Daca doamna nu poate sa-si angajeze un avocat sau consilier juridic (ceea ce recomand in cazul de acest gen), ar trebui totusi sa aiba un martor la aceasta procedura, insa nu stiu daca acest lucru este legal sau nu, firma probabil nu va fi de acord din prima cu acest lucru.
Sa nu se lase intimidata!!
bsterea a scris:

Poate cineva sa reprezinte in instanta pe respectiva doamna?
Pe data de 7 aprilie, sau 8, nu stiu sigur, doamna este convocata la cercetare disciplinara. Ce inseamna aceasta? Ce i se poate intampla? A incercat sa ceara ROI prin cerere scrisa dar nu i s-a dat numar de inregistrare la cerere. I s-a argumentat ca ~ni s-a interzis sa mai inregistram vre-o cerere de-a ta in registratura, ni s-a interzis sa luam vre-o cerere de la tine~ Ce ar putea face? Cum se poate apara in continuare? Doamna este la pamant psihic. Chiar in tara ei! Ajutoooooooooooooooor!


In mod normal, legal, ROI trebuie afisat intr-un loc public, unde salariatii au acces, pentru ca salariatii asupra carora isi produce efectele sa ia la cunostinta continutul. Altfel, fara o dovada ca a fost afisat, fara o semnatura a salariatului ca a luat la cunostinta de prevederile acestui ROI, cum poate acuza salariatul ca a incalcat ceva?? cum poti incalca o regula pe care n-o cunosti?
Multumesc pentru raspunsuri
Intr-adevar, a fost anuntata. A transmis prin posta cu confirmare de primire acea sesizare prin care cerea expres sa i se inmaneze un exemplar din ROI. Procedura legala o cunoaste, am informat-o.
Problema este alta:
Toti, dar asolut toti din stafful de conducere sunt impotriva. De ce? este simplu: se va creea un precedent. Lacune sunt in procesul de productie... Lacune sunt in ceea ce priveste stiinta in a aplica o procedura de cercetare (doamna care cerceteaza a fost angajata pe criterii de nepotism si asta constituie o proba in profesia ei) :D
Problema cea mai mare o constituie abuzul. Ei o pot da afara pe motiv de necorespundere profesionala oricand. In instanta va castiga deoarece exista viciu de procedura. Acest viciu de procedura ii va aduce castig de cauza peste un an si jumatate. Timp de un an si jumatate ce va manca? Unde va dormi?
Se va ajunge la instanta si va avea nevoie de un aparator specializat pe conflicte de munca. Este cineva din site ul acesta dispus sa o ajute contra cost pe doamna? Eu platesc. Bucuresti zerosaptesasesapteoptsaptetrei4zece. Nu stiu daca este permis sa fac public numele acestei societati aici... Ideea de baza este ca doamna a deranjat atunci cand a facut-o indirect pe amanta sefului incompetenta. De aici a plecat totul...
Este vorba despre societatea Farmexpert DCI SA si stiu si sunt constient ca facand public numele acestei societati pe suport stabil de informatie sunt parte la toata aceasta magarie. Mai trebuiesc inca 100 de ani pana cand oamenii din Romania sa RESPECTE salariatul ca fiind PARTE DIN AFACERE, ca fara ei nu se poate. La naiba-n puii mei, m-am nascut mai devreme!
Astept un telefon, un semnal, orice, sa aratam lumii ca se poate sa luptam impotriva unui sef veros, impotriva unui nepotism, impotriva a tot ceea ce inseamna contraperformanta in munca si in viata!!!
Multumesc
Azi a fost intrunita ~comisia~ de cercetare disciplinara. In sfarsit un document scris de patronat... Interesant ca s-au interesat despre ce va urma daca va fi destituita doamna. Raspuns ferm: tribunalul. Este cineva interesat sa reprezinte cazul in justitie in caz ca? Ori ma poate indruma cineva catre un avocat? Doresc un avocat specializat in codul muncii. Altceva este exclus. Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fortata si reangajare Yasemine Yasemine Buna ziua, am urmatoarea situatie , si daca se poate sa ma ajutati, cumnatul meu lucreaza la [editat], si dupa cum stiti , in aceste supermarketuri, ... (vezi toată discuția)
Am depus plangere penala inpotriva unui angajat-m-a dat im judecata MihaiCL MihaiCL Buna seara. Un client al firmei mele a depus plangere impotriva unui angajat de al meu , plangere inregistrata de catre societatea noastra. Eu pe baza ... (vezi toată discuția)
Concediere salariat in timpul unui litigiu pe rol cu angajatorul ? Krissia . Krissia . Daca un salariat a actionat in instanta angajatorul, acesta are dreptul legal sa il concedieze ? :stunned: O baza legala daca se poate va rog. Multumesc (vezi toată discuția)