avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj - tranzactie imobil aflat in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj - tranzactie imobil aflat in strainatate

Speta: divort cu partaj; la primul termen partile doresc sa faca o tranzactie pe bunurile din timpul casatoriei.
Bunurile sunt: 2 x imobil Romania, imobil stat in UE, imobil in USA, masina in USA.
Instanta pune in discutia partilor NECOMPETENTA materiala generala a instantelor judecatoresti din Romania pentru bunurile imobile aflta in alte tari.
Momentan s-a acordat termen pentru refacerea tranzactiei, nefiind EXCEPTIA invocata oficial prin incheiere; motivarea PARCA a fost Legea 105 - raport de dr international privat si o 'conventie' europeana ...ceva cu paragraf sau amendament nr.24 cu privire la aceasta situatie.

Motivarea mea a fost ca atata timp cat casatoria s-a incheiat in Romania, bunurile comune urmeaza legislatia tarii sub care s-a nascut comunitatea de bunuri; mai mult avand in vedere ca exista un bun mobil pe teritoriul tarii noastre, se poate aplica prin analogie art. 13 C.civ si considera competenta pentru toate bunurile mobile, cea aleasa de parti respectiv Romania.

In fine, o sa treb sa refac tranzactia pana la termenul urmator SAU sa merg cu aceeasi tranzactie si cu aceasta motivare, lasand instanta sa pronunte o solutie; ceea ce poate fi riscant.

Ati intalnit o asemena situatie ??
Cel mai recent răspuns: ContSters56778 , utilizator 18:44, 4 Iunie 2008
Legea nr.105/1992:

ART. 49
Posesia, dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale asupra bunurilor, inclusiv cele de garantii reale, sint cirmuite de legea locului unde acestea se afla sau sint situate, afara numai daca prin dispozitii speciale se prevede altfel.

ART. 50
Natura mobiliara sau imobiliara, cit si continutul drepturilor reale asupra bunurilor se determina in conformitate cu legea locului unde se afla sau sint situate, prin derogare de la art. 3.

Eu as zice sa refaci tranzactia, numai cu privire lka bunurile din Romaniaca, sa nu te trezesti cu actiunea respinsa pe exceptie.
Apoi urmeaza sa se descurce clientii cu privire la restul bunurilor din afara tarii.
pai da, insa clientii vor rezolvarea partajului pe TOATE capetele deci inclusiv bunurile din afara tarii; mai ales ca e vorba si de o sulta ce se va plati ; si in aceste conditii, cand ei se vad cu celelalte case nepartajate se va pune problema platii sultei...
Solutia care ar fi atunci? tranzactionarea bunurilor din Romania iar pentru bunurile din afara tarii sa se faca recunoasterea hotararii straine (romanesti) in acele state si initierea formei de partaj in instantele respective ????

Ma mai gandesc sa vad poate 'pacalesc' un notar de aici sa-mi faca partajul voluntar si astfel sa scap de problema de dr international :P
Nici eu nu cred ca vei reusi sa faci partajul in tara.Daca bunul e in alt stat nu se poate.

avocat Claudiu Lascoschi
Incearca un partaj voluntar, ca altminteri dureza o vesnicie...

Comunitatea de bunuri, si cota fiecarui sot se judeca dupa legea ultimului domiciliu (Legea aplicabila conform Art 20 Legea 105) insa partajul in sine se face dupa legea locului...
Asta inseamna ca va exista o hotarare a instantei romanesti prin care se va stabilii cota fiecarui sot la bunurile comune, si partajul bunurilor situate in Romania. In privinta bunurilor imobile situate in alte tari va fi necesar un partaj in aceste tari (EU respectiv USA) In caz extrem (daca partile nu se inteleg) va trebui ca hotararea instantei romane (care stabileste cota) sa fie recunoscuta in celelalte tari (in UE merge relativ repede) iar partajul in sine se va face dupa legea locului...
Al naibii de complicat... dureaza o vesnicie si costa pe masura...

ASltmintri se ajunge ca-n bancul ala "... bunurile sotilor si le-au impartit avocatii (aici impreuna cu judeactoriile)"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort -partaj cu un cetatean strain lia80 lia80 M-am casatoriat in 2005 in Marea Britanie cu un cetatean britanic, dupa care am recunoscut casatoria si in Romania-Bucuresti. Avem o casa de vacanta amindoi ... (vezi toată discuția)
Partaj ghebosel_leu ghebosel_leu buna ziua,am divortat de sotie,sa terminat procesul pe data 2 iulie 2010,am impartit si bunurile de comun acord eu am ramas in apartament,cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Neprezentare pauly pauly Locuim de citiva ani buni in strainatate si avem dubla cetatenie, atit eu cit si sotia mea. Nu demult si apartent din bun senin, sotia, aflata in Romania, mi-a ... (vezi toată discuția)