avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere intre soti

Sunt la a doua casatorie,din prima am doi copii majori,iar din actuala unul de 9 ani.Ce acte trebuie sa fac sa pot sa-i las celui mic si actualei sotii o parte din bunurile dobindite anterior casatoriei mai exact casa in care locuim,fara sa se poata face ceva dupa decesul meu;
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 23:51, 19 Martie 2011
Cota se refera si la bunurile avute inainte de casatorie?Dar daca nu voi trai pina la cei 18 ani ai minorului.
In masa succesorala intra toate bunurile pe care le are o persoana la deces. Adica jumatate din bunurile comune cu sotia si toate bunurile proprii ( dinainte de casatorie, mostenite sau primite ca donatie). Din aceasta masa se calculeaza rezerva succesorala si cotitatea disponibila.
In acest caz instanta poate sa oblige pe actuala sotie sa locuiasca impreuna cu ceilalti copii cu toate ca au existat probleme penale?Dar ei pot sa-i dea afara din casa dupa decesul meu pe sotie si copil?
Instanta nu o sa oblige pe nimeni la nimic daca nu i se cere asta.
Vor fi toti mostenitori si dupa eliberarea certificatului de mostenitori, co-proprietari indivizari.
V-am recomandat o discutie cu un avocat pt ca impreuna cu acesta puteti stabili cotitatea disponibila. De ex. daca aveti un imobil, il lasati sotiei si celui mic, si pt rezerva succesorala faceti un depozit bancar. Asa evitati sa fie toti mostenitorii co-proprietari indivizari, vor mosteni fiecare bunuri determinate.

Totusi, chiar si in acel caz, se poate iesi oricand din indiviziune si unul dintre ei( de ex. sotia) poate solicita atribuirea imobilului si va plati sulte celorlalti ( contravaloarea procentelor lor). Nu se pune problema de stat impreuna. Si problemele penale nu au nici o relevanta*.

*decat daca au atentat la viata dvs. si atunci sunt nedemni de a va mosteni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2011
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Va multumesc pt. timpul acordat,si o ultima intrebare:testamentul pot sa-l fac la notar sau la avocat?

Alte discuții în legătură

Cum sa transfer 50% sotiei? fany22 fany22 Buna, Inainte de casatorie am avut un teren cu casa, bun propriu, apoi m-am casatorit si avem 2 copii. Am facut reparatii la casa impreuna cu sotia, dar ca ... (vezi toată discuția)
Mostenire teo2304 teo2304 as dori sa stiu,daca sotul are un copil dinaintea casatoriei,acest copil cum ar putea fi dezmostenit? (vezi toată discuția)
Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea ... boabausa boabausa Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea succesiunii, in comparatie cu bunurile comune? Situatia e in felul urmator: sotie ... (vezi toată discuția)