avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu probleme

Rugaminte mare!

Mitica si Corina - sot si sotie. Au o fiica de care nu mai stiu nimic (nici macar daca mai este in viata, ultima oara,acum 10 ani, se afla prin America Centrala). Corina a decedat. Mitica vrea sa faca succesiunea, dar nu o poate gasi pe fata lui. El doreste ca apartamentul sa ii ramana integral lui. Nu mai sunt alti mostenitori. Poate face succesiunea fara fata lui? Ce se intampla in cazul asta?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 08:37, 6 Iunie 2008
mitica o cheama pe fata in instanta si cere atribuirea imobilului catre el si sulta catre fiica...si fiica va fi citata si daca nu se prezinta de judeca in lipsa...
depinde si de cotele ce i se cuvin lui mitica daca imobilul a fost dobandit in timpul sau inainte de casatorie...
av. vasilescu
Eu as zice altfel.
Mitica asteapta sa expire termenul de optiune succesorala de 6 luni si apoi, intr-adevar cere dezbaterea succesiunii in instanta. In mod normal, este unic mostenitor.
Problema va fi cu indeplinirea procedurii de citare a fetei...
asa este avluci, ce am sugerat eu este o solutie la modul general, defuncta o fi moarta de 1 luna sau de 1 an, nu stim exact dar stim ca asa trebuie procedat...in privinta citarii fiicei, se citeaza la ultima adresa stiuta daca e stiuta daca nu, se folosesc celelalte mijloace de citare si...se judeca in lipsa... nu e neaparat nevoie sa afle instanta ca fata nu e in tzara...de ce sa nu simplificam lucrurile?:))
Tot ce s-a scris mai sus e corect. Se mai poate adresa Mitica si la un notar care o va cita pe fiica la ultimul domiciliu cunoscut. Insa am o intrebare retorica: de ce se grabeste Mitica sa faca succesiunea, dezavantajand-o pe unica fiica pe care o are? El locuieste in acel apartament, nu e in pericol sa piarda ceva, banuiesc ca toate contractele de utlitati sunt oricum pe numele lui, care e problema?? Mitica ar trebui sa se gandeasca putin . In viata avem multe optiuni si putem alege, la un moment dat, ceea ce dorim noi, insa niciodata nu iti poti alege nationalitatea ( putem avea o multitudine de cetatenii, putem sa ne mutam oriunde dorim, dar tot romani vom muri) si parintii care ne-au adus pe lume ( ii putem renega, putem intrerupe orice relatie cu ei, cine stie din ce motive, dar nu putem sa spunem ca, uite, de azi, am decis ca alte persoane sunt parintii mei naturali.
Mitica nu poate ignora total ca are o fiica, oriunde s-ar afla ea acum.
Daca fiica nu e de gasit... nu stiu in ce masura isi asuma asa ceva un notar...

Oricum, referitor la gantitul la copil... asa o fi, nu stiu... Dar rced ca noi, ca avocati, ar trebui sa sfatuim oamenii sa-si rezolve mereu si la timp problemele cu actele. Daca nu pentru faptul ca ne da de munca, macar pentru chestiunea din lege cu siguranta circuitului civil...

Am cunoscut o tanti care, la decesul sotului, isi astepta fiica de peste mari si tari sa vina la ea... ca las' ca se intoarce, ca o sa o ajute acu', cand a ramas singura pe lume, ca e si casa ei... ca... si ca...
Si iata ca intr-o zi, ajunge la spital: cancer. Nu mai stiu exact, era pe undeva pe la gat... De stat, putea sta la o sora vitrega s-o ingrijeasca, da' n-avea bani de medicamente... ar fi avut, de-ar fi vandut casa... asa ca a inceput atunci cu actele.
Sa va spun ca a murit inainte de vanzare? Nu va spun, ca va-ntristez... Sa va spun drama surorii care se invinovatea ca nu si-a vandut ea casa, ca avea actele in regula? Nu va zic nici asta...

Nu vad, in esenta, de ce sa astepti ca sa dai si taxe la stat ca ai dezbatut cu intarziere mostenirea... ca statul te taxeaza pentru lipsa de diligenta, fie ca ea se cheama dragoste si dor de prunc sau nepasare.
In plus, daca actele sunt pe numele lui, poate vinde sa-i dea si fiicei o bucata. Daca vrea.

Alte discuții în legătură

Succesiune deschisa fara un mostenitor care a acceptat-o la notar? Borsec Borsec Vreau sa va rog sa ma ajutati in legatura cu o informatie legata de deschiderea succesiunii. Vreau sa stiu daca o persoana care a acceptat la notar o ... (vezi toată discuția)
Buna seara!fiica mea trebuie sa dezbata succesiunea dupa bunicul ... Aida2016 Aida2016 Buna seara!Fiica mea trebuie sa dezbata succesiunea dupa bunicul din partea tatalui(sotul meu ,mort inaintea socrului),alaturi de matusa(sora sotului ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o garsoniera poprietate comuna cu sotia defuncta ... myinfo myinfo Buna ziua, am o garsoniera poprietate comuna cu sotia defuncta cu care am avut o fiica. Cum locuiesc in strainatate, toate demersurile le-am facut la ... (vezi toată discuția)