avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu probleme

Rugaminte mare!

Mitica si Corina - sot si sotie. Au o fiica de care nu mai stiu nimic (nici macar daca mai este in viata, ultima oara,acum 10 ani, se afla prin America Centrala). Corina a decedat. Mitica vrea sa faca succesiunea, dar nu o poate gasi pe fata lui. El doreste ca apartamentul sa ii ramana integral lui. Nu mai sunt alti mostenitori. Poate face succesiunea fara fata lui? Ce se intampla in cazul asta?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 08:37, 6 Iunie 2008
avluci a scris:

Eu as zice altfel.
Mitica asteapta sa expire termenul de optiune succesorala de 6 luni si apoi, intr-adevar cere dezbaterea succesiunii in instanta. In mod normal, este unic mostenitor.
Problema va fi cu indeplinirea procedurii de citare a fetei...

Si eu as zice la fel.
Doar ca va trebui citata fiica la instanta.
Nu recomand sa se mearga la notar.

avocat Claudiu Lascoschi
Eu recomand tatălui să aştepte expirarea termenului de opţiune succesorală, 6 luni de la data decesului soţiei, după care va merge la notar şi va solicita dezbaterea succesiunii motivând că este unicul moştenitor, urmând ca fiica sa să fie citată la ultimul domiciliu cunoscut din ţară şi prin publicitate. Se va dezbate succesiunea, iar tatăl va deveni unic moştenitor.
Dacă fiica sa nu a mai dat nici un semn de viaţă timp de 10 ani părinţilor, nici nu merită să primească nimic din moştenire...
Dacă va veni în ţară după dezbaterea succesiunii, dacă aceasta are pretenţii la moştenirea mamei, are posibilitatea de a ataca certificatul de moştenitor eliberat tatălui, dacă va face dovada că se află într-un caz de repunere în termenul de opţiune succesorală, neştiind că mama sa a decedat.
Dar este posibil ca aceasta să nu aibă dorinţa de a o moşteni pe mama sa. Pentru că, oricum îl va moşteni pe tatăl său, la moartea sa, dacă aceasta nu va fi predecedată...;)
Legea s[une ca poti sa nu dai semne de viata si 25 de ani si tot meriti mostenire. Cred ca e gresit sa limitam dreptul oamenilor dat de lege.
Nu stim care erau relatiile in familie si nu cred ca avem drept a judeca. Consider ca, daca apare fiica, tatal e mai bine sa aiba o hotarare judecatoreasca decat un certificat de mostenitor...
:D
Eu as recomanda sa consulte un avocat ( si nu un notar) intr-un mediu privat pentru ca persoana sa inteleaga exact tot ceea ce se poate intampla in proces.
Oamenii din nestiinta merg la notari crezand ca rezolva probleme care ii depasesc pe notari.
Am avut un proces cu o clienta care datorita faptului ca nu m-a ascultat si a mers la notar era sa moara de batranete pana sa termin procesul.
Sunt mosteniri care se pot rezolva mult mai usor la instanta decat la notar.

avocat Claudiu Lascoschi
Oricum tatăl îşi asumă riscul atacării certificatului de moştenitor, acelaşi risc existând în cazul în care introduce o acţiune în instanţă, citează partea la ultimul domiciliu cunoscut şi prin punlicitate, obţine imobilul integral, şi peste 25 de ani apare fiica rătăcitoare care afirmă că nu a avut cunoştinţă de moartea mamei, solicită repunerea în termenul de opţiune succesorală şi obţine atacarea certificatului de moştenitor sau anularea hotărârii de partaj succesoral şi rejudecarea cauzei, în cazul în care fiica doreşte să o moştenească pe mama. Oricum ai da-o tot un risc este, şi rezultatul ar fi acelaşi, indiferent că este vorba de un certificat de moştenitor sau de o hotărâre judecătorească, de aceea am recomandat varianta cea mai simplă şi mai rapidă - dezbaterea succesiunii la notar.;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune deschisa fara un mostenitor care a acceptat-o la notar? Borsec Borsec Vreau sa va rog sa ma ajutati in legatura cu o informatie legata de deschiderea succesiunii. Vreau sa stiu daca o persoana care a acceptat la notar o ... (vezi toată discuția)
Buna seara!fiica mea trebuie sa dezbata succesiunea dupa bunicul ... Aida2016 Aida2016 Buna seara!Fiica mea trebuie sa dezbata succesiunea dupa bunicul din partea tatalui(sotul meu ,mort inaintea socrului),alaturi de matusa(sora sotului ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o garsoniera poprietate comuna cu sotia defuncta ... myinfo myinfo Buna ziua, am o garsoniera poprietate comuna cu sotia defuncta cu care am avut o fiica. Cum locuiesc in strainatate, toate demersurile le-am facut la ... (vezi toată discuția)