avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntarea la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntarea la succesiune

buna ziua,

ce trebuie sa faca practic un mostenitor ca sa intre in posesia partii lui de mostenire, daca ceilalti mostenitori nu fac nimic ?
este adevarat ca daca, timp de 6 luni de la deces, mostenitorul nu face nimic, asta inseamna ca renunta la succesiune ?

multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 22:58, 29 Aprilie 2013
Sa deschida succesiunea! Merge la primarie si ia anexa 24 si certificatul de atestare fiscala, merge la notar si depune actele. Celilalti mostenitori vor fi citati, daca nu se prezinta, succesiunea se va dezbate prin instanta.
Este foarte delicata dovada acceptarii/renuntarii la mostenire in termenul de 6 luni de la deces: exista acceptarea/renuntarea expresa (declaratie scrisa la notar) si acceptarea/renuntarea tacita...daca in aceste 6 luni un mostenitor ia macar o lingura din casa autorului succesiunii, poate pretinde ca a acceptat tacit mostenirea. Daca se poate dovedi, cu martori sau in alt fel, ca in aceste 6 luni, doar un mostenitor s-a interesat de bunuri iar ceilalti nici macar nu au dat pe acolo, se poate invoca o renuntare tacita la succesiune din partea acestora.
Singurul mod in care renuntarea tacita la succesiune nu produce efecte este succeiunea prin mediere.
Mediator_Bucuresti a scris:

Singurul mod in care renuntarea tacita la succesiune nu produce efecte este succeiunea prin mediere.


Aş adăuga şi Panaceul Corina.

:dance3:

Off topic
Cine e Corina?! :))

On topic
Dezbateti succesiunea fie pe cale amiabila la notar fie in instanta, daca succesibilii nu se inteleg asupra intinderii masei succesorale sau isi contesta unuia altuia calitatea de mostenitor. Daca succesibilii se inteleg si nu si contesta drepturile la mostenire , renuntarea tacita pe orice cale e frectie la piciorul....Corinei..... :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum si in cat timp putem dezbate succesiunea de pe urma tatalui nostru? nelunelu68 nelunelu68 suntem doi frati si ne intereseaza cum si in cit timp putem face succesiunea. mentionez ca parinti nostri erau divortati in momentul cind tata a decedat (vezi toată discuția)
Neprezentare la mostenire anamarian anamarian de la bunicul meu au ramas 8 copii nici ei nici copii lor na u stat in casa de 40 de ani, abia acum au facut succesiune cand a murit mama ,n au platit nimic ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 13 ani ani de la deschiderea ei luizaanamaria luizaanamaria Cum se poate proceda la dezabterea succesiunii dupa 13 ani de la deschiderea ei, in cazul in care cei 2 frati nu si-au exprimat expres/tacit acceptarea in ... (vezi toată discuția)