Revin cu aceeasi problema. Am cumparat in 1993 un apartament, achitand pretul in doua transe. In contract se prevede faptul ca am achitat 60% din pret, urmand ca restul (nu se precizeaza cat la % sau cuantumul sumei) sa fie achitat la data x. Pentru intabulare imi este necesara o adeverinta de la societatea constructoare vanzatoare care sa ateste achitarea intergrala a ap. Societatea constructoare este in faliment, am vb cu luchidatorul care refuza sa imi elibereze adresa pe motiv ca in arhiva societatii vanzatoare nu exista acte doveditoare. Am incercat sa fac tot felul de demersuri, am primit raspuns negativ scris de la lichidator. Care este baza legala care il obliga pe acesta sa imi elibereze o astfel de adeverinta ?
Au spus sa dau soc vanzatoare in judecata. Intrebarea mea este ce tip de actiune trebuie sa formulez? Actiune in constatare? Se va timbra la valoarea ap? Exista si alt tip de actiune?Ce probe treb aduse?
Poate ca nu am fost destul de explicita in mesajul anterior. Mentionez ca dispun de contr vanz cump, chitante doveditoare platii si proces vb de predare primire in original. Termenul de plata a ultimei rate a fost ianuarie 1994.
Nu e deloc simpla problema dvs. Nu trebuia sa lasati sa treaca atat de mult timp, din 1994 sunt cativa ani!
la cartea funciara cine figureaza ca proprietar al constructiei? firma in faliment?? Mare atentie, atata timp cat dvs. nu v-ati inscris dreptul de proprietate acolo, contractul de vanzare-cumparare nu este opozabil tertilor si ati putea avea mari necazuri, pentru ca firma este in faliment.
Verificati daca in contract este trecut pretul, in mod normal, acest element nu trebuie sa lipseasca in contractul de vanzare-cumparare imobile> e o conditie esentiala a valabilitatii lui.
De asemenea, ar fi trebuit sa se mentioneze pe chitanta a doua ca s-a achitat integral diferenta de pret.
Cat priveste varianta de a-i actiona in judecata in procedura de faliment, nu e bine, intrucat instanta va suspenda cauza si lichidatorul stie f. bine asta. Ar fi fost buna actiunea in constatare, firma ar fi fost de acord cu ea, dar inainte de deschiderea procedurii de faliment. (se timbreaza cu o taxa fixa de 19 lei si timbru judiciar de 0,3 lei).
Pentru inceput, depuneti documentatia la CF si in caz de refuz, va judecati cu ei ( si aici e o problema, e o decizie pe care o contesta toti avocatii, dar judecatorii o aplica, nu intru in amanunte).
In opinia mea, va trebuie ajutorul unui avocat, e dificil sa solutionati singura problema ( nici pentru noi nu e simplu).
Buna seara,
va multumesc pentru raspunsul dvs.
Pretul este trecut in contractul de vanzare cumparare, din pacate pe a doua chitanta nu este mentionat faptul ca am achitat integral.
Nu credeti ca este viabila o actiune in constatare acum, chemand in judecata firma vanzatoare prin societatea lichidatoare? Prin raspunsul scris al soceitatii lichidatoare in care se mentioneaza ca nu dispun de arhiva firmei vanzatoare pentru a verifica actele, imi recomanda actiunea in constatare.