avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz in serviciu - Administrator de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz in serviciu - Administrator de bloc

Situatia cu care ma confrunt este urmatoarea:

- Locuiesc intr-un apartament la bloc, fiind totodata si membru al Asociatiei de proprietari constituita din proprietarii acestui bloc.
Mentionez faptul ca nu am montate repartitoare de caldura.

Incepind cu factura aferenta lunii octombrie 2010, repartizarea costurilor cu energia termica este facuta ilegal de catre administrator. Acesta preia citirea repartitoarelor de la locatari, calculind costurile aferente respectivilor indici.

I-am solicitat sa-mi spuna care este baza legala in care face aceste calcule, raspunsul primit fiind "Nu te intereseaza! Trebuie sa platesti!" In urma insistentelor mele, mi-a comunicat ca are un program care face aceste calcule.

I-am comunicat faptul ca potrivit prevederilor legale si anume art. 43 (1) din Normele de aplicare a Ordinului ANRSC 343, nu are dreptul sa faca aceste calcule. Mi-a raspuns ca el face ce a hotarit asociatia, ca nu-l intereseaza ce spune legea. In paranteza fie spus, in sedinta asociatiei nu s-a stabilit asa ceva.

In baza L 230/ 2007 i-am solicitat sa-mi faciliteze accesul la documentele asociatiei, mai precis la documentele din care sa reiasa care este societatea comerciala care se ocupa cu intretinerea si repartizarea costurilor si la alte informatii cu privire la obligatiile care ii reveneau asociatiei de proprietari si acestei societati.
Mi-a raspuns ca orice solicitare trebuie sa o fac presedintelui, ceea ce am si facut in scris, in data de 08.12.2010.

Tot atunci am solicitat sa mi se comunice care a fost modalitatea de calcul pentru repartizarea costurilor aferente incalzirii pentru luna octombrie.
Nici pina in prezent nu am primit un raspuns.

Desi conform art. 43 (4) din Normele de aplicare a Ordinului ANRSC nr. 343, calculul facut de administrator nu-mi era opozabil, fiind un proprietar de buna credinta, am continuat sa platesc cotele de intretinere pentru caldura in baza calculelor facute conform formulei afisate pe site-ul fapr.ro. Pentru luna decembrie, administratorul a refuzat in mod repetat sa incaseze suma pe care doream sa o platesc, in cele din urma, la rugamintea presedintelui, a incasat. Pentru luna ianuarie nu a dorit sa incaseze suma pe care doream sa o platesc, spunind ca mai intii trebuie sa achit restanta din lun decembrie.

Avind in vedere cele prezentate anterior m-am adresat in scris ANRSC. Aceasta mi-a raspuns ca am dreptate dar ca institutia competenta sa rezolve aceasta plingere este primaria. M-am adresat primariei de sector care mi-a raspuns ca am dreptul sa cunosc modalitatea de calcul a cotelor de intretinere si ca a comunicat presedintelui asociatiei o adresa in acest sens. Primaria nu a facut nici o mentiune referitoare la calcularea abuziva a cotelor de intretinere de catre administrator.


Avind in vedere cele prezentate, consider ca administratorul comite un abuz in serviciu.

Va rog frumos sa-mi spuneti care este actiunea legala pe care o pot intreprinde pentru solutionarea acestei probleme.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:37, 22 Martie 2011
Eu va pot spune ca inteleg de ce se face la dv. aceasta "gainarie" cu repartitoarele pentru ca si la asociatia mea am fi vrut sa facem pe desteptii si sa calculam noi. Ca nu e mare lucru de facut, chiar si in excel, algoritmul de calcul.

Dar...... am vazut ca nu avem voie pentru ca undeva in legislatie, acum chiar nu mai stiu unde, dar in alta parte decat ce v-am postat mai sus, scria clar ca exploatarea datelor repartitoarelor se face numai de firme autorizate (tocmai pentru exista un algoritm de calcul care trebuie respectat intocmai prin soft autorizat), iar informatiile repartitoarelor sunt proprietatea firmei care a montat repartitoarele.

Daca firma care ar fi trebuit sa-si apere proprietatea nu e interesata de aceasta, dv., ca proprietar, puteti avea pretentia de a se respecta legea si calculul sa se faca de firme autorizate cu soft autorizat. De ce? Pentru ca eu, ca administrator si cunoscator a ceva informatica, pot sa adaptez algoritmul de calcul la ce cred eu sau vreau eu sa fac cu acea repartizare, fara sa ma controleze nimeni si fara sa dau explicatii, sfidand legea..... sau mai pe scurt spus "noi in asociatie ne facem legea". Ei, nu zau? Chiar asa? Atunci, urmand aceasta logica, fiecare scara isi face legea ei, fiecare etaj isi face legea lui, fiecare proprietar isi face legea lui etc.

Deci dv. aveti dreptul sa cereti ca acest calcul al caldurii sa fie facut cu un soft autorizat de catre o firma autorizata.
In probleme de caldura, de obicei nu prea ma exprim neavand practica necesara, dar obsrv ca in prima postare utilizatorul spune:
Mentionez faptul ca nu am montate repartitoare de caldura

Iar din explicatiile celor care se pricep am inteles ca normele ANRSC se refera la apartamentele dotate cu repartitoare de caldura.
Pentru apartamentul respectiv, poate si altele din condominiu, daca nu au pe calorifere acele repartitoare, se mai aplica normele ANRSC!?
Poate de aceea a fost indrumat catre primarie iar primaria catre asociatie.
Tot ce am scris personal se refera la blocuri contorizate. Nu este obligatoriu ca in aceste blocuri (scari de bloc) ca toate apartamentele sa fie contorizate.
Domnia sa este necontorizat intr-un bloc contorizat.
Calculul caldurii in aceste blocuri (scari de bloc) se face unitar, cuprinzand atat apartamentele contorizate, cat si pe cele necontorizate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz din partea administratorului de bloc razvan0606 razvan0606 Buna ziua, Am apartamentu inchis in termopan si izolat termic, am contoare de apa si caldura, nu am pt gaze, si cu toate astea sunt obligat pe perioada ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica NEACSU IONELA GEORGETA NEACSU IONELA GEORGETA Buna ziua, Ma intereseaza modalitatea de calcul a energiei termice in apartament in cazul in care nu mai doresc calculul acesteia prin repartitoare. ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumului de energie termica -legislatie in vigoare danadom38 danadom38 Buna Seara, Va rog sa imi spuneti care este legislatia in vigoare care se aplica la repartizarea consumului de energie termica in asociatiile de ... (vezi toată discuția)