Buna seara....
Am o nelamurire.....am achizitionat online, acum cateva zile, o multifunctionala Epson si am ramas surprins sa vad ca in colet certificatul de garantie era completat doar pe o perioada de 12 luni. Eu parca stiam ca o garantie se ofera pe 24 de luni!
Am sunat la ANPC si m-am informat telefonic. Mi s-a spus ca am dreptate, garantia trebuia oferita pe o perioada de 2 ani si am fost sfatuit sa fac sesizare scrisa. Aici apare si nelamurirea mea....
Am consultat internetul si site-ul firmei producatoare. Peste tot....si la Epson in Germania produsul pleaca cu o garantie de 1 an......si la toti furnizorii din Romania produsul are garantie pe 1 an.......inclusiv pe site la Epson Romania.
In acest context mai are sens sa fac o sesizare scrisa la ANPC? Nu pierd timpul inutil?
Nu m-as crampona de 1 an garantie.....daca multifunctionala respectiva ar fi una ieftina.....dar la aproape 11 milioane......un an de garantie in plus este important!
Piesele de schimb sunt destul de piperate ca pret.....
Fac o mica paranteza.....
In 2008 am cumparat o multifunctionala HP de la Flanco Drobeta Turnu Severin. In certificatul de garantie era specificata o perioada de garantie de 24 de luni. Cam cu 2 luni inainte de a expira garantia de 2 ani am inceput sa am probleme in sensul ca nu o mai puteam instala pe niciun calculator, indiferent de sistemul de operare al calculatorului (XP/Vista/W7/Linux....si le-am testat pe toate!). Stiind ca este inca in garantie, nu mi-am batut capul cu ea si am dus-o la Flanco in ideea trimiterii in service. Aici.....surpriza!
Cei de la Flanco mi-au spus ca s-au modificat conditiile de acordare a garantiei....de la 2 ani (cat era in perioada cand am cumparat-o)....la 1 an (in prezent). Cu toate ca scria negru pe alb ca am HP-ul inca in garantie, au refuzat sa mi-o acorde. Cand am mentionat ca ma voi adresa ANPC in acest sens....au inceput sa spuna...."sa vedem ce se poate face.... sa o rezolvam...."
Stiti cum s-a rezolvat?
Flanco a expediat multifunctionala la Bucuresti, la service, cu un certificat de garantie FALS! Certificat pe alt nume si cu o perioada de garantie care era mai mica de 1 an, de la data vanzarii. Pe certificat nu era si seria multifunctionalei....de asta s-a putut "aranja" situatia.
Ce parere aveti?
Fals cu acte in regula!
Eu am fost multumit ca mi-am rezolvat problema.....dar normal nu mi se pare cum s-a rezolvat.
Practic, s-au schimbat conditiile de garantie.....din mers.....ca doar traim in Romania.....si asta ne rapeste tot timpul!
Daca produsul este cumparat pe firma garantia este de 1 asa cum este prevazut de producator sau de comerciant.
Daca produsul este cumparat pe persoana fizica, atunci trebuie sa respecte legislatia din domeniul protectiei consumatorilor si se aplica Legea 449/2003 privind garantiile, operatorul economic avand obligativitatea sa informeze corect , complet si precis consumatorul asa cum este prevazut in OG 21/1992, de faptul ca conssumatorul are dreptul sa reclame neconformitatea timp de 2 ani de la achizitionarea produsului.
Persoanele juridice care cumpara produse nu beneficiaza de termenul de garantie oferit de Legea 449/2003 ci de cel oferit de catre producator sau operatorul economic.
Nu, nu este pe firma achizitionat.
Se pare ca in Romania deja devine o obisnuinta acordarea unei perioade de garantie de 1 an la produse cumparate de catre PERSOANE FIZICE!
Faceti reclamatie la OPC si o sa-i sanctioneze.
Totodata o sa le impuna modificarea termenului din certifiatul de garantie de la 1 la 2 ani conform Legii 449/2003.
Este deja pe rol.
Problema e alta.....niciodata nu am vazut vreo firma obligata sa-si schimbe formularele de acordare a garantiei, in mod anticipat.
Sunt formulare tip....daca cineva observa anormalitatea garantiei pe doar un an.....e bine.
Daca nu....asta e! Asta mi se pare ilogic.
Nu am observat vreodata o autosesizare din partea ANPC....in mai multe probleme....extrem de demonstrabile.
Poate daca s-ar autosesiza, nu ar mai avea munti de dosare pe aceeasi tema!
De exemplu.....eu.....in momentul de fata pot depune la ANPC cam 7 reclamatii exact pe aceasta problema.....garantie pe doar 1 an.
Cum mi-ar sta sa ma duc cu un dosar de reclamatii? Sa las impresia de reclamagiu de profesie?
Si impotriva firmei X.....si impotriva firmei Y......etc.
Exemplu......recent mi-am upgradat calculatorul....la absolut toate componentele (placa baza, DVD-RW, RAM, procesor,......,etc.) am garantie pe doar 1 an.
Si fiecare componenta are alt producator. Fac un dosar cu reclamatii......
Sincer.....deja mi-e scarba inclusiv de ANPC!
Eu as emigra in Congo mai bine.....era o vorba candva......