avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Certificat de garantie pe 1 an, sau pe 2 ani???
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Certificat de garantie pe 1 an, sau pe 2 ani???

Buna seara....
Am o nelamurire.....am achizitionat online, acum cateva zile, o multifunctionala Epson si am ramas surprins sa vad ca in colet certificatul de garantie era completat doar pe o perioada de 12 luni. Eu parca stiam ca o garantie se ofera pe 24 de luni!
Am sunat la ANPC si m-am informat telefonic. Mi s-a spus ca am dreptate, garantia trebuia oferita pe o perioada de 2 ani si am fost sfatuit sa fac sesizare scrisa. Aici apare si nelamurirea mea....
Am consultat internetul si site-ul firmei producatoare. Peste tot....si la Epson in Germania produsul pleaca cu o garantie de 1 an......si la toti furnizorii din Romania produsul are garantie pe 1 an.......inclusiv pe site la Epson Romania.
In acest context mai are sens sa fac o sesizare scrisa la ANPC? Nu pierd timpul inutil?
Nu m-as crampona de 1 an garantie.....daca multifunctionala respectiva ar fi una ieftina.....dar la aproape 11 milioane......un an de garantie in plus este important!
Piesele de schimb sunt destul de piperate ca pret.....
Cel mai recent răspuns: ContSters158230 , utilizator 10:23, 25 Martie 2011
Fac o mica paranteza.....
In 2008 am cumparat o multifunctionala HP de la Flanco Drobeta Turnu Severin. In certificatul de garantie era specificata o perioada de garantie de 24 de luni. Cam cu 2 luni inainte de a expira garantia de 2 ani am inceput sa am probleme in sensul ca nu o mai puteam instala pe niciun calculator, indiferent de sistemul de operare al calculatorului (XP/Vista/W7/Linux....si le-am testat pe toate!). Stiind ca este inca in garantie, nu mi-am batut capul cu ea si am dus-o la Flanco in ideea trimiterii in service. Aici.....surpriza!
Cei de la Flanco mi-au spus ca s-au modificat conditiile de acordare a garantiei....de la 2 ani (cat era in perioada cand am cumparat-o)....la 1 an (in prezent). Cu toate ca scria negru pe alb ca am HP-ul inca in garantie, au refuzat sa mi-o acorde. Cand am mentionat ca ma voi adresa ANPC in acest sens....au inceput sa spuna...."sa vedem ce se poate face.... sa o rezolvam...."
Stiti cum s-a rezolvat?
Flanco a expediat multifunctionala la Bucuresti, la service, cu un certificat de garantie FALS! Certificat pe alt nume si cu o perioada de garantie care era mai mica de 1 an, de la data vanzarii. Pe certificat nu era si seria multifunctionalei....de asta s-a putut "aranja" situatia.
Ce parere aveti?
Fals cu acte in regula!
Eu am fost multumit ca mi-am rezolvat problema.....dar normal nu mi se pare cum s-a rezolvat.
Practic, s-au schimbat conditiile de garantie.....din mers.....ca doar traim in Romania.....si asta ne rapeste tot timpul!
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
CONSTANTINCINTAR, utilizator
Daca produsul este cumparat pe firma garantia este de 1 asa cum este prevazut de producator sau de comerciant.
Daca produsul este cumparat pe persoana fizica, atunci trebuie sa respecte legislatia din domeniul protectiei consumatorilor si se aplica Legea 449/2003 privind garantiile, operatorul economic avand obligativitatea sa informeze corect , complet si precis consumatorul asa cum este prevazut in OG 21/1992, de faptul ca conssumatorul are dreptul sa reclame neconformitatea timp de 2 ani de la achizitionarea produsului.
Persoanele juridice care cumpara produse nu beneficiaza de termenul de garantie oferit de Legea 449/2003 ci de cel oferit de catre producator sau operatorul economic.
Nu, nu este pe firma achizitionat.
Se pare ca in Romania deja devine o obisnuinta acordarea unei perioade de garantie de 1 an la produse cumparate de catre PERSOANE FIZICE!
Faceti reclamatie la OPC si o sa-i sanctioneze.
Totodata o sa le impuna modificarea termenului din certifiatul de garantie de la 1 la 2 ani conform Legii 449/2003.
Este deja pe rol.
Problema e alta.....niciodata nu am vazut vreo firma obligata sa-si schimbe formularele de acordare a garantiei, in mod anticipat.
Sunt formulare tip....daca cineva observa anormalitatea garantiei pe doar un an.....e bine.
Daca nu....asta e! Asta mi se pare ilogic.
Nu am observat vreodata o autosesizare din partea ANPC....in mai multe probleme....extrem de demonstrabile.
Poate daca s-ar autosesiza, nu ar mai avea munti de dosare pe aceeasi tema!
De exemplu.....eu.....in momentul de fata pot depune la ANPC cam 7 reclamatii exact pe aceasta problema.....garantie pe doar 1 an.
Cum mi-ar sta sa ma duc cu un dosar de reclamatii? Sa las impresia de reclamagiu de profesie?
Si impotriva firmei X.....si impotriva firmei Y......etc.
Exemplu......recent mi-am upgradat calculatorul....la absolut toate componentele (placa baza, DVD-RW, RAM, procesor,......,etc.) am garantie pe doar 1 an.
Si fiecare componenta are alt producator. Fac un dosar cu reclamatii......
Sincer.....deja mi-e scarba inclusiv de ANPC!
Eu as emigra in Congo mai bine.....era o vorba candva......

Alte discuții în legătură

Produs incomplet - returnare contravaloare? stefanel1a stefanel1a Buna ziua. Am cumparat pe 24.10.2015 un multifunctional (imprimanta + scanner) pentru a-l face cadou unei cunostinte de ziua ei, adica pe 24.11.2015. ... (vezi toată discuția)
Garantie obligatorie persoana fizica 24 luni? cristi_hummer cristi_hummer am cumparat un laptop de pe vexio, mi-au spus cand l-am comandat ca are defapt 24 luni si pe site scria 1 an, dar au spus ca, cu noile legi sunt obligati sa ... (vezi toată discuția)
Dreptul la asigurarea in romania a service-ului pentru un produs cumparat in romania laur50 laur50 Am cumparat in Romania un ultrabook care s-a defectat la 3 zile de cand a iesit din garantie. Nici vanzatorul si nici reprezentanta in Romania a ... (vezi toată discuția)