avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament - problema
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament - problema

Mama (avand 2 copii – Ion si Ana, dintr-o prima casatorie) se recasatoreste cu SS (care are si el 2 copii -C1 si C2) dintr-o casatorie anterioara.
Mama si SS cumpara un apartament de 4 camere in care locuiesc impreuna cu Ion si Ana.
In 1997 are loc decesul Mamei. Se deschide succesiunea, la care participa SS, Ion si Ana (copii mamei, atunci majori). Ion si SS renunta la mostenire, care ii revine Anei, aceasta devenind co-proprietar (in parti egale :50%) al apartamentului, alaturi de SS.
:-/ Ce varianta optima (vanzare-cumparare, contract intretinere cu clauza uzufruct, etc.) are Ana, pentru ca, la decesul lui SS, apartamentul sa ii revina in totalitate, fara a mai fi impartit cu C1 si C2 (copii lui SS din prima casatorie, care nu locuiesc cu el si nici nu participa la intretinerea si ingrijirea acestuia) ?:-/
Mentionez ca Ana si SS locuiesc impreuna in apartament, iar Ana, impreuna cu sotul ei, se ocupa din 1997 de intretinerea si ingrijirea lui SS (care din anul 2006 a fost diagnosticat cu dementa mixta) ? Mai mult, Ana si sotul ei s-au ocupat si de reamenajarea (imbunatatirea) intregului apartament.
Cel mai recent răspuns: bonibon , utilizator 12:23, 6 Iunie 2008
Cea mai optima varianta pentru Ana este contractul de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere, intretinerea si ingrijirea lui SS constituind practic pretul vinzarii, acesta avind desigur si un drept de uzufruct viager in aoartament. Astfel la decesul lui SS in patrimoniul acestuia nu se mai gasi cota sa parte din apartament pentru a fi supusa impartelii si se vor evita si discutiile privind sporul de valoare adus apartamentului.
În opinia mea, soluţia viabilă este contractul de întreţinere cu clauză de uzufruct.
De contractul de vânzare cu clauză de întreţinere şi de uzufruct nu am auzit... :D Este o struţo-cămilă! Ori e vânzare, adică transmiterea bunului în schimbul unei sume de bani, ori este transmiterea bunului în schimbul întreţinerii?
Am mai văzut astfel de denumiri în contracte care nu au făcut ulterior, decât să creeze confuzii şi litigii care puteau fi evitate dacă acel contract avea nişte clauze clare ca şi denumirea sa.;)
=D> Multumesc pentru opinii. In acest moment balanta se echilibreaza, insa dilema se accentueaza...#-o Alte opinii pentru a face balanta sa se incline spre una dintre variante?:-/
Contract de vanzare cu clauza de intretinere.
Aveti grija sa semneze rapid, dat fiind diagnosticul.
Rapid, am inteles, este mai sigur asa...B-). Dar:
1. Ce conditii speciale se impun in acest caz? ( Exemplu:SS trebuie sa fie asistat de un reprezentant al autoritatii tutelare? Daca da, cum se poate realiza acest lucru?, etc.)
2. Cum ar putea fi atacat de C1 si C2 (copiii din prima casatorie a lui SS) contractul de vanzare-cumparare? Dar un contract de intretinere? Ce sanse au acestia sa desfiinteze un astfel de contract?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea unui imobil pe numele unuia din copii nebunatica_id nebunatica_id Am si eu o nelamurire ... socrii mei vor sa-i treaca apartamentul in care locuiesc, proprietate personala, pe numele sotului meu, unul dintre copii, ei fiind ... (vezi toată discuția)
Contract de întreținere sau contract de vânzare-cumpărare, ce mă sfătuiți să aleg? cornel selaru cornel selaru Fratele mamei impreuna cu fiul vitreg al dumnealui(sotia fratelui mamei a decedat intre timp) care locuiesc in aceiasi locuinta, doresc sa-mi lase locuinta ... (vezi toată discuția)
Informatii utile ContSters123009 ContSters123009 Am grija de o pesoana in varsta de 88 de ani locuiesc la ea cu copilul, ea mi-a facut un testament acum o luna insa acolo nu e trecuta nici o clauza de ... (vezi toată discuția)