avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Poprire pe contul in care sunt virati banii pentru ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Poprire pe contul in care sunt virati banii pentru crestere si ingrijire copil

Sunt in concediu de crestere si ingrijire copil din iulie 2009.In crsul anului 2008 am avut, pentru 3 luni, un contract de mandat.Am depus in mai 2009 adeverinta cu veniturile realizate si sumele retinute la Administratia Financiara. In 2010 am fost instiintata ca mai am de plata 55 lei.Nu am dat importanta iar dupa ce au fost reduse indemnizatiile cu 15% nu am mai dorit sa platesc.....Luna aceasta mi-a fost blocat contul in care sunt virati banii pt indemnizatia de crestere copil.Am fost la banca, am aflat cine a blocat contul, care e suma...80 de lei.Am ridicat banii cash de la caseria bancii..O sa merg zilele urmatoare sa platesc "enorma suma de 80 lei " la finante.Intrebarea mea si nelamurirea este: "Este legal sa blochezi banii pentru cresterea si ingrijirea copilului??? Mai ales ca acesti bani sunt formati din alocatia copilului si indemnizatia mamei? Ei au blocat toata suma, fiind un singur cont.
Oare iese Romania din criza cu cei 80 de lei pe care ii voi plati eu? Veti spune ca o datorie trebuie platita....si sunt de acord.....dar de ce incep oare cu cei care au niste sume ENORME?????
Cel mai recent răspuns: firjinia , utilizator 20:44, 27 August 2011
Nu este legal. Potrivit art. 409 alin.7 cod procedura civila, indemnizatiile pt copil, ajutoarele de maternitate nu pot fi urmarite pt niciun fel de datorii.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
utilizator_86, utilizator
Stimata doamna, din pacate poprierea facuta pe contul in care se vireaza indemnizatia de crestere si ingrijire copil este intemeiata legal.
Astfel, articolul 452 din Codul de procedura civila precizeaza ca "(1) Sunt supuse executării silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului de o a treia persoană sau pe care aceasta i le va datora în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.
(2)Nu sunt supuse executării silite prin poprire:
a)sumele care sunt destinate unei afectaţiuni speciale prevăzute de lege şi asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie;
b)sumele reprezentând credite nerambursabile sau finanţări primite de la instituţii sau organizaţii internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte;
c)sumele necesare plăţii drepturilor salariale, dar nu mai mult de 6 luni de la data înfiinţării popririi."
Intr-adevar, suma este ridicola, insa trebuie sa acceptati ideea ca un cetatean trebuie sa-si plateasca toate impozitele si taxele reglementate de lege.
Stimata Doamna,

Avem doua chestiuni diferite. Infiintarea popririi asupra contului si sumele de bani reprezentand venituri -indemnizatie ingrijire copil.

Poprirea este legala. Blocarea sumelor de bani reprezentand indemnizatia de ingrijire a copilului nu este legala.

Mergeti la banca si incercati sa obtineti eliberarea lor de catre banca. Daca nu reusiti astfel, mergeti la executor si solicitati sa va elibereze aceste sume deoarece le retine in mod nelegal. Nu va avea cum sa va refuze, pentru ca sunt declarate neurmaribile prin lege. Daca refuza, ii faceti plangere penala pentru abuz in serviciu. Asa poate va pune mana sa citeasca legea. Succes!
Multumesc pt raspunsuri. Banii i-am primit, cash, de la banca. O sa platesc si suma respectiva pentru a-mi ridica poprirea de pe cont.Ma interesa doar legalitatea actiunii...sau moralitatea.....
Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii. ART. 409 C.PR.CIV

ART. 452 C. PR. CIV.
(2) Nu sunt supuse executarii silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie;
b) sumele reprezentand credite nerambursabile sau finantari primite de la institutii sau organizatii internationale pentru derularea unor programe ori proiecte;
c) sumele necesare platii drepturilor salariale, dar nu mai mult de 6 luni de la data infiintarii popririi

Deci...au sau nu voie sa-mi puna poprire pe banii care reprezinta alocatia copilului si indemnizatia de crestere si ingrijire copil?
Cnf. art. 409 C.PR.CIV. nu.....sau interpretez gresit?

Alte discuții în legătură

Poprire cheltuieli de judecata mihai.iuha mihai.iuha Stimati utilizatori rog o indrumare, Se poate bloca un cont la banca de catre execut. judecatoresc. Acest cont este pensia pe caz de boala si indemnizatie de ... (vezi toată discuția)
Poprire concediu de odihna va rog ajutati-ma cu un raspuns FlowGj FlowGj Buna ziua, Am lucrat in cadrul unei firme pana acum cateva saptamani. Timp de 1 an am avut o poprire pe salariu de 33 % si mi se aplica doar la venitul net. ... (vezi toată discuția)
Poprire ciochina luminita ciochina luminita Buna ziua , Am o poprire pe pensie si o poprire pe suma de 500 lei care reprezinta prestatie periodica lunara primita de la o firma de asigurari. Intrebarea ... (vezi toată discuția)