avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune sot supravietuitor - fiu din alta casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune sot supravietuitor - fiu din alta casatorie

Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.
Sotul meu - actualmente decedat - are un fiu major din prima casatorie iar inainte de casatoria noastra avea cumparat un apartament, in care am locuit impreuna si in care eu locuiesc (deocamdata). In timpul casatoriei noastre am facut f. multe imbunatatiri apartamentului, care era intr-o stare deplorabila cand m-am mutat eu acolo, fara absolut nici o dotare.
Intrebarea mea este, cum se va face succesiunea in cazul nostru intre mine si fiul sotului din prima casatorie, avand in vedere ca avem 20 ani de casatorie si bunurile sunt:
- apartamentul cumparat de sot inainte de casatoria cu mine dar imbunatatit in comun - toate dotarile au fost facute in comun
- masina cumparata in comun.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:14, 23 Martie 2011
Sotului supravietuitor ii este recunoscut prin lege un drept de mostenire, fiind mostenitor rezervatar.Astfel incat partea dvs. in concurs cu descendentul defunctului este de un sfert din bunurile defunctului.Aveti in plus , tot recunoscut prin lege, un drept special de abitatie( de a locui in casa) , pe o perioada de un , aceasta daca nu veti intra intr-o noua casatorie in acest interval
Masa succesorala ramasa de pe urma sotului dvs. se compune din apartament si 1/2 din masina (cealalta jumatate fiind proprietatea dvs.). Conform legii, dvs. va revine o cota de 1/4 din masa succesorala, iar fiului defunctului 3/4, asadar dvs. veti deveni proprietar asupra unei cote de 1/4 din apartament si 5/8 din masina.
avand in vedere ca imobilul este bun propriu al sotului , exista posibilitatea ca ulterior partajului fiul sotului sa ceara iesirea din indiviziune.
si s-ar putea sa castige, avand in vedere ca dvs. va revine doar 1/4 din imobilul respectiv.
totodata aveti si un drept de abitatie in ceea ce priveste imobilul, pe o perioada de un an de zile de la data decesului defunctului .
aveti posibilitatea in cazul in care fiul sotului solicita iesirea din indiviziune sa ridicati pretentii in ceea ce priveste imbunatatirile aduse apartamentului/casei .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Bunea Ana Vanda Bunea Ana Vanda Avem un apartament mostenit de la tata, sintem 3 surori si mama vitrega care venim lca succesiune.Stim ca mama vitrega mosteneste 1/2 + 1/4, iar noi restul. ... (vezi toată discuția)
Sot supravietuitor mostenire julyet julyet Buna ziua, Va solicit sfatul legat de urmatoarea situatie:sotia ramane vaduva pe neasteptate(accident sot),apartamentul unde locuieste este dobandit de sot ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu probleme v.korbw v.korbw V-as ramane recunoscatoare daca a-ti putea sa ma consultati in urmatoarea problema:Sotul a decedat in urma cu 2 luni de zile,locuiam impreuna de 10 ani in ... (vezi toată discuția)