Am urmatoarea problema cu privire la un pamant. Parintii mei au cumparat un pamant cu casa (1000 m2) acum mai bine de 20 de ani. Dupa aproximativ 10 ani tatal meu a murit, i-a ramas probabil totul mamei, eu fiind minor. Intre timp a venit Revolutia si a inceput nebunia cu retrocedarile si toate chestiile astea. In 1993 a venit persoana de la care s-a cumparat pamantul si pur si simplu a ingradit pamantul din jurul casei. In 1994, pentru ca a ramas fara pamant, mama a vandut si casa la un pret de nimic celor care au ingradit pamantul. In toate dintre aceste tranzactii nu exista decat documente scrise de mana de vanzare-cumparare. Intamplator, acum cateva zile am gasit o chitanta de plata a impozitului pentru pamant ce dateaza din 1995, adica in anul imediat urmator in care mama a vandut casa. Cum e posibil? Incep sa cred ca pamantul nu e intabulat si tind sa cred ca proprietar ar fi tot tatal meu. Ce trebuie sa verific? De unde sa incep? Cu ce sa incep?
Mai pot sa va dau urmatoarele informatii: mama nu stie sa scrie si sa citeasca, nu are nicio clasa si nu stiu daca din contractul de vanzare-cumparare a putut discerne despre ce este vorba; deasemenea, mama stia doar de vanzarea casei, iar in contractul de vanzare-cumparare se stipuleaza la un moment dat si de pamantul din jurul casei, lucru pe care mama nu-l stia. Detin urmatoarele documente: contractul de vanzare-cumparare dintre parintii mei si persoana de la care s-a cumparat pamantul, declaratia martorilor de atunci (acestia sunt decedati), contractul de vanzare-cumparare dintre mama mea si persoana care i-a vandut initial pamantul si o chitanta de plata a impozitului platita de mama mea. Sper ca am fost destul de lucid in explicarea problemei.
Multumesc.
Daca aveti probleme cu proprietatatea, probabil imobilul nu a fost intabulat pe parinti. Chiar daca erati minor la data decesului tatalui, tot aveati dreptul la 3/4 din mostenire acestuia. Mostenire care trebuia sa fie acceptata de mama, in calitate de reprezentant legal, insa daca tatal nu era proprietar tabular, nu s-a facut succesiunea la notar.
Chiar daca mama a re-vandut terenul prin act sub semnatura privata, teoretic ati putea contesta acel act, in calitate de mostenitor si co-proprietar in termen de 3 ani de cand ati aflat despre aceasta.
Banuiesc ca acea chitanta platita de mama pentru plata impozitului era doar pentru casa, nu si pentru teren...
Mama ce zice? Totusi, din moment ce a primit banii, nu cred ca vrea sa mai desfiinteze actul, mai ales ca a primit bani de la proprietarul tabular si este destul de greu, daca nu este de acord proprietarul tabular, sa va inscrieti dreptul si pe numele dumeavoastra...