avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acte valabile de acceptare tacita a succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acte valabile de acceptare tacita a succesiunii

Fratele A si B au un diferend dupa moartea parintilor in ce priveste impartirea bunurilor imobile: un ap. de 3 camere si un ap. de 2 camere. Mama decedata in urma cu 7 ani, tatal decedat in urma cu un an. In urma decesului mamei, nici tatal si nici fiii nu au facut vreun act expres de acceptare a succesiunii. "In familie" "se stie tacit" ca fratele B, care locuieste de foarte multi ani in ap. de 2 camere (inca dinainte de decesul mamei), trebuie sa mosteneasca acest apartament; fratele A nu are nimic impotriva acestui fapt, dat fiind ca el insusi a primit un ajutor consistent ( aprox 20% din val. apartamentului) din partea parintilor atunci cand si-a cumparat propriul apartament de 3 camere in urma cu foarte multi ani. In virtutea acestei "intelegeri tacite", nu se deschide dezbaterea succesiunii dupa decesul mamei, ramanand stabilit (mai mult sau mai putin "tacit") ca aceste chestiuni pragmatice legate de mostenire vor fi rezolvate de cei doi frati dupa decesul tatalui, care este potrivnic dezbaterii succesiunii cat timp el este in viata. In timp relatiile dintre fratele A, pe de-o parte, si tata + fratele B, pe de alta parte, se racesc considerabil, apar tensiuni si chiar discutii initiate de fratele A despre partea de mostenire care i se cuvine dupa mama, insa acesta nu initiaza nimic concret, dupa ce tatal il avertizeaza ca "il va dezmosteni daca intentioneaza sa deschida succesiunea dupa mama cat traieste el".

Dupa decesul tatalui, fratele A "uita" brusc de "intelegerea tacita" asupra faptului ca ap. de 2 camere i se cuvine fratelui B, si pretinde jumatate din intreaga masa succesorala, formata din cele doua imobile.

Fratele B consulta un notar si cativa avocati si decide sa contracareze pretentiile fratelui A prin:

- a-l declara strain de mostenirea dupa mama, in conditiile neacceptarii succesiunii conf. cu prev. art. 700 Cod Civil.
- a aduce la masa succesorala donatia primita de fratele A de la parinti, care i-au achitat in calitate de giranti platitori aprox 20% din valoarea ap. proprietate personala pe care acesta l-a contractat de la stat.


As dori sa aflu de la Dvs, prin prisma spetelor pe care le-ati administrat sau de care aveti cunostinta, daca:

- fratele A isi poate sustine cu succes acceptarea tacita a succesiunii dupa mama prin declaratii (NEprobate) de tipul: am luat dupa decesul mamei o vaza si un tablou. Pot fi aceste fapte socotite ca acte de acceptare neechivoca a succesiunii?
- ce sanse are fratele B de a aduce inapoi la masa succesorala suma de 20.000 lei, primita de fratele A sub forma de rate lunare achitate de unul din parinti in perioada 1984 - 1986, si in ce fel credeti ca va fi actualizata aceasta suma de catre Instanta.


Imi cer scuze daca prezentarea spetei nu este atat de condensata pe cat ar fi trebuit, sau daca termenii folositi nu sunt cei potriviti. Pot reveni cu precizari daca este nevoie.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cga43 , utilizator 14:02, 24 Martie 2011
Cine a locuit in apartament, a achitat intretinerea si impozitele se considera ca a efectuat acte de acceptare tacita. Pentru restul intrebarilor raspunsul e nu...daca nu sunt dovezi si fratele nu recunoaste.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
avvalentina, utilizator
avvalentina a scris:

Cine a locuit in apartament, a achitat intretinerea si impozitele se considera ca a efectuat acte de acceptare tacita. Pentru restul intrebarilor raspunsul e nu..


Multumesc pentru raspuns. Imi puteti spune pe scurt din ce motiv suma de 20.000 lei nu poate fi adusa la masa succesorala? Din cate am inteles se incadreaza undeva la "donatii facute in timpul vietii".
nu se poate declara strain de succesiune un frate de catre fratele sau celalalt. Daca a acceptat si un ac din bunurile defunctei/defunctului se considera ca a acceptat succesiunea, in instanta. La notar declaratiile se fac personal de mostenitori, adica in termenul expres de optiune succesorala de 6 luni, declaratie de acceptare expresa sau decl. sunt strain de succesiune, sau in afara termenului de 6 luni declaratie de acceptare tacita sau decl. neacceptare. Toate declaratiile de la notar se pot face doar personal de mostenitori, iat alt mostenitor nu poate declara nimic in numele altui mostenitor, fara procura nimeni nu poate reprezenta pe altul.
Foarte gresit se inteleg aceste lucruri ca mergem pe intelegere tacita, iar dupa moartea parintilor, pana si intre fratii cei mai buni, apar divergente, timpul nu se stie unde aduce oamenii. Nu va mai bazati pe asa ceva, niciodata!
Puteti face dovada faptului ca parintii au contribuit substantial la cumpararea apartamentului fratelui A? proba cu martori este adminsa doar in instanta, asadar daca nu va intelegeti, nu veti putea dezbate succesiunea numai in instanta si nu la notar. In aceasta situatie trebuie sa va consultati cu un avocat bun, despre sansele de castig pe care le-ar avea fratele B in instanta. Am inteles ca sunt 2 apartamente, daca sunt pe numele parintilor Dvs. ambele vor fi la masa succesorala. propriul apartament cu 3 camere al fratelui A este al 3-le imobil, nu? La succesiune sa stabiliti la cine ramane fiecare apartament, cel care i-a apartamentul mai mic sa primeasca o diferenta de bani de la cel cu apartamentul mai mare. Bineinteles trebuie sa luati in calul si valoarea celor doua apartamente, zona unde se afla, cat de bine sunt dotate, ... Daca de ex. fratele B a primit ap. cu 2 camere de la parinti in stare deplorabila si el l-a amenajat ... in instanta trebuie sa faceti dovada si acestui lucru, investitie din surse proprii. Dar va avertizez, ar fi cel mai bine sa va intelegeti cumva si sa faceti succesiunea si partajul la notar, si acolo va fi o suma considerabila de bani, dar in instanta va fi mai mult si nu mai vorbesc de timpul care il va lua.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
Manuela Bernat, Consilier juridic
manuelabernat a scris:

Daca a acceptat si un ac din bunurile defunctei/defunctului se considera ca a acceptat succesiunea, in instanta.

Cum va dati seama daca insusirea unei vaze, a unui tablou - sau a acului din exemplul Dvs - reprezinta acte de acceptare a succesiunii? Cred ca ar trebui sa existe o distinctie intre o fapta care sa ateste fara echivoc acceptarea succesiunii, si insusirea unui obiect pe post de suvenir? Fara a mai aminti de faptul ca aceste declaratii sunt pur verbale si nu pot fi probate; fratele A este singurul care sustine ca a luat obiectele respective, fara sa le poata produce fizic. Sau, la limita, cum distingem intre o vaza care a apartinut intr-adevar defunctului, si una care a fost cumparata dintr-un magazin oarecare?


manuelabernat a scris:

Puteti face dovada faptului ca parintii au contribuit substantial la cumpararea apartamentului fratelui A?


Da, exista o dovada scrisa, mai exact o adeverinta de la locul de munca al parintelui care a efectuat platile, care atesta ca acesta a achitat suma respectiva vreme de doi ani, in calitate de girant platitor, pentru un apartament care a apartinut fiului A.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
cga43, utilizator
"Da, exista o dovada scrisa, mai exact o adeverinta de la locul de munca al parintelui care a efectuat platile, care atesta ca acesta a achitat suma respectiva vreme de doi ani, in calitate de girant platitor, pentru un apartament care a apartinut fiului A.

****Ati adaugat alte date spetei. Daca exista dovezi, raspunsul e altul, cu conditia sa aveti originalul, daca nu, trebuie sa gasiti dovezi de la Arhiva, dat fiind anul......Oricum speta e putin cam complicata pentru un raspuns pe forum.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
avvalentina, utilizator

Alte discuții în legătură

Folosinta in comun Teddy71 Teddy71 Buna ziua , in urma decesului tatalui , am initiat proces fratelui vitreg care nu m-a chemat la succesiune . In masa succesorala este si un apartament cu 3 ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor legal paulpiancu paulpiancu In anul 1990 urmare a decesului tatalui meu, am deschis succesiunea impreuna cu mama mea si fratele meu. In urma dezbaterii mi-a revenit intreaga masa ... (vezi toată discuția)