avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acte valabile de acceptare tacita a succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acte valabile de acceptare tacita a succesiunii

Fratele A si B au un diferend dupa moartea parintilor in ce priveste impartirea bunurilor imobile: un ap. de 3 camere si un ap. de 2 camere. Mama decedata in urma cu 7 ani, tatal decedat in urma cu un an. In urma decesului mamei, nici tatal si nici fiii nu au facut vreun act expres de acceptare a succesiunii. "In familie" "se stie tacit" ca fratele B, care locuieste de foarte multi ani in ap. de 2 camere (inca dinainte de decesul mamei), trebuie sa mosteneasca acest apartament; fratele A nu are nimic impotriva acestui fapt, dat fiind ca el insusi a primit un ajutor consistent ( aprox 20% din val. apartamentului) din partea parintilor atunci cand si-a cumparat propriul apartament de 3 camere in urma cu foarte multi ani. In virtutea acestei "intelegeri tacite", nu se deschide dezbaterea succesiunii dupa decesul mamei, ramanand stabilit (mai mult sau mai putin "tacit") ca aceste chestiuni pragmatice legate de mostenire vor fi rezolvate de cei doi frati dupa decesul tatalui, care este potrivnic dezbaterii succesiunii cat timp el este in viata. In timp relatiile dintre fratele A, pe de-o parte, si tata + fratele B, pe de alta parte, se racesc considerabil, apar tensiuni si chiar discutii initiate de fratele A despre partea de mostenire care i se cuvine dupa mama, insa acesta nu initiaza nimic concret, dupa ce tatal il avertizeaza ca "il va dezmosteni daca intentioneaza sa deschida succesiunea dupa mama cat traieste el".

Dupa decesul tatalui, fratele A "uita" brusc de "intelegerea tacita" asupra faptului ca ap. de 2 camere i se cuvine fratelui B, si pretinde jumatate din intreaga masa succesorala, formata din cele doua imobile.

Fratele B consulta un notar si cativa avocati si decide sa contracareze pretentiile fratelui A prin:

- a-l declara strain de mostenirea dupa mama, in conditiile neacceptarii succesiunii conf. cu prev. art. 700 Cod Civil.
- a aduce la masa succesorala donatia primita de fratele A de la parinti, care i-au achitat in calitate de giranti platitori aprox 20% din valoarea ap. proprietate personala pe care acesta l-a contractat de la stat.


As dori sa aflu de la Dvs, prin prisma spetelor pe care le-ati administrat sau de care aveti cunostinta, daca:

- fratele A isi poate sustine cu succes acceptarea tacita a succesiunii dupa mama prin declaratii (NEprobate) de tipul: am luat dupa decesul mamei o vaza si un tablou. Pot fi aceste fapte socotite ca acte de acceptare neechivoca a succesiunii?
- ce sanse are fratele B de a aduce inapoi la masa succesorala suma de 20.000 lei, primita de fratele A sub forma de rate lunare achitate de unul din parinti in perioada 1984 - 1986, si in ce fel credeti ca va fi actualizata aceasta suma de catre Instanta.


Imi cer scuze daca prezentarea spetei nu este atat de condensata pe cat ar fi trebuit, sau daca termenii folositi nu sunt cei potriviti. Pot reveni cu precizari daca este nevoie.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cga43 , utilizator 14:02, 24 Martie 2011
avvalentina a scris:

Oricum speta e putin cam complicata pentru un raspuns pe forum.


Stiu, dar... incerc sa fac economie, atat cat se poate.

Probabil ca intrebarea trebuia sa fie mai impersonala, de genul "pot fi aduse la masa succesorala donatiile facute in timpul vietii?" - ma interesa un raspuns de principiu, nu neaparat unul aplicat spetei de mai sus. Multumesc pentru ajutor.
ce se poate dovedi este important. Pentru ca modifica semnificativ cursul procedurii.
In esenta, fratele A nu poate dovedi acceptarea succesiunii, (nici cu martori?), dar se poate dovedi contributia parintelui la apartamentul personal cu 3 camere al fratelui A. Aceste lucruri nu sunt in avantajul fratelui A, daca se ajunge la instanta si fratele B cu un avocat bun instrumenteaza cum trebuie actiunea, poate cere si aducerea la succesiune a sumei respective de bani. Daca va intelegeti, iar fratele A isi da seama ca are de pierdut, mergeti la notar, acceptati succesiunea dupa amandoi parintii, treceti ap. cu 2 camere pe numele fratelui B (cum i-a fost promis) iar ap. cu 3 camere ramane in coproprietate. Sau va intelegeti cum doriti, dar la notar numai asa puteti merge daca dezbateti succesiunea "de comun acord". In instanta, dupa cum am mai zis, cu un avocat buna, in perspectiva in care dovezile pot fi aduse, iar altele incriminatorii nu mai sunt, fratele B are sanse sa dovedeasca cele stabilite tacit pe perioada vietii parintilor.
manuelabernat a scris:

In esenta, fratele A nu poate dovedi acceptarea succesiunii, (nici cu martori?)

Din pacate exista o matusa care ar fi dispusa sa jure ca fratele A este Napoleon in persoana, daca acesta i-ar cere sprijinul (nu intru in amanunte, dar asta e soiul). Din fericire e usor senila.

manuelabernat a scris:

Daca va intelegeti, iar fratele A isi da seama ca are de pierdut, mergeti la notar, acceptati succesiunea dupa amandoi parintii, treceti ap. cu 2 camere pe numele fratelui B (cum i-a fost promis) iar ap. cu 3 camere ramane in coproprietate.

Da, asta este exact propunerea rationala care i-a fost inaintata fratelui A ca unica solutie de evitare a unui proces lung si costisitor, insa acesta nu pare sa inteleaga la fel situatia.

In ce priveste sansa ca fratele B sa dovedeasca in instanta intelegerea tacita existenta in familie pana la decesul tatalui, din discutiile anterioare cu cativa specialisti am inteles ca sansele sunt minime.

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Folosinta in comun Teddy71 Teddy71 Buna ziua , in urma decesului tatalui , am initiat proces fratelui vitreg care nu m-a chemat la succesiune . In masa succesorala este si un apartament cu 3 ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor legal paulpiancu paulpiancu In anul 1990 urmare a decesului tatalui meu, am deschis succesiunea impreuna cu mama mea si fratele meu. In urma dezbaterii mi-a revenit intreaga masa ... (vezi toată discuția)