Din câte am vazuat pe acest forum se discuta fele de fel de probleme din diferite domeni. Pe linie de evidenta a persoanelor au apraut fel de fel de articole dar nici unul care sa rezolve probleme ale cetăţenilor. Stimaţi colegi eu propun (si cred că domni sau doamnele moderatoare citesc acest mesaj) ca alături de alte titluiri din forum ca de exemplu ,, FUNCTIONARII PUBLICI SI PROBLEMELOR JURIDICE " să apară si un titlu ca de exemplu ,, EVIDENŢA PERSOANELOR - PROBLEME ªI SPEŢE ÎN DOMENIU" - forum unde să discutăm numai probleme profesionale, spete cu care ne confruntăm, să ne dăm cu părerea, să ne sfătuim profesiona ldar... cu rugămintea de a nu discuta divergente privind detasarea sau alte conflicte care ar putea genera discuţii contradictori. Daca se vor ivi astefel de subiecte rog moderatorii să închidă topicul si să steargă mesajele fără explicaţii. Aş dori ca pe acest forum, pe titlul de mai sus, să expunem fiecare speţe cu care ne-am confruntat, să cerem colegial păreri şi soluţii atsfel încît să ne putem rezolva problemele de serviciu, profesionale, numai şi numai legate de evideţa persoanelor şi stare civilă, în mod onorabil şi cu ajutorul nostru al fiecăruia cu experienţa profesională dobîndită, indiferent de structura din care facem parte.
Să nu spună cineva care lucrează în domeniu că nu se confruntă zilnic cu fel de fel de probleme, că solictă sprijinul unora sau altora fără a avea un raspuns corect şi legal. toţi suferim de astfel de informaţii indiferent de cite circulare sau note interne primim - nimic nu se poate rezolva fara a ne consulta noi intrte noi lucrătorii în domeniu.
Vă muţumesc şi astept soluţiile dvs.
deasemeni mulţumesc moderatorilor si sper sa gasim acest titlui pe forum dar cu tot respecrul daca apr discuţii din cele cele contradictorii rog sa fie inchis.
Vă muţumesc!
Casatoria a fost facuta in Romania. Mentiunea de desfacere a casatoriei este inscrisa pe marginea actului de casatorie si implicit trimisa sau operata la locul nasterii sotiei.
In acest caz fiind vorba de o sentinta dintr-o tara UE,nu trebuie recunoscuta,fiind si inscrisa deja pe marginea actului de stare civila.Sentinta,apostilata,trebuia doar tradusa si legalizata.Sa nu-mi spuneti ca Tribunlul a acceptat sa recunoasca o sentinta recunoscuta de drept ,ca ma pun pe ras?
Pentru statele UE se aplica recunoasterea de plin drept.
Legea nr. 105/1992, cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat-Art. 166. - Hotaririle straine sunt recunoscute de plin drept in Romania, daca se refera la statutul civil al cetatenilor statului unde au fost pronuntate sau daca, fiind pronuntate intr-un stat tert, au fost recunoscute mai intai in statul de cetatenie al fiecarei parti.
La partea cu divortul si numele dupa casatorie nu a fost nici o problema. Noi i-am inscris mentiunile necesare in actele de stare civila, i-am schimbat numele in actul de identitate dar problema a aparut in momentul in care a fost vorba de incredintarea minorului. Cei de la pasapoarte au trimis femeia sa obtina recunoasterea sentintei in instanta. Desi femeia avea si o hotarare prin care i se interzicea tatalui sa mai aiba relatii cu copilul...
Initiez o noua discutie... Cum procedati la primirea dosarelor pentru actul de identitate cand, ca dovada a adresei de domiciliu, se prezinta un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager? Nudul proprietar are nevoie de declaratia de primire in spatiu din partea uzufructuarului? Dar daca se prezinta o terta persoana, cine da declaratia de primire in spatiu, nudul proprietar sau uzufructuarul? Daca-si face act de identitate uzufructuarul are nevoie de declaratia nudului proprietar?
Cei de la pasapoarte au trimis femeia la instanta pentru ca probabil minorul nu era trecut in sentinta cui ii este incredintat spre crestere si educare si atunci e normal,pentru ca la pasaport minor trebuie acordul scris al ambilor parinti.Asta e altceva.
In privinta spetei propuce tinand cont de faptul ca uzufructul este un drept de folosinta si nu un drept de proprietate consider ca trebuie cerut acordul proprietarului.Pe de alta parte la ultima sedinta s-a prelucrat faptul ca cel care are inchiriere pe o camera dintr-o proprietate nu trebuie sa se mai prezinte cu proprietarul locuintei.Atunci contractul de inchiriere nu este tot un uzufruct?
Nudul proprietar nu are cum sa aiba nevoie de acordul uzufructului pentru ca de fapt el este realul proprietar.
Daca se prezinta cu o alta persoana acortul trebuie cerut proprietarului adica nud proprietarului in acest caz.Parerea mea.Sunt curios sa stiu pozitia sefilor.Sa ne tineti la curent.Interesante spete...
Daca imobilul este inchiriat de la o persoana fizica contractul trebuie inregistrat la sectia financiara.Daca este inchiriat de la o persoana juridica nu trebuie inregistrat la finante. Dar cum vi se pare faptul ca unei persoane puteti sa-i faceti domiciliul pe o anumita perioada(cat este valabilitatea actului de identitate) chiar daca inchirierea este pt. un an, sa zicem? Daca ar fi sa-i faci omului resedinta nu poti depasi termenul de expirare inscris in contract... Nu credeti ca ar trebui modificata putin legea astfel incat sa specifice pe ce perioada trebuie sa se faca inchirierea pentru a-i putea face omului domiciliul la adresa din contract?
Noi avem o hartiuta mai veche de la INEP(DEPABD) in care se spune ca in cazul contractelor cu uzufruct uzufructuarul trebuie sa dea declaratie de primire in spatiu. Mie mi se pare normal sa dea declaratie doar in cazul unei terte persoane. Mi se pare aiurea ca nudul proprietar sa aiba nevoie de semnatura uzufructuarului dar cum in respectiva radiograma nu se face referire la fiecare caz in parte luam intotdeauna declaratia uzufructuarului. Ceparere aveti?