Din câte am vazuat pe acest forum se discuta fele de fel de probleme din diferite domeni. Pe linie de evidenta a persoanelor au apraut fel de fel de articole dar nici unul care sa rezolve probleme ale cetăţenilor. Stimaţi colegi eu propun (si cred că domni sau doamnele moderatoare citesc acest mesaj) ca alături de alte titluiri din forum ca de exemplu ,, FUNCTIONARII PUBLICI SI PROBLEMELOR JURIDICE " să apară si un titlu ca de exemplu ,, EVIDENŢA PERSOANELOR - PROBLEME ªI SPEŢE ÎN DOMENIU" - forum unde să discutăm numai probleme profesionale, spete cu care ne confruntăm, să ne dăm cu părerea, să ne sfătuim profesiona ldar... cu rugămintea de a nu discuta divergente privind detasarea sau alte conflicte care ar putea genera discuţii contradictori. Daca se vor ivi astefel de subiecte rog moderatorii să închidă topicul si să steargă mesajele fără explicaţii. Aş dori ca pe acest forum, pe titlul de mai sus, să expunem fiecare speţe cu care ne-am confruntat, să cerem colegial păreri şi soluţii atsfel încît să ne putem rezolva problemele de serviciu, profesionale, numai şi numai legate de evideţa persoanelor şi stare civilă, în mod onorabil şi cu ajutorul nostru al fiecăruia cu experienţa profesională dobîndită, indiferent de structura din care facem parte.
Să nu spună cineva care lucrează în domeniu că nu se confruntă zilnic cu fel de fel de probleme, că solictă sprijinul unora sau altora fără a avea un raspuns corect şi legal. toţi suferim de astfel de informaţii indiferent de cite circulare sau note interne primim - nimic nu se poate rezolva fara a ne consulta noi intrte noi lucrătorii în domeniu.
Vă muţumesc şi astept soluţiile dvs.
deasemeni mulţumesc moderatorilor si sper sa gasim acest titlui pe forum dar cu tot respecrul daca apr discuţii din cele cele contradictorii rog sa fie inchis.
Vă muţumesc!
Normal ca nu se poate face act de identitate la bunica pe baza curatelei de repreyentare.Nu putea sa-i instituie tutela atata timp cat parintii sunt in viata.Mai mult decat atat mama fiind in tara poate imputernici bunica la notar sau poate da declaratie in fata lucratorului de la evidenta din localitatea unde se afla .Oricum minorul se muta numai cu mama,altfel nu vad cum,decat daca este dat in plasament la bunici.Si cum ati rezolvat speta?
Daca tot are curatela bunica puteti sa-i faceti carte de identitate sau carte de identitate provizorie(functie de documentele prezentate pentru dovada adresei de domiciliu) cu domiciliul la mama si resedinta la bunica. Deci CI la resedinta sau CIP la resedinta. In nici un caz nu se face domiciliul la curator. Alta ar fi situatia daca minorul ar fi luat in plasament sau ar fi incredintat prin hotarare judecatoreasca bunicii. Curatela aia e ca si procura de reprezentare data la notar sau la ambasada. Ii da voie curatorului sa mearga cu minorul la SPCLEP pt. CI si sa semneze cererea in locul parintelui. Si sa ridice actul minorului, dupa producerea lui.
Apropo, de cand cu HG 64/2011 inregistrati copiii in RNEP cu prenumele sau numele compuse scrise fara cratima? Eu am intrebat de curiozitate informaticianul si pe sefi dar nu are nimeni nici un punct de vedere. Dvs. cum procedati?
Ma bucur ca ati revenit Giordano... Ma gandeam ca ati avut ideea de a infiinta un topic cu subiecte pe linie de evidenta si ma lasati sa discut doar cu filozoful... Nu ca mi-ar displace dar e bine sa citesti mai multe opinii ...
Din moment ce eliberam certificate fara cratima,normal si in RNEP ar trebui tot fara cratima.Asta cred ca urmeaza a se stipula in 1375 republicata,modificata sau cum o fii.In privinta curatelei,am o unda de indoiala.Curatela trebuie sa fie cu un scop precis.Depinde pentru ce a fost instituita.De obicei se face pentru reprezentarea minorului ,dar asta nu-i da dreptul lucratorului sa-i faca resedinta la bunica fara acordul mamei de schimbare a domiciliului.Parerea mea este ca raman la plasament sau declaratie din partea mamei data la SPCLEPul unde se afla,ca doar e in Romania.Minorul fiind prezent pentru ce sa-i ridice cartea de identitate bunica?Semneaza minorul si si-o ridica.Daca stiti raspunsul oficial de la cineva de la centru sa ni-l comunicati pentru a stii si noi in cazul in care intalnim speta in practica.O seara buna!
Nu am spus ca schimbati domiciliul minorului. Faceti carte de identitate cu domiciliul la mama si pe cartea de identitate aplicati resedinta la adresa bunicii. Curatela normal ca trebuie sa specifice ca e vorba despre depunerea si eliberarea actului de identitate. Am plecat de la premiza ca este instituita curatela pt. actul de identitate. Ca daca era pt. banii de alocatie i se spunea din start ca nu e buna curatela. Daca bunica semneaza pe cererea de CI in locul reprezentantului legal, face acelasi lucru si pe cererea de resedinta. Daca bunica nu are documentele cu care se face dovada adresei de domiciliu a mamei i se face copilului carte de identitate provizorie cu domiciliul la mama si resedinta la bunica. Asta o faceti ca sa ajutati copilul care are dreptul sa solicite act de identitate si la resedinta, nu neaparat la domiciliu. Si daca mama a lasat copilul la bunica e clar ca nu are ca sa comenteze din moment ce copilul chiar locuieste efectiv la bunica.
Nu inteleg ce spuneti dvs cu acordul mamei dat la alt SPCLEP... Cum adica,daca mama isi da acordul ca minorul sa aiba domiciliul la bunica ii faceti act de identitate cu domiciliul la bunica? Aici chiar ca o incurcati de tot... Cum ramane cu prevederile legale referitoare la domiciliul minorului? Poate sa-si dea mama acordul, copilului tot la parinti trebuie sa-i faceti domiciliul... Parerea mea...
In situatia in care se afla acest copil am avut destule cazuri pe care le-am solutionat dupa cum v-am mentionat anterior... Ca doar n-o sa trimit copilul in alt colt de tara ca sa-i faca cei de-acolo CI sau CIP...Daca are resedinta pe raza mea de competenta asa il pot ajuta pe copil. Si implicit si pe bunica...Nu mai pun lumea degeaba pe drumuri.
Apropo, stiti ca aveti voie se emiteti acte de identitate la resedinta, nu-i asa?
Cu cât te consulti sau vezi mai multe opinii si pareri potilua decizii în unele momente importante mai dificile.
Eu am participat la instruirea cu personalul de stare civilă si foarte clar s-a spus acolă ca toate certificatele care se vor elibera cit si extrasele de uz oficial se va completa, acolo unde ste cazul cu prenumele fara cratimă, indiferent daca in actele de stare civila respectiva sunt trecute cu cratima . Deci poate fi completat un CN din 1890 (ex) popescu lucian - l lucinel născut în 1890 , în noul Cn va apraea popescu lucian lucinel, ceea ce mie mmnise parae total anapoda . Vineri a avut loc o instruirte cu directorii djep . Ultima noutate pe linie de stare civilă : LOCUL NAªTERII - sat popesti com Leordeni ( în act ) În noul Cn va apraea Locul Nasterii Com Leordeni iar la menţiuni va aprea Născut în sat Popesti. Este o aaberatie enormă şi culmea cei de la DEPABD servicu III daca nu mă însel nu vine cu nici un fel de instruire radiogramă circulara ceva în idea cum să procedăm in astfel de cazuri . pur si simplu lucram după, ureche. DIN DISCUTIILE CU CEI DE LA djep REZULTA CLAR,, Lucrati conform cerificatului de nastere alta solutie nu este" si noi am decis ca sa facem toate operatiile conform CN şi vechile date sa le introducem in istoris pentru ca nu se stie.
la minorul cu curatela nu l-am pus in legalitate , nu are decit sa fie pus in legaliuate la domiciliulş mamei iar mamsa vina sa dea acordul pentru resedinata la bunica , cu acea curatela bunica poate sa ii redice alocatia sa ii administareze bunurile pe care minorul le detine dar ni poatre fi reprezentant legal . Punct de vedere DEPABD. Cu tutela este altceva . Atunci cind se instituie tutela sau exista o hotarire de incredintare a minorului la o terta persoana estei obligat sa o respecti minorul are un reprezentant legal.