Din câte am vazuat pe acest forum se discuta fele de fel de probleme din diferite domeni. Pe linie de evidenta a persoanelor au apraut fel de fel de articole dar nici unul care sa rezolve probleme ale cetăţenilor. Stimaţi colegi eu propun (si cred că domni sau doamnele moderatoare citesc acest mesaj) ca alături de alte titluiri din forum ca de exemplu ,, FUNCTIONARII PUBLICI SI PROBLEMELOR JURIDICE " să apară si un titlu ca de exemplu ,, EVIDENŢA PERSOANELOR - PROBLEME ªI SPEŢE ÎN DOMENIU" - forum unde să discutăm numai probleme profesionale, spete cu care ne confruntăm, să ne dăm cu părerea, să ne sfătuim profesiona ldar... cu rugămintea de a nu discuta divergente privind detasarea sau alte conflicte care ar putea genera discuţii contradictori. Daca se vor ivi astefel de subiecte rog moderatorii să închidă topicul si să steargă mesajele fără explicaţii. Aş dori ca pe acest forum, pe titlul de mai sus, să expunem fiecare speţe cu care ne-am confruntat, să cerem colegial păreri şi soluţii atsfel încît să ne putem rezolva problemele de serviciu, profesionale, numai şi numai legate de evideţa persoanelor şi stare civilă, în mod onorabil şi cu ajutorul nostru al fiecăruia cu experienţa profesională dobîndită, indiferent de structura din care facem parte.
Să nu spună cineva care lucrează în domeniu că nu se confruntă zilnic cu fel de fel de probleme, că solictă sprijinul unora sau altora fără a avea un raspuns corect şi legal. toţi suferim de astfel de informaţii indiferent de cite circulare sau note interne primim - nimic nu se poate rezolva fara a ne consulta noi intrte noi lucrătorii în domeniu.
Vă muţumesc şi astept soluţiile dvs.
deasemeni mulţumesc moderatorilor si sper sa gasim acest titlui pe forum dar cu tot respecrul daca apr discuţii din cele cele contradictorii rog sa fie inchis.
Vă muţumesc!
S-a pus aceasta intrebare la sedinta,iar raspunsul a fost ca in lege ,mai exact in 1375/2006 scrie ca cetateanul trebuie sa prezinte un act de spatiu valabil nu se mentioneaza nimic despre perioada de inchiriere,deci ii faci buletin.
la cea de-a doua problema eu zic sa vina de fiecare data impreuna.Asa nu ne mai legam la cap daca nu ne doare.Doar ca de cele mai multe ori nudul proprietar este o persoana invarsta ,bolnav ,tintuit la pat,etc.Asta e dilema ca cei de la centru nu dau spetele si rezolvarea lor,decat pe bucati.Sau poate ca nu stiu nici ei,ce ziceti ?Fiecare citeste dar intelege in felul lui.Ar trebui sa se ceara un punct de vedere concret asupra acestor aspecte,numai ca daca faci adrese...intri in colimator.Oricum am inteles ca urmeaza o noua metodologie pe evidenta.
Macar de-ar armoniza metodologia d evidenta cu cea d stare civila. In unele situatii nu stii care etodologie trebuie aplicata. De exemplu la divorturi... Cel de la evidenta este obligat sa mearga pe 1375/2006 iar cel de la starea civila pe 64/2011. Si iar nu se pupa astea doua cum nu se pupa nici 1375/2006 cu metodologia 1(abrogata prin 64/2011). Oricum in practica vad ca apar probleme in aplicarea noii metodologii de stare civila. Multe aspecte au fost scapate din vedere si iar incep discutiile si lamuririle necesare cu judetul si DEPABD-ul...
In privinta lui HG 64 e o varza.De exemplu schimbarile de nume.Daca pana acum verificarile la dosarul de schimbare de nume le facea evidenta si pe buna dreptate,in noua metodologie le face starea civila.Daca pana acum se scria in acte,implicit in certificate satul unde era nascut cetateanul acum se trece numai comuna,iar numele fara cratima.Vine la evidenta il gasesc in baza nascut in satul x numele cu cratima,verific in certificat nascut in comuna y,fara cratima.La divort nu se mai trimit copii dupa sentinta de divort numai extrasul dupa actul de casatorie.Colegii de la starea civila sunt saracii speriati ca de bombe.Sa faca verificarile ei,sa intocmeasca dosarele tot ei,etc.Adevarul este ca i-a cam incarcat de data aceasta cu multe atributii ale lucratorilor de la evidenta.Si fie vorba intre noi la starea civila cred ca e mai mult de lucru scriptic.Ei fac referate, extrase,statistici, concep dosare.La evidenta e mai static in sensul ca cetatenii aduc actele iar noi le culegem datele,dar nu prea concepem noi.La st.civ.trebuie sa-ti pui mintea si la creatii de referate,de statistici,au si ei destule.
La schimbarile de nume cererea se depune la starea civilă, lucrătorul de stare civilă are grijă ca la dosar sa se gasescă toate documentele necesaree inclusiv extrasele de pe actele de stare civilă exempalrul 1 şi exemplarul 2, după trecerea celor 30 zile de la apriţia in monitor înaintează dosarul la seful de serviciu care face toate verificările necesare inclusiv referatul privind schimbarea numelui cu propunerea de aprobare sau respingere. referatul împreună cu dosarul il înainteză la DJEP. Aici nu este mare problemă , mai alşes acolo unde starea civilă are acces la verificăti baza judeţeană şi centrală.
În această seară vreau să intreb colegii dacă se poate face un act de identiate unui minor la adresa curatorului. Din cîte stiu eu curatorul reprezintă îneresele minoruluii din punct de vedere material dar nu este reprezentatul legal al acestuia.
spun asta pentru ca la ghiseul nostru s-a prezenat o bunică care avea o hotărîre emisă de o primărie prin care s-a instituit tutela asupara minorului la bunică. Mama minorului are domiciliul în altălocalitate din ţară. Atunci cind i s-a spus ca nu se poatze face act de identitate minorului la curator a iesit scandal mare , bunica a sunat mama aceasta a sunat la spclep ul nosttru si a făcut-o pe lucrătoarea din ghiseu in fel si chip, ameniţări alte cele.
Părerea voastră contează.. Mulţumesc.
Ddespre Hg 64 e durere mare, Dacă o persoană este născută într-un sat si solicită un nou CN la locul naşterii nu se mai trece satul se trece denimirea actuală a comunei. În această situaţie la actualizarea datelor privind CI esti obligat să modifici locul naşterii conform CN. Mă întrb oare DEPABD nu a venit cu nic un fel de explicatii , de exemplu se introduce vechiul loc de naştere in istoric?
asta e un exemplu, altul este la prenumele persoaneim dacă este format din două prenume nu se mai foloseşte cratimă. CIse emite conform noului CN ( acolo unde s-a solicitat un nou CN) Vechiul penume se trece in istoric? Spun asta pentru că sunt sigur ca peste citiva ani vor veni la nou perwsoane sa le eliberam adeverinte din care să rezulte că au avut un act de identiate in acre prenumele avea cratimă , motivînd ca are nus tiu ce diplome sau pe la casele de pensii . Eu consider ca se încalcă principiul de drept ,, o lege nu actionează retroactiv" deci atît locul naşterii cît şi prenumele cu catimă ar trebuii să se aplice de la apariţia HG 64 nu si pentru actele de stare civilă vechi. La insruirea cu ofiţerii de stare civil s-a spus clar că ori ce fel de cerificat se va completa dup noile norme, indiferent de anul întocmirii actului de satre civilă. Numai extrasele reflectă imaginea actlui respectiv, certificatele se vor completa conform HG 64.