avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revendicarea imobilelor preluate in mod abuziv in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revendicarea imobilelor preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, formulate dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 10/2001

Buna Ziua,

Eu sunt din Miercurea Ciiuc si am avut o casa care a fost preluat in mod abuziv de catre stat. Am aflat tarziu despre legea 10/2001 dar la primarie au spus sa depun dosarul si consilierii o sa decide sa accepte sau nu. In final dosarul meu a fost respins. Intrebarea mea ar fii ca exista sau nu posibilitatea unui proces impotriva primariei sau a statului pentru recuperarea terenului pentru ca imobilul a fost demolat.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 23:08, 12 Iunie 2008
Din pacate, nu mai puteti beneficia de prevederile Legii nr. 10/2001.

Exista o practica neunitara la nivelul tarii si unele instante admit actiunea in revendicare intemeiata pe prevederile Codului Civil.
Multumesc pentru raspuns.
Nu stiu daca merita sa incep un proces chiar daca instanta admite actiunea de revendicare.
Din moment ce constructia a fost demolata, ati putea revendica doar terenul.
Daca considerati ca merita, atunci puteti incepe un proces de revendicare a terenului.

:offtopic:
Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au amanat pentru a treia oara pronuntarea unei decizii privind admisibilitatea actiunilor intemeiate pe dispozitiile dreptului comun, avand ca obiect revendicarea imobilelor preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, formulate dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 10/2001.
Din punct de vedere financiar merita pentru ca daca primesc inapoi terenul este foarte valoros pentru ca se poate construi pe ea si este aproape de centru orasului. Dar nu stiu daca merita din punct de vedere al reusitei procesului daca pot sa pierd procesul chiar daca si primaria a apreciat ca am dretul la acest teren numai ca am intarziat cu dosarul.

Alte discuții în legătură

Acordarea contravalorii constructiilor demolate alexaama alexaama Am facut notificare in baza Legii nr. 10/2001 pentru [u][b]restituirea in natura [/b][/u]a imobilului -constructie si teren in suprafata de 9253 mp - preluat ... (vezi toată discuția)
Legea 10/2001 flaviusnet flaviusnet rezumand o revendicare facuta pe baza legii 10, actiune inceputa in urma refuzului primariei de a raspunde favorab il la pretentiile tatalui meu: imobil ... (vezi toată discuția)
Notificare conf. legii10, si actiune de revendicare in instanta,proces civil.. AKM AKM Sunt propietarul unei case si teren, cumparate de la primarie in baza legii nr.85/1992.In anul 2001 asa zisii fosti propietari au revendicat casa si terenul in ... (vezi toată discuția)