Am si eu o intrebare: in ce conditii legale patroanul unde lucrez imi poate refuza o cerere de demisie? Ce pot face in cazul in care refuza sa mi-o semneze?
Mentionez ca in februarie in urma unui inventar am iesit lipsa in gestiune o suma mare de bani. Patronul nu a actionat in instanta desi ma ameninta continuu cu asta. Intre timp desi nu mi-a schimbat incadrarea din cartea de munca (am functia de gestionar) a desfiintat depozitul unde lucram si in momentul de fata lycrez in majoritatea timpului ca si manipulant la un alt depozit in cadrul aceleiasi firme. Aditional mi-a scazut suma de bani pe care mi-o da drept salariu, iar conditiile psihologice de munca sunt infernale.
Va rog ajutati-ma cu o sugestie, eventual cu un exemplu concret, pentru a-mi scrie demisia in conditii legale.
O cerere de demisie nu poate fi refuzata si dvs., in calitate de salariat nu trebuie sa formulati cererea folosind niste formule sacramentale, ci doat atat: " subsemnatul...domiciliat in.. angajat la ... in functia de..solicit incetarea raporturilor de munca prin demisie, incepand cu data de,..., dupa termenul legal de preaviz. Semnatura, nr. de inregistrare la acea societate ( e bine sa pastrati o copie).
Dar , dupa parerea mea, aceasta e cea mai mica problema pe care o aveti acum. Faptul ca angajatorul a inceput retinerea sumelor din lipsa constatata in gestiune si dvs. nu ati contestat in instanta aceasta masura, inseamna ca ati recunoscut implicit ca datorati aceste sume de bani societatii.
Angajatorul are doua posibilitati: sa formuleze plangere penala impotriva dvs. pentru delapidare sau sa formuleze o actiune pe dreptul muncii cu solicitarea recuperarii pagubei produse.
Asa incat e bine sa lamuriti aceasta problema, e vina dvs. pentru acea lipsa constatata, ati incercat sa vedeti daca actele au fost bine intocmite, raspunderea va apartine in exclusivitate, etc. etc.
Asa ca stresul dvs. sa se rezume la asta deocamdata si sa va concentrati sa gasiti dovezi in aparare.
Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă. Dvs aveti dreptul sa nu motivati demisia.
Modificarea contractului individual de munca in ceea ce priveste functia si salariul trebuie sa se faca printr-un act aditional.