buna ziua,va rog daca se poate un sfat,am o cunostinta care se afla in concediu maternitate din 27 ian.2011,la 27 feb.2011 a nascut,isi mai poate lua cele 126 zile incontinuare sau a 43 zi sa-si depuna dosarul la primarie,si inca o problema importanta: este salariata din anul 2009, dar in martie 2010 a fost in concediu fara plata la cererea salariatului,acest lucru va impiedica la obtinerea indemnizatiei crestere copil?va multumesc mult,o zi buna incontinuare
1. Medicul ii va da in continuare certificat medical pentru maternitate pana se termina cele 126 de zile.
2. Normele de aplicare a OUG 111/2010 precizeaza: Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
...
3. Pentru a primi indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aiba venituri profesionale impozabile provenite din salarii, activitati independente sau agricole sau perioade asimilate acestora (somaj indemniozat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
4. Daca toata luna martie 2010 nu a avut venituri impozabile nu poata beneficia de indemnizatie pentru CCC. Poate a lucrat macar o zi in luna martie (se admit si fractiuni de luna).
1.Salariata isi va lua cele 126 zile de concediu maternitate
2. Dosarul poate fi depus in termen de 60 de zile de la data incetarii concediului de maternitate
Baza legala este art 23 din norme metodologice de aplicare a OUG 111/2010
ART. 23 (1) Dreptul reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului se
cuvine dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii,
concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii
copilului, indiferent de persoana indreptatita care solicita dreptul, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen
de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu
indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de
maternitate si a indemnizatiei aferente;
3. Daca a fost in concediu fara plata o luna intreaga nu poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului.
Baza legala pentru 3 este realizate in tara.
OUG 111/2010 Art. 4. — (1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).