avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sporul de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sporul de vechime

Este un angajat care primea conform CCM 2007-2010 spor de vechime de 5% din anul 2007. In Ianuarie 2008 acest spor i s-a majorat la 15% pentru ca persoana in cauza are 13 ani vechime in firma. In urma unor probleme a fost instiintat caci incepand cu luna iulie a.c. i se va inceta contractul de munca. I s-au achitat toate drepturile salariale, dar respectivul salariat doreste sa i se achite si diferenta de 10% spor de vechime ce nu i s-a acordat in 2007, aceasta conform regulamentului de ordine interioara semnat (unde spunea expres de 15% spor vechime).

Intrebarea mea este daca exista o limita de timp pana la care salariatul se poate intoarce si poate revendica acest drept (adica doar ultimele 6 luni, ultimul an inainte de momentul cererii. Sau daca vrea poate sa ceara si pe 2007, 2006 ... etc?)

Am dori mult si un temei legal. Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:38, 8 Iunie 2008
Daca aceasta prevedere referitoare la sporul de vechime se regaseste in reg. de ordine interioara, ar trebui sa fie inserat si in contractul individual de munca.
In orice caz, functie de ce se prevede acolo, se pot solicita drepturile cuvenite pe ultimii trei ani, potrivit art.283 lit. c) codul muncii.
art.283 ( termene pentru formularea cererilor) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator."
la art. 41, lit. d) din CCM 2007-2010 se prevede
Părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, care să reprezinte retribuţia pentru munca prestată şi condiţiile de la locul de muncă, astfel încât salariul de bază să aibă pondere majoritară în salariu.
d) pentru vechime în muncă, minimum 5% pentru 3 ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste
20 de ani, din salariul de bază;
Va multumesc mult pentru raspunsuri si in special pentru temeiurile legale !
Sporul de vechime se acorda acolo unde acesta nu este inclus in salariul de baza. Modificarea sporului de vechime trebuia sa se faca printr-un act aditional la contrcatul individual de munca. In lipsa unui asemenea act, angajatorul poate sustine ca sporul de vechime este inclus in salariul de baza.
Intr-adevar, recuperarea unor drepturi salariale neachitate de catre angajtor se face intr-un termen de 3 ani calculat de la data nasterii dreptului la actiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salar compensatoriu blareanabel blareanabel incepand cu data de 01martie 2009 firma la care am lucrat m-a trimis in somaj,mentionez ca la data respectiva nu m-am interesat nicaieri daca pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Salariul mediu pe societate,la nasterea unui copil[eveniment] stanca daniel stanca daniel va implor sa-mi dati dati o lege unde specifica exact cat este valabil de la nasterea unui copil,pentru salariul mediu pe societate,caci firmele nusi respecta ... (vezi toată discuția)
Initiere actiune plata spor de vechime law99 law99 Poate un angajat sa ceara in instanta plata sporului de vechime dupa cum urmeaza: 1.2010 ce a mai ramas ca ma gindesc ca suntem in luna august 2013 2.Pe tot ... (vezi toată discuția)