avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Initiere actiune plata spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Initiere actiune plata spor de vechime

Poate un angajat sa ceara in instanta plata sporului de vechime dupa cum urmeaza:
1.2010 ce a mai ramas ca ma gindesc ca suntem in luna august 2013
2.Pe tot anul 2011.
3 si pe anul 2012.
Precizez faptul ca ,CIM este incheiat in anul 2009 fara nici un act aditional incheiat dupa luna mai 2011 la aparitia noului CM.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:47, 10 August 2013
Da, puteti solicita retroactiv plata sporului de vechime incepand cu august 2010.

Cererea pentru obligarea fostului angajator la plata drepturilor salariale restante se depune în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune.

Codul muncii prevede :
Art. 166. - (1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului.

Art. 268.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
.....
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
....
Bun dar cum ramine cu perioada 2011,2012 pentru ca nu mai exista CCMUN 2007-2010 in baza carei legi pentru ca nu este prevazut acest spor nici in CIM nici ROI.Societattea dupa aparitia noului CM functioneaza doar in baza CIM si a ROI.Daca exista cumva baza legala privind acesta situatie ast un raspuns.
Numai daca aveti prevazut in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern acordarea sporului de vechime puteti obtine in instanta acordarea sporului si pentru anii 2011-2012.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale llumy llumy Va rog mult,caut legislatie pentru plata unor drepturi salariale din 2012. (vezi toată discuția)
Spor retroactiv Nico_Na Nico_Na Buna ziua ..as dori sa stiu daca o institutie publica poate acorda un spor retroactiv , fara hotarare judecatoreasca. O baza legala daca se poate ... (vezi toată discuția)
Prescriere litigii de salarizare noiklosa noiklosa Buna ziua, Am o intrebare: cand anume se prescrie dreptul de a chema in instanta o firma pentru recuperarea unor drepturi banesti ? Am citit Codul Muncii si ... (vezi toată discuția)