avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita persoana juridica - contract leasing ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita persoana juridica - contract leasing auto.

Buna seara,

Supun atentiei dvs. urmatorul caz :

SC A SRL, cu sediul in orasul X, achizitioneaza in sistem leasing un autoturism. Dupa un an din derularea contractului societatea A avea 5 rate neachitate din contract. Societatea de leasing, dupa ce urmareste masina si pe conducatorul acesteia, apeleaza la un executor din orasul Y(unde aflase ca sta conducatorul auto). Acesta obtine o hotarare judecatoreasca de executare silita a titlului executoriu reprezentat de contractul de leasing si fara vreo instiintare pralabila sau somatie se prezinta la usa apartamentului unde locuieste conducatorul autoturismului si solicita masina. Conducatorul auto nu se impotriveste executarii silite (!!!).

Acum nelamuririle mele ar fi urmatoarele :
1. A fost indreptatita legal executarea silita fara somatie?
2. Care este procedura ce se va desfasura in fata instantei care a incuviintat executarea silita in cazul contestarii executarii silite ?
3. Ce sume de bani trebuiesc achitate ca taxe judiciare in cazul contestarii executarii?
4. Care ar fi samsele de castig la o contestatie a executarii silite in cazul prezentat?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters61634 , utilizator 00:29, 25 Martie 2011
Salut.
Raspunsul concret il vei avea dupa ce vei lectura :closedtopic: cu atentie clauzele contractuale si temeiul juridic din hotararea de exceutare.
Potrivit art. 15. din O.G. 51/1997 republicata: "În cazul în care utilizatorul nu execută obligaţia de plată a ratei de leasing timp de două luni consecutive, finanţatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar utilizatorul este obligat să restituie bunul, să plătească ratele scadente, cu daune-interese, dacă în contract nu se prevede altfel."
Firmele de leasing pot insera in contract clauze numite si pacte comisorii.
De exemplu, un pact comisoriu de gradul patru (ultim grad) este acea clauză contractuală prin care părţile prevăd că, în cazul neexecutării obligaţiei, contractul se consideră desfiinţat de drept, fără a mai fi necesară punerea în întârziere şi fără intervenţia instanţei de judecată.
Pactul comisoriu de gradul III constă în clauza prin care se prevede că, în cazul în care una dintre părţi nu îşi va executa obligaţiile sale, contractul se consideră rezolvit de plin drept. Aceasta înseamnă că instanţa de judecată nu este îndreptăţită să acorde termen de graţie şi să se pronunţe referitor la oportunitatea rezoluţiunii contractului. Pentru a asigura eficienţă acestui tip de pact comisoriu, este necesară punerea în întârziere a debitorului obligaţiei neexecutate. :luck:Această formalitate fiind efectuată, rezoluţiunea va opera de plin drept.
Totuşi dacă instanţa sesizată de cel acţionat în judecată va constata că acesta a îndeplinit obligaţia, chiar tardiv, dar înainte de punerea sa în întârziere rezoluţiunea contractului nu se va aplica.
Din cate stiu, numai daca este justificata o nevoie urgenta sau exista pericolul ca debitorul sa se sustraga de a urmarire, presedintele instantei de executare, prin incheiere irevocabila data fara citarea partilor, va putea dispune ca executarea silita sa se faca de indata si fara a somatie. - art. 581 ali. 4 din Codul de procedura civila.

Cat despre termenul de contestatie este de 15 zile de la pronuntare sau comunicare daca partile nu au fost prezente iar in cazul ordonantei presedintiale este de 5 zile.

Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2011
ContSters61634, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu michi michi imi poate da cineva o clasificare a pactelor comisorii I< II >II>IV cu explicatii la fiecare?


Mii de multumiri (vezi toată discuția)
Diferenta intre pact comisoriu expres de gradul iv si clauza compromisorie de gradul iv billabong billabong va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca pactul comisoriu expres de gradul IV e aclasi lucru cu clauza compromisorie de gradul IV..daca nu,care-i diferenta ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu de gr. iv irina.comardici irina.comardici Buna ziua, In cazul apecificarii urmatoarei clauze: " contractul va fi reziliat de jure fi fara interventia vreunei instante, notificari de punere in ... (vezi toată discuția)