Salut.
Raspunsul concret il vei avea dupa ce vei lectura :closedtopic: cu atentie clauzele contractuale si temeiul juridic din hotararea de exceutare.
Potrivit art. 15. din O.G. 51/1997 republicata: "În cazul în care utilizatorul nu execută obligaţia de plată a ratei de leasing timp de două luni consecutive, finanţatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar utilizatorul este obligat să restituie bunul, să plătească ratele scadente, cu daune-interese, dacă în contract nu se prevede altfel."
Firmele de leasing pot insera in contract clauze numite si pacte comisorii.
De exemplu, un pact comisoriu de gradul patru (ultim grad) este acea clauză contractuală prin care părţile prevăd că, în cazul neexecutării obligaţiei, contractul se consideră desfiinţat de drept, fără a mai fi necesară punerea în întârziere şi fără intervenţia instanţei de judecată.
Pactul comisoriu de gradul III constă în clauza prin care se prevede că, în cazul în care una dintre părţi nu îşi va executa obligaţiile sale, contractul se consideră rezolvit de plin drept. Aceasta înseamnă că instanţa de judecată nu este îndreptăţită să acorde termen de graţie şi să se pronunţe referitor la oportunitatea rezoluţiunii contractului. Pentru a asigura eficienţă acestui tip de pact comisoriu, este necesară punerea în întârziere a debitorului obligaţiei neexecutate. :luck:Această formalitate fiind efectuată, rezoluţiunea va opera de plin drept.
Totuşi dacă instanţa sesizată de cel acţionat în judecată va constata că acesta a îndeplinit obligaţia, chiar tardiv, dar înainte de punerea sa în întârziere rezoluţiunea contractului nu se va aplica.
Din cate stiu, numai daca este justificata o nevoie urgenta sau exista pericolul ca debitorul sa se sustraga de a urmarire, presedintele instantei de executare, prin incheiere irevocabila data fara citarea partilor, va putea dispune ca executarea silita sa se faca de indata si fara a somatie. - art. 581 ali. 4 din Codul de procedura civila.
Cat despre termenul de contestatie este de 15 zile de la pronuntare sau comunicare daca partile nu au fost prezente iar in cazul ordonantei presedintiale este de 5 zile.