avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... procedura dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

procedura dupa divort

divortul s-a terminat...fata a castigat custodia copilului si ar dori sa paraseasca Romania impreuna cu baiatul ei dar i s-a spus ca trebuie sa astepte pana la 3 saptamani sa primeasca scrisoare acasa dupa care trebuie sa mai treaca inca 2 saptamani sa se duca la judecatorie sa i se puna stampila si in final poate sa paraseasca tara impreuna cu minorul de 3 ani...ma puteti lamuri va rog frumos despre ce este vorba?...se poate rezolva mai repede?...exista vreo modalitate?

multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:42, 24 Martie 2011
Mai intai hotarerea de divort trebuie redactata. In functie de judecator, poate dura si pana la 2-3 luni. Dupa aceea hotarerea trebuie sa ramana definitiva, adica inca 30 de zile, iar mai apoi trebuie introdusa la Judecatorie, o cerere de investire cu formula executorie, care dureaza 2 saptamani.
deci ultima infatisare a avut loc astazi...treaba este ca i s-a spus sa astepte astea 3 saptamani sa primeasca scrisoarea acasa dupa care trebuie sa astepte 2 saptamani dupa ce primeste scrisoarea asta si sa se duca la judecatorie sa i se puna stampila si este libera sa iasa cu minorul din tara...ma gandeam ca poate ma lamuriti putin in legatura cu scrisoarea asta si cu timpul pe care trebuie sa il astepte...
Nu este vorba de o scrisoare ci de sentinta de divort.
Hotararile civile se redacteaza in 30 de zile de la data pronuntarii, dupa care se comunica partilor.
De la data comunicarii hotararii va curge termenul de apel de 30 de zile.
Dupa expirarea termenului de apel, daca niciuna intre parti nu declara apel, atunci poate solicita instantei legalizarea sentintei.
Deci in total vorbim de un minim de 60 de zile.
Pentru a putea " scapa" de termenul de apel de 30 de zile, exista posibilitatea ca ambele parti, sa formuleze o cerere adresata presedintelui instantei prin care sa solicite sa se ia act ca inteleg sa nu formuleze apel impotriva sentintei pronuntate.
Cererea se va depune personal de ambii soti si va fi insotita de copia cartii de identitate.
Este singura varianta de a micsora termenul pentru legalizarea sentintei.
De asemenea, pentru legalizare va trebui formulata o cerere adresata presedintelui instantei ( deci nu este vorba de o simpla aplicare a unei stampile ), insotita de :
-taxa de timbru de 1.00 lei,
-timbru jud. 0,15 lei.
-sentinta a carei legalizare se solicita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Definitivare sentinta de divort kzsi77 kzsi77 Buna ziua, Am primit sentinta de divort plina cu greseli. Am solicitat corectarera acesteia, am si primit comunicarea privind admiterea cererii de indreptare ... (vezi toată discuția)
Hotarare civila claudeea123 claudeea123 azi am primit sentinta de divort acasa,as vrea sa stiu daca incep procedurile pt schimbarea numelui aproximativ cat timp imi ia?pentru ca sunt in tara doar ... (vezi toată discuția)
Renuntare la apel in procesul de divort nicoleta_85 nicoleta_85 an inteles ca intr-un divort prin acord hotararea este irevocabila pe divort iar cu privire la nume ai drept de apel. Exista posibilitatea sa faci cerere de ... (vezi toată discuția)