Buna seara,
Va prezint urmatoarea situatie de fapt: un prieten a fost la un magazin de produse IT, dorind sa achizitioneze un telefon mobil. Si-a ales modelul, a pus banii pe masa, langa casa de marcat, asteptand ca vanzatorul sa-i incaseze banii si sa-i emita factura si chitanta. intre timp i-a spus vanzatorului ca merge sa mai vada un produs la raft. cum inca nu achizitionase produsul, a luat banii de pe masa.
cand s-a intors, vanzatorul i-a eliberat factura si chitanta dar a uitat sa incaseze banii.
cumparatorul a luat produsul si documentele si a plecat, nerealizat atunci ca nu a platit. a doua zi a fost sunat de vanzator care i-a solicitat sa revina la magazi si sa plateasca. sustine ca in magazin sunt camere de supraveghere care au inregistrat ce s-a intamplat si se vede cand cumparatorul ia banii de pe masa, iar cand primeste chitanta nu mai achita nimic.
Poate fi obligat cumparatorul sa platesca, avand in vedere ca el are documente din care reiese practic ca a platit?
Poate fi acuzat de infractiunea de furt sau de o alta infractiune?
In genera, risca sa pateasca ceva sau vina e exclusiv a vanzatorului, care a fost neglijent si nu a incasat efectiv banii?
In principiu prietenul dvs a savarsit infractiunea de furt calificat.
In functie de probatoriile care vor fi administrate in cauza,eventuali martori si imagini acesta poate fi inculpat pentru aceasta infractiune.
Prietenul dumneavoastra se afla intr-o situatie delicata si il sfatuiesc sa mearga de urgenta sa reglementeze problema.
Daca societatea comerciala decide sa faca plangere penala (ceea ce este foarte posibil), ramane in sarcina procurorului sa incadreze fapta la furt calificat sau inselaciune.
Chiar daca se va retine de catre procuror ca prietenul dumneavoastra a savarsit fapta fara intentie, din eroare, se va anula chitanta si ramane varianta abuzului de incredere (daca refuza sa returneze bunul, odata ce recunoaste ca nu a platit) sau a unei actiuni civile in pretentii, pe care magazinul o va castiga cu siguranta, si cu dobanda legala pana la data platii efective si cheltuieli de judecata.
Sa mearga la magazin, sa solicite anularea chitantei si emiterea unei noi chitante si totul se rezolva.
Si prietenul meu imaginar este de acord cu domnul avocat. Daca vanzatorul nu a fost atent, asta nu il justifica pe prietenul tau - cumparatorul, sa nu achite produsul. Nu cred ca era in necunostinta de cauza, cand a vazut ca are aceeasi suma de bani cu care a plecat la cumparaturi , desi era in posesia unui bun nou cumparat. In primul rand e o chestiune de bun simt...
"Poate fi obligat cumparatorul sa platesca, avand in vedere ca el are documente din care reiese practic ca a platit?"
Fraza asta mi se pare contradictorie ...O data sustii ca virgula cumparatorul "a uitat" sa achite un produs, iar acum cauta, daca se poate, sa nu returneze nici banii? Daca nu erau camerele de luat vederi; nici ustorui n-am mancat, nici gura nu-mi miroase
Zilele trecute a mai fost o speta similara pe forum, in care o persoana incasase ca rest de plata o suma mai mare decat ar fi trebuit.Sustinea la fel, ca nu si-a dat seama si la fel, ca ar fi vina casierei ca a fost neglijenta.Eu nu cred ca cineva ar putea fi atat de aiurit incat sa nu-si dea seama ca nu a achitat un produs siapoi sa intrebe cu nonsalanta daca nu cumva vanzatorul ar trebui sa plateasca pentru ca a fost neatent, fiindca oricum contractul a fost inchieiat iar din contract reiese ca s-a efectuat plata.Chiar admitand ca nu si-a dat seama pe loc, ar fi putut sa realizeze in destul de scurt timp ca are banii in buzunar.Desi ceva imi spune ca s-a folosit un siretlic tocmai pentru a se intampla asa cum s-a intamplat.
Sfatul meu este sa il sfatuiti pe prietenul dvs. sa mearga si sa achite produsul fiindca in caz contrar vor aparea consecintele care au fost enuntate mai sus de catre colegi.
Complice furt
bircilatiberius
Buna ziua , va rog frumos sa imi raspundeti la problema pe care nu o cunosc .Pe data de 22.10.2010 impreuna cu prietenul meu am intrat intr`un magazin din mall ... (vezi toată discuția)