avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este legal a se taia 30 de minute din programul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este legal a se taia 30 de minute din programul de lucru pentru 5 minute de intarziere

-
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Martie 2011
ContSters197825, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters197825 , utilizator 14:29, 25 Martie 2011
ar trebui sa aveti specificat in regulamentul intern.
Chiar si in eventualitatea in care ar exista o clauza in acest sens in Regulamentul intern consider ca o asemenea sanctiune este excesiva, daca nu chiar abuziva si ca acea clauza va putea fi usor anulata in instanta de catre salariati. Desi este putin probabil ca vreun salariat sa-si piarda timpul in instanta pentru 30 de minute "taiate" totusi aceasta posibilitate exista. Mai degraba ati introducere o clauza de genul "timpul pierdut din cauza intarzierilor se recupereaza in urmatoarele 2 zile " si eventual sa stabiliti sanctiuni pentru intarzieri mai mari de 30 minute/o ora. In felul acesta angajatorul ar demonsta ca nu este chiar stapan de sclavi.
Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2011
aianaa, utilizator
Nu este legala practica aceasta.
In purul stil romanesc, se considera ca a petrece 8 ore la serviciu in fiecare zi, echivaleaza cu a-ti face treaba cat se poate de bine.
De aici vine si tampenia asta cu taiatul a 30 de min. sau mai multe, atunci cand intarzii.
Este legal sa intarziem fara o motivatie serioasa? Asta inseamna ca nu respectam programul de munca, ori daca lucram pe un flux tehnologic continu unde nu se poate lucra fara un om care ar fi fost pagubele? Prevederile Art.39 din codul muncii se regasec atat in CIM cat si in RI si, pe langa drepturi, are si obligatii.
Cred ca ar fi mai corect ca angajatorul sa tine o evidenta lunara a acestor intarzieri (daca intarzierile nu-i afecteaza activitatea in mod deosebit) care sa fie recuperate sau reduse din salariu daca intarzierile totalizeaza ore intregi. Ideal ar fi ca si angajatul si angajatorul sa respecte drepturile si obligatiile reciproce.
-
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Martie 2011
ContSters197825, utilizator

Alte discuții în legătură

Întârzieri zilnice ale unui salariat la locul de muncă. este corect să fie plătit doar pentru timpul efectiv lucrat? Ionela Brasov Ionela Brasov Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie si va solicit parerile, intrucat doresc sa iau o decizie corecta: un salariat intarzie ZILNIC la locul de ... (vezi toată discuția)
Lucrat 8 ore, platit 7 ore Claark Claark Buna ziua! La firma unde lucrez, intr-o saptamana am intarziat de mai multe ori. Serviciul meu incepe la 7:00, era cand am ajuns la 7:15, 7:05 sau la 7:00, ... (vezi toată discuția)
Dreptul la pauza ankalupu ankalupu buna ziua, exista vreo lege prin care ca angajat sa am dreptul la pauza?sa merg la baie in special. sau trebuie sa ma supun ca un sclav angajatorului si sa ... (vezi toată discuția)