avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere - perspectiva tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere - perspectiva tatalui

Uite o intrebare la care ar fi foarte bine sa se obtina raspuns cat mai avizat cu putinta. Daca si mama, si tatal au un salariu care bate 2000-2500 E (fiecare), cat ar trebui sa fie pensia de intretinere? Cu exceptia cazului in care copilul nu suporta decat hainele Chanel, nu scrie decat cu Parker si are profesorii sai proprii, nu imi dau seama pe ce s-ar duce acea miraculoasa suma de 400 E/luna (N.B. - doar din partea tatalui !!). Ca sa nu mai spun sa se presupune ca si mama ar trebui sa participe la cheltuielile de intretinere... Sunt ferm convins ca rolul instantei e de a stabili o pensie si in functie de context, nu numai sa bata cu ciocanul si sa decida ca 1/4 din venituri sunt ce are copilul nevoie (daca bat campii, va rog sa-mi ziceti). Ca tata divortat, sincer: nu am absolut niciun chef sa vad ca mama isi face lux pe banii mei (iertati-ma, dragi mame cu buna cuviinta care cititi mesajul asta - nu se refera la voi). E o favoare pe care a pierdut-o cand a inaintat actele de divort. Si sincer - am de gand sa ma lupt pana in panzele albe pentru a nu da mai mult de 250-300 E/luna. E o suma cam cat un salariu mediu pe economie, si stau si ma gandesc: daca exista familii care traiesc doar cu banii astia, banuiesc ca ar trebui sa acopere 1/2 din nevoile unui copil...
Cel mai recent răspuns: bobitoi , utilizator 10:13, 18 Septembrie 2008
Interetsanta speta! Legea prevede in mod clar faptul ca pensie de intretinere se stabileste in procent de 25% din venitul net al parintelui care nu are in intretinere copilul.
Pensia de intretinere a fost calculata de legiuitor ca sa acopere o parte din nevoile copilului.
De cele mai multe ori se intampla sa nu acopere mai nimic.

In cazul dvs. nu conteaza cu ce haine se imbraca copilul si nici daca are sau nu profesorii personali (exista si scoli de stat), procentul va fi acelasi.

Sunt situatii in care pensia de intretinere se stabileste la venitul minim pe economie, iar judecatorul nu poate sa aplice un procent mai mic.

Asta e! Veti plati 25% din venitul dvs.

Cat despre nevoile unui copil..... in primul rand dragoste parinteasca si restul vine de sine..... nicidecum haine Chanel si .....etc.


Nu se pune problema de dragoste si prezenta in viata copilului, pt ca as avea si aici ceva comentarii despre influenta materna... Desi acestea cam frizeaza codul penal (din cate imi dau eu seama, desi nu-s din domeniu), iar acesta e cu totul alt topic. Daca as sti ca mama e muncitoare intr-o fabrica obscura si de-abia traieste cu un salariu infim, as face orice si as da oricat sa-i fie copilului bine. Insa nu e cazul.

Codul familiei arata ca 1/4 e maximum cat se poate da si, dupa cum am zis mai devreme, mai spune ca e in functie de nevoile copilului. Sa inteleg ca este doar un eufemism pentru "1/4 si nu mai avem ce discuta?".
Eu sunt de alta parere.
Codul familiei prevede ca:

Art. 94. - Întretinerea este datoratã potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeazã a o plãti.
Instanta judecãtoreascã va putea mãri sau micsora obligatia de întretinere sau hotãrî încetarea ei, dupã cum se schimbã mijloacele celui care dã întretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
Când întretinerea este datoratã de pãrinte sau de cel care înfiazã, ea se stabileste pânã la o pãtrime din câstigul sãu din muncã pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumãtate pentru trei sau mai multi copii.

Deci, nici intr-un caz, procentul de 25% nu e obligatoriu, ci depinde si de necesitatile minorului.
Tinand cont ca si mama are un venit considerabil, cred ca sunteti indreptatit in solicitarea dvs.
De altfel, si din practica, eu nu cred ca pensia va fi stabilita la o suma atat de mare.
Ultima modificare: Luni, 9 Iunie 2008
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Eu nu inteleg care este, in mod exact, supararea dv., omule cu intrebari?... Supararea e ca legea protejeaza copilul?

Adica, in timpul casatoriei, mama nu avea acest salariu? Bun, e de discutat aici... Dar daca avea, cam cat se folosea pentru intretinere copil? Se folosea cate ceva din ambele venituri, corect?
Ei bine, exact asa spune si legea.
Iar acea limitare de 25% este pentru protectia parintelui si nu a copilului...

Daca un copil are 2 parinti cu astfel de salarii, atunci e normal sa nu-i lipseasca nimic din ceea ce era obisnuinta lui nici dupa... de aceea e mai buna o raportare procentuala la veniturile parintilor...
Sunt cazuri cand ambii parinti au fost obligati, legal, sa contribuie la intretinerea copilului lor...

Nu inteleg, daca mama avea 500 de lei pe luna venit atunci da, cei 400 de euro insemnau bogatie pentru ea... In schimb, la venituri egale cu ale tatalui, nu vad unde e imbogatirea... Daca nu se scalda in cei 2000 de euro pe care ii are, se scalda in 2400? :-/
Apoi, un parinte singur intretine mai scump un copil decat 2 parinti impreuna, asta chiar in suma absoluta...

Poate clarificati exact ce va nemultumeste.
In toate cazurile, poate nu ne e chiar clar: pensia se plateste copilului si nu mamei. Mama doar o administreaza. Nu va retine nimeni sa adunati probe despre cum o foloseste. Caci legislatia tine seama despre situatia de fapt, numai ca trebuie probata, nu ne crede nimeni pe cuvant.

Daca mama e asa de rea. puteati incerca dv. obtinerea incredintarii; daca mama e rea acum, puteti face plangeri penale sau chiar civile, la Autoritatea tutelara, la Directia generala de protectie a copilului... daca aveti motive.
Stimata doamna avocat, fireste ca nu stiti toate datele problemei, si e intr-adevar posibil ca, privit din exterior, sa para a fi situatia unui tip care face tot posibilul sa nu dea bani copilului. Este omeneste sa ganditi asa, si banuiesc ca ati vazut mult mai rele decat atat. Doar asigurarea mea ca nu este asta este, fireste, fara relevanta, si deci nu voi pistona pe aceasta problema, care oricum e de domeniu tangential subiectului de fata.

In timpul casatoriei, grosul banilor veneau de la parinti, deci nici asta nu prea are relevanta. Iar copilul nu a fost obisnuit cu o situatie materiala deosebita in timpul convietuirii noastre din simplul motiv ca am fost scos din viata lui inainte sa ajunga la o varsta constienta.

Datorita unor cauze care tin strict de optica personala, nu intentionez sa platesc nici macar 1 leu din cheltuielile pe care le face mama si nu tin de copil. Suma pe care o platesc actualmente e rezultatul discutiilor pe care le-am purtat cu diversi parinti, de statutul pe care l-am fi avut si noi daca am fi ramas in familie, iar la sumele calculate de acestia am mai adaugat inca ceva - pt siguranta. Deci nu e vorba de scaldat in bani, ci doar de a da cat se cuvine. Doi oameni normali ar putea probabil rezolva acest lucru intr-un mod amiabil. Mai mult ca sigur nu ma voi bucura de acest beneficiu. Asadar intrebarile mele, in cazul in care mai exista dubii, sunt:
- pot cere o adeverinta de salariu a mamei pentru a dovedi ca-si poate plati partea din intretinerea copilului?
- pot cere documente justificative prin care mama sa arate ca sumele pe care le cheltuie pt intretinere o indreptatesc sa ceara o majorare semnificativa a pensiei?
- ce se intampla cu cheltuielile MELE conexe (banii pentru cadouri, spectacole pentru copii, etc), pe care nu le-am scazut niciodata din pensie? Au acestea vreo pondere in stabilirea pensiei?

Si, a propos - motivul principal pentru care fac tot acest tam-tam e ca nu vreau sa sustin doar eu copilul. Mama se bate cu pumnul in piept ca doar ea poate lua decizii, iar eu nu trebuie decat sa ma supun, dat fiin ca ea este tutorele legal. Nu contest ideea, ci felul in care este exprimata. Iar un tutore ar trebui sa participe si el la intretinere, nu?

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara retro? crisdario crisdario Am pe fond un proces de incredintare minor,pensie alimentara si cheltuieli de judecata.Nu avem avocati niciunul,ea are dreptul sa ceara cheltuielile de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pentru copil corelata cu contributia mamei radu010 radu010 Buna ziua, Ma aflu in proces de divort cu fosta sotie care ma \"sicaneaza\" cu vederea copilului, aceasta plecand de acasa din momentul introducerii ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu copil minor Blancy Blancy M-am lovit de o problema destul de delicata. Am sa incerc sa scriu cat pot de telegrafic. 1. Vreau sa plec in vacanta cu ambii mei copii. 2. Nu m-am ... (vezi toată discuția)