avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... iesire din tara cu copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

iesire din tara cu copil minor

M-am lovit de o problema destul de delicata. Am sa incerc sa scriu cat pot de telegrafic.

1. Vreau sa plec in vacanta cu ambii mei copii.
2. Nu m-am casatorit cu tatal primului meu copil, iar copilul este recunoscut, insa am hotarat sa poarte numele meu de fata.
3. Intentionez sa-mi fac un pasaport in care sa-i includ pe ambii copii - fiind minori

Problema apare aici... pot include copilul, fara declaratia tatalui, daca fac dovada ca acesta mi-a fost incredintat, ori singura sentinta pe care o am e aceea de stabilire a pensiei de intretinere pana la majorat.

Ce fac? Cum fac?... Aici m-am blocat...
Prin aceasta sentinta nu se subantelege ca eu cresc si educ copilul?
Specific faptul ca tatal copilului a parasit tara si nu s-a mai interesat de el de 8 ani, iar eu m-am casatorit si port alt nume acum.
Ce pot face?
Multumesc

Singura dovada cu privire la incredintarea minorului o puteti face cu hotararea judecatoreasca prin care se dispune incredintarea. Altfel, trebuie sa promovati proces pentru asa ceva.
Daca nu aveti declaratia tatalui, va trebuie o hotarare judecatoreasca irevocabila prin care vi se incredinteaza copiii.
Eu cred ca aveti hotarare de incredintare a minorului.
Expuneti aici ce scrie in dispozitivul hatararii si va putem ajuta mai mult.
In ce tara vreti sa plecati cu minorul ?

avocat Claudiu Lascoschi
Daca nu a fost casatorita cu tatal copilului, nu prea cred ca are o astfel de hotarare. Incredintarea minorului se dispune, de regula, in urma unui proces de divort.
Cei de la pasapoarte nu accepta o hotarare prin care s-a stabilit domiciliul minorului la unul dintre parinti pentru a trece copilul pe numele parintelui cu care locuieste.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 August 2008
avTodincaVeronica, utilizator
Vrem sa mergem in Ungaria pentru o saptamana.

Ce e mai interesant e ca sentinta asta privind stabilirea pensiei de intretinere, este tot ce am.

Logica mea e, poate gresesc, dar inainte de a putea solicita pensia de intretinere, eu as fi trebuit sa dovedesc ca am
copilul in intretinere, nu? Din cauza asta voi merge sa vad exact cum m-a reprezentat avocatul atunci.

Ma intrebam insa daca nu as putea sa solicit de la Autoritatea Tutelara, instituirea unei curatele speciale de reprezentare asupra copilului meu (10 ani) avand ca mandat reprezentarea acestuia la serviciul pasapoarte si la iesirea din tara, intrucat art. 152 Cod Fam spune:
În afara de alte cazuri prevazute de lege, autoritatea tutelara va putea institui curatela: a).... si e) daca o persoana a disparut fara a se avea stiri despre ea si nu a lasat un mandatar general.(asta fiind tatal biologic)
Iar pe site-ul politiei de frontiera am gasit urmatoarele:
In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.
Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.
Iar curatela speciala investeste alta persoana (decat tatal copilului) de a deveni reprezentant legal impreuna cu mine. In cazul nostru, reprezentant ar fi sotul meu si tatal lui vitreg.

Ultima modificare: Luni, 4 August 2008
Blancy, utilizator

Alte discuții în legătură

O problema foarte delicata am nevoie de un sfat gina tosa gina tosa In primul rand vreau sa spun tuturor buna seara. In urma cu 8 ani am divortat , minora fiindu-mi incredintata spre crestere si educare pana la varsta de 18 ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor durata coty2405 coty2405 prietena mea are un copil dintr-o alta relatie dar nu a fost casatorita cu tatal copilului. acum noi locuim in italia si am vra sa il aducem si pe copil dar ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu un cetatean strain magal magal Buna ziua! Am un baietel de 2 ani rezultat dintr-o relatie de concubinaj. Copilul sta cu mine, este recunoscut de tatal lui si ii plateste pensie alimentara. ... (vezi toată discuția)