Buna seara. Nu profesez in domeniul contabil, dar in desfasurarea activitatii profesionale am tangente cu el, de aceea as dori sa ma lamuriti in urmatoarea problema: institutiile publice (de stat) inregistrate ca platitoare de TVA (desfasoara operatiuni comerciale de vanzare/cumparare produse in Romania) inregistreaza in contabilitate produsele cumparate la pretul de achizitie inclusiv TVA sau exclusiv TVA? Daca se face exclusiv TVA, as dori sa stiu ce act normativ prevede acest lucru? Multumesc anticipat!
este deductibila tva aferenta achizitiei bunurilor si serviciilor utilizate in activitatea economica pentru care institutia publica este considerata persoana impozabila.
in acest context, valoarea neta a bunurilor si serviciilor inregistrate in contabilitate o reprezinta valoarea bruta, mai putin taxa pe valoare adaugata deductibila
pentru bunurile si serviciile achizitionate si utilizate in activitatea pentru care-si exercita calitatea de institutie publica, tva nu este deductibila, iar in contabilitate se va inregistra valoarea inclusiv tva.
era sa uit si baza legala, pct 51 din OMFP nr. 3055/2009
"Costul de achiziţie al bunurilor cuprinde preţul de cumpărare, taxele de import şi alte taxe (cu excepţia acelora pe care persoana juridică le poate recupera de la autorităţile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare şi alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achiziţiei bunurilor respective.
În costul de achiziţie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obţinerea de autorizaţii şi alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective."
Taxa novatie
teodora g
buna ziua as dori sa stiu daca taxa de novatie din cadrul unui contract de novatie, preluare autoturism este inclusa in costul de achizitie al mijlocului fix ... (vezi toată discuția)
Valoare de inventar
militaru
Buna seara
Reprezint o PJ-am achizitionat o casa si am mers la bugele locale-sa o inregistrez-aici mi s-a comunicat ca la valoarea de achizitie se adauga ... (vezi toată discuția)