avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... posibilitate promovare actiune oblica...?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

posibilitate promovare actiune oblica...?

ma confrunt de cateva luni deja cu un debitor. am facut de toate, telefoane, intalniri, amenintari, rugaminti, conciliere directa, somatie de plata, iar acum astept ordonanta. problema mare este ca suma de recuperat depaseste 100.000 de euro. daca debitorul imi face cerere in anulare, ma trezesc cu procesul in septembrie. nu are sorti de izbanda, eventual ar promova cererea in anulare ca manevra sicanatoare. datoria imi este confirmata de administrator prin extras de cont.
debitorul meu are de incasat, la randul lui, o suma mare de bani de la un debitor al lui. pe mine ma tine in loc spunandu-mi ca nu il plateste nici pe el debitorul lui. debitorul lui este inspectoratul scolar, pentru niste lucrari de renovare la scoli.

pana ce voi reusi eu sa intru in posesia ordonantei, sa o investesc si sa o pun in executare, n-as sta degeaba. avand in vedere ca debitorul meu sta in pasivitate, nu a facut nimic sa-si recupereze banii de la inspectorat, o solutie mi s-a parut actiunea oblica. voi incerca sa dau eu in judecata inspectoratul scolar in speranta ca voi reusi sa aduc in patrimoniul debitorului meu sumele care ma intereseaza.

ma ingrijoreaza cuantumul taxei de timbru, asa ca intrebarea mea este daca pot sa dau in judecata inspectoratul scolar pe calea somatiei de plata.

asa ca va solicit ajutorul. credeti ca as avea sorti de izbanda? merge somatia de plata in cazul actiunii oblice?

astept ca placere si real interes alte metode de rezolvare a situatiei in care ma aflu.

va multumesc anticipat,
k.
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 17:43, 9 Iunie 2008
Indiferent pe cei vei merge, pe OG5/01 ori OUG 119/07, actiunea obliga nu va putea avea succes.
Dar incearca sa inchei o cesiune intre societatea care o reprezinti si debitoare; in acest fel vei avea un contract si vei prelua drepturile debitorului-creditor. In aceasta varianta, cred ca cererea pe somatie de plata este admisibila.
NU prea merge actiunea oblica prin Somatie de plata pentru ca este o procedura speciala si partile sunt strict determinate. Daca se solicita obligarea Insp. Scolar Judetean sa-i plateasca debitorului creanta care trebuie sa fie certa, lichida si exigibila, Si daca se plateste, nu e sigur ca va ajunge la client.
Din moment ce ai Ordonanta, trebuie facuta poprire pe cont prin intermediul executorului judecatoresc.
In plus, deja se dau termene de judecata in septembrie... La primul termen cere un nou termen pentru angajare de avocat... recurs
Asa ca, un astfel de proces ar fi ineficient...
Mi s-ar parea mai eficient sechestru asigurator pe bunuri, sa nu si le instraineze debitorul, notarea in C.F., daca are imobile, a creantei cu ipoteca...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in anulare o.g. 5/2001 chimardan chimardan Buna seara tuturor , am o speta care efectiv nu mai stiu cum sa o iau, daca exista cineva care se pricepe la OG 5/2001 privind somatia de plata , va rog din ... (vezi toată discuția)
Ordonanta ok ok buna ziua. ca si societate comerciala creditoare, am inaintat somatie de plata in instanta invocand og5/2001, pentru neplata unor facturi din ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata ContSters116348 ContSters116348 buna,am primit o somatie de plata in care sunt obligata ca in termen de 10 zile sa achit o suma de bani pe langa cererea in anulare pe care tb. sa o fac in ... (vezi toată discuția)