Prin simulatie se pot incheia doua contracte:
- unul public, de vanzare-cumparare, avand toate beneficiile unui astfel de contract si aplicandu-se in raporturile dintre parti si terti (opozabil tertilor);
- unul secret, de intretinere, ale carui dispozitii se vor aplica intre parti.
Dezavantajul unui asemenea demers este acela ca, daca tertii ajung sa cunoasca existenta actului secret, pot introduce actiune in simulatie, actiune in care ei pot dovedi existenta contractului secret prin orice mijloc de proba, inclusiv prin proba cu martori, indiferent de valoarea contractului. Aceasta pentru ca ei nu sunt parti in contractul respectiv.
In plus, tertii de buna-credinta care probeaza existenta contractului secret pot alege ca fata de ei sa se aplice contractul secret, nu cel public, astfel ca se pierd eventualele avantaje ale contractului public de vanzare-cumparare.
Trebuie luat in considerare si faptul ca daca prin simulatie se evita plata taxelor sau se savarseste o alta infractiune ori contraventie, raspunderea penala sau contraventionala subzista.
1. Raspunsul la aceasta intrebare rezulta de mai sus: actul secret se aplica intre parti, cel public este opozabil tertilor. Daca se savarseste o infractiune prin contractul secret, raspunderea exista oricum.
2. Da, este legala simulatia in sine, dar nu uzul de aceasta pentru mascarea unei infractiuni.
3. Da, se poate incheia contractul de vanzare-cumparare in fata notarului si contractul real sub semnatura privata. Daca in schimbul intretinerii se preda un bun imobil (teren), va trebui ca si contractul secret sa fie incheiat in forma autentica, pentru opozabilitate.
4. Este valabila daca se intrunesc toate conditiile cerute de lege pentru incheierea respectivelor contracte si este legala daca nu se face in sensul eludarii altor legi. In sine, simulatia este legala.
Mentiune: cred ca ati luat in calcul aceasta varianta pentru dobandirea unui imobil in schimbul intretinerii. Este o varianta buna, dar trebuie sa incheiati si contractul de intretinere pentru ca, daca se castiga o actiune in simulatie, tertii pot dovedi existenta acelui contract cu martori, nefiind parte la el, dar dumneavoastra il veti putea proba numai prin inscris, valoarea depasind suma minima prevazuta (250 de lei). Faptul ca ar fi admisa o actiune in simulatie ar insemna aplicabilitatea contractului secret fata de terti, iar dumneavoastra ar trebui sa-l puteti proba macar pe acesta. Ceea ce vreau sa spun este ca, din punctul meu de vedere, ar trebui sa incheiati ambele contracte in forma scrisa, nu numai pe cel de vanzare-cumparare.