Acum cateva zile am fost chemat in judecata pe aceasta tema de catre un batran care locuieste intr-un apartament pe care l-am vandut cu vreo 5 ani in urma fiicei sale si sotului acesteia.Omul, din cate am citit in motive, este in relatii foarte tensionate cu copii sai care il someaza sa paraseasca casa si vrea sa dovedeasca faptul ca ar fi adevaratul proprietar.La momentul vanzarii mi-amintesc ca acesti cumparatori au spus ca in apartament va locui batranul cu sotia (decedata intre timp) si nimic mai mult.Habar n-am avut despre relatiile dintre ei sau altfel de aranjamente sau polite.Mai mult, se pare ca batranul a mai fost actionat in instanta de unul din copii (un fiu) care i-ar fi cerut contravaloarea unor lucrari la casa pe care ulterior acesta ar fi vandut-o ca ala sa nu poata sa-i ia vreun ban.Ce mai, tot felul de complicatii de care aflu acum din motivele expuse in cererea in judecata.Cand am primit citatia, pur si simplu am ramas blocat, am vandut de buna credinta fara sa stiu de vreun aranjament sau altceva sau de relatiile batranului cu copii sai.Sincer, imi pare rau ca un batran poate fi dat afara din casa de proprii copii, insa nu vad ce treaba am eu cu asta.In citatie se spune ca am obligatia sa depun intampinare cel tarziu cu 5 zile inainte de termenul stabilit.Astept o opinie din partea dvs, neavand nimic de ascuns si fara sa-mi doresc sa suport consecintele unor actiuni care nu ma privesc.
Am fost chemat in calitate de parat, impreuna cu sotia iar in motive se spune ca ar fi intocmit un act fictiv, cu acordul meu, prin interpunere de persoane, lucru care nu l-as fi facut sub nici o forma, sunt un om corect.
Ati incheiat contractul de vanzare cu fiica si ginerele batranului, astfel ca nu vad ce calitate ati avea dv. intr-un dosar legat de acest contract in care reclamantul nu a fost parte in acest contract.
Este foarte important temeiul de drept precum si calitatea dv. in acel proces.
Reveniti cu detalii, deoarece nu vad sa aveti calitate procesuala pasiva intr-un proces privind desfiintarea unui contract de vanzare-cumparare in care dv. ati avut calitatea de vanzator si fiica reclamantului de cumparator. ;)
Actiunile in simulatie pica cu foarte mult succes pentru ca de obicei partea care invoca simulatia nu poate face dovada actului secret. (de cele mai multe ori actul secret fiind o intelegere verbala care nu se poate proba)
Exista un caz special de simulatie care se poate intalni la mandat.
Sa ne imaginam ca batranul a vandut o proprietate dupa care a mandat respectivele rude sa cumpere pentru el si sotie un apartament in care sa locuiasca. Dvs stiati ca sunt banii batranului si ca acestia trebuie sa cumpere pentru el - dar cu toate acestea ati incheiat actele cu respectivii pe numele lor. (reaua credinta trebuie dovedita)
In aceste conditii mandantul (adica batranul) nu este considerat un tert fata de contractul incheiat de dvs cu respectivii mandatari - si astfel va poate chema in judecata direct.
Daca instanta considera ca actul de vanzare-cumparare a fost incheiat in scopul de a-l insela pe batran - acesta poate fi anulat pentru cauza ilicita.
In orice caz.... daca a a fost admisa actiune in simulatie insemana ca partea adeversa are un avocat foarte bun, ceea ce v-ar trebui si dumnevoastra.
In nici un caz n-as fi inselat un batran!Si nu mi-a spus nimeni ca apartamentul va fi cumparat pentru batran ci ca el va locui acolo.Din ceea ce-mi spuneti se pare ca va trebui sa-mi iau un avocat.Ma gandeam ca nu am nevoie de asa ceva.Ce urmari ar putea avea pentru mine un asemenea proces?
Despre contracte
as dori , in masura in care este posibil , informatii cu privire la incheierea unui contract in general,respectiv:
1.daca spre exemplu,X doreste sa se predea ... (vezi toată discuția)