avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Simulatie contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Simulatie contract vanzare-cumparare

Acum cateva zile am fost chemat in judecata pe aceasta tema de catre un batran care locuieste intr-un apartament pe care l-am vandut cu vreo 5 ani in urma fiicei sale si sotului acesteia.Omul, din cate am citit in motive, este in relatii foarte tensionate cu copii sai care il someaza sa paraseasca casa si vrea sa dovedeasca faptul ca ar fi adevaratul proprietar.La momentul vanzarii mi-amintesc ca acesti cumparatori au spus ca in apartament va locui batranul cu sotia (decedata intre timp) si nimic mai mult.Habar n-am avut despre relatiile dintre ei sau altfel de aranjamente sau polite.Mai mult, se pare ca batranul a mai fost actionat in instanta de unul din copii (un fiu) care i-ar fi cerut contravaloarea unor lucrari la casa pe care ulterior acesta ar fi vandut-o ca ala sa nu poata sa-i ia vreun ban.Ce mai, tot felul de complicatii de care aflu acum din motivele expuse in cererea in judecata.Cand am primit citatia, pur si simplu am ramas blocat, am vandut de buna credinta fara sa stiu de vreun aranjament sau altceva sau de relatiile batranului cu copii sai.Sincer, imi pare rau ca un batran poate fi dat afara din casa de proprii copii, insa nu vad ce treaba am eu cu asta.In citatie se spune ca am obligatia sa depun intampinare cel tarziu cu 5 zile inainte de termenul stabilit.Astept o opinie din partea dvs, neavand nimic de ascuns si fara sa-mi doresc sa suport consecintele unor actiuni care nu ma privesc.
Si eu am solicitat temeiul de drept pentru a ne da cu parerea la obiect, dar user-ul a considerat ca nu este necesar. Daca a fost multumit cu raspunsurile date, este OK. ;)
In motive se afirma ca s-a intocmit in mod fictiv, cu acordul meu, al vanzatorului, actul de vanzare-cumparare prin interpunere de persoane.Acesta este un neadevar.De asemenea, actiunea se intemeiaza pe dispozitiile art. 1175 C. civ.....dovada actiunii o fac cu interogatoriul paratilor (eu, sotia si cumparatorii, fiica si ginerele sau), inscrisuri si proba cu martori.
Astept in continuare opiniile dvs
Din ceea ce geco a scris ar rezulta ca reclamantul sustine ca, de comun acord cu copii sai, a contractat in secret cu geco si ca doar actul public a fost incheiat intre geco si copii reclamantului.
Asadar scopul si finalitatea actiunii reclamantului este de a-i obliga pe cei trei (geco & copii reclamantului) sa recunoasca actul secret (despre care se sustine ca ar exista si ca ar fi sincer) impotriva actului public (despre care se sustine ca ar fi mincinos in sensul ascunderii adevaratului cumparator).
Asadar actul secret trebuie prezentat (depus in probatiune), pentru a se face eventual verificarea de scripte (art. 177 Cod pr. civ.). Acest inscris trebuie sa fie anterior actului public (pentru ca altfel e nul absolut in temeiul prev. art. 948 C. civ. deoarece in ipoteza cand ar fi posterior actului public s-a vandut cu stiinta bunul altuia, ceea ce constituie cauza ilicita) si sa constate acordul de vointa a lui geco cu reclamantul pentru vanzarea, respectiv cumpararea imobilului. Chiar in aceasta ipoteza acest act nu le este opozabil copiilor reclamantului pentru ca sanctiunea simulatiei este tocmai inopozabilitatea actului secret fata de terti.
Intr-o alta ipoteza, daca se prezinta un act secret incheiat intre reclamant si copii sai actul nu-i este opozabil lui geco. Reclamantul poate, in aceasta ultima ipoteza sa invoce imposibilitatea morala de a incheia un inscris cu copii sai cerand sa i se admita proba cu martori. Insa acest lucru n-ar trebui sa fie suficient, pentru ca fata de geco nu exista o astfel de imposibilitate iar proba cu martori nu poate fi primita (art. 1191 si urm Cod civ.).
In concluzie, cereti sa se depuna la dosar inscrisul secret pentru a se face verificarea de scripte si asistat de un avocat opuneti-va la probarea cu martori a actului secret.
Pe de alta parte d-voastra nu aveti nici de pierdut si nici de castigat din proces, afara de eventualele cheltuieli de judecata, pentru ca indiferent cui ar fi fost instrainat bunul (reclamantului sau copiilor sai ) el ramane instrainat iar d-voastra cu banii. Poate asta a avut in vedere si reclamantul cand v-a chemat in judecata.
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre contracte as dori , in masura in care este posibil , informatii cu privire la incheierea unui contract in general,respectiv: 1.daca spre exemplu,X doreste sa se predea ... (vezi toată discuția)
Declararea simulatiei pauul_sorin pauul_sorin vreau sa declar simulatia intr-un contract de vanzare cumparare pentru un imobil. Intre mine si fostul proprietar este incheiat un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Dovedirea simulatiei roxanagina roxanagina .... cum poate fi dovedita legal o interpunere de persoane... conventia verbala poate fi considerata contrainscris? daca conventia verbala poate fi ... (vezi toată discuția)